Войната в Либия – за питейната вода и паричните потоци

Ще изтъкна две причини, които са в основата за днешните военни действия в Либия. В случая петролът е само добавка – той служи за отклоняване на вниманието на световната общественост от истинските причини. Това е мое вътрешно усещане.

Първа причина:

ВОДАТА

Най-вероятно водата ще бъде основният повод за бъдещите военни конфликти. Ето нещо за Либия, което не е много известно на широката публика и някак си остава в сянката на световните събития: На 1 септември 2010 г., при откриването на поредния изкуствен речен участък от мащабния проект Great Man-Made River (Великата река, сътворена от човека), Муамар Кадафи направи важно изявление.

„След това достижение на либийския народ заплахата от САЩ срещу Либия ще се удвои!“

Либийският воден проект, наричан Осмото чудо на света, обезпечава ежедневно 5 млн. куб. метра вода през пустинята. За сведение: Приблизително 90% от територията на Либия е пустиня. Подземната вода се изпомпва от 270 шахти на стотици метри дълбочина. Новата изкуствена река щеше да промени тази част на света.

Цената на един кубичен метър вода е – забележете – 35 цента. (Някой може ли да обясни защо водата в България е по-скъпа? Вижте цифрите – те са красноречиви.). Запасите от подземната вода в Либия са колосални – учените са изчислили, че водните запаси се равняват на двестагодишния дебит на река Нил.

Да не забравяме и че вече 20 години Световната банка и МВФ саботират водните проекти в тази част на света. Например като блокираха строителството на канала на Белия Нил – Jonglei Canal. Чудно защо тези „световни помагачи“ са навсякъде, за да пречат, заробват и диктуват световното развитие…

Писателят Али Багдади казва:

„Реката е нов урок и пример в борбата за постигане на независимост и сигурност за изхранването на Либия. Не може един народ да бъде свободен, когато изхранването му зависи от чужда страна. Великата река е триумф срещу жаждата и гладът. Това е победа срещу невежеството и изостаналостта. Той отразява решителността на либийците да устоят на колониалния натиск, да усвоят технологии за развитие и подобряване на живота, и да контролират собствената си съдба в съответствие със собствената си свободна воля.“

Повече информация за проекта можете да намерите тук.

Художник: Дейвид Дийс | Телепромптърният президент Обама и заслужил носител на Нобелова награда за мир продава поредната война на американците:
„Нашата кинетична военна операция ще облагодетелства моите шефове. Те ще сложат ръка над либийските ресурси и финансови активи. Не мислете за обеднения уран, с който освобождаваме цивилните либийци – радиацията е полезна. Независимо дали идва от нашите оръжия, или от Фукушима. Повтарям, радиацията е полезна за вас. Всичко е наред, вЕрвайте ми! А сега вървете да изработите данъците за следващата ни война: Пакистан и Иран чакат ред.“
(Подбор на илюстрацията и текста към нея: Стопанина)

Втора причина:

ФИНАНСОВА НЕЗАВИСИМОСТ

Една такава независимост никога няма да бъде допусната от финансовите акули на Ариман. Тук ще направя леко отклонение, за да припомня няколко показателни събития относно настървеността на същите тези хищници и как те защитават себе си и действията си.

Преди време шефът на Barclays – Джон Верли, проведе проповед в църквата „Св. Мартин“ на площад Трафалгар в Лондон, където заяви, че банките са същността на икономиката. И че в печалбата нямало нищо сатанинско, а гигантските бонуси за банкерите били отлично съвместими с християнството.

Подобни идеи, но в друг храм, проповядваше и Кен Кост – шефът на Lazard International. Но над всички беше Брайън Грифитс, съветник на Goldman Sachs, който избра за своя трибуна катедралата „Св. Павел“ в Лондон. Поклонниците в последната с особен интерес разбраха, че Христовата заповед да обичаме ближния всъщност утвърждавала изконната същност на користния егоизъм. Както и че неравенството е нещо отлично, тъй като то, в крайна сметка, помагало на „обществото като цяло“ да се обогати.

В тези идеи няма нищо ново. Например Лудвиг фон Мизес много отдавна ги изложи в книгата „Либерализмът в класическата традиция“. Но нито на него, нито на всички други либерали до сега, не им идваше на ум да смесват своите сатанински тези с християнството – днешните техни последователи дръзнаха да се преоблекат в овчи кожи и да повършеят на воля. Знайно е, че Бог не може да бъде поруган, затова възмездието върху цялата тази престъпна върхушка е неизбежно.

С разрастването на финансово-икономическата криза някои държави започнаха да говорят за златото и неговото въвеждане в междудържавните разплащания. Информация по темата има тук.

По същия повод Муамар Кадафи преди време призова арабския и африканския свят да се откажат от долара и еврото, за да преминат към обща валута – Златен Динар. Предложението на либийския водач беше последвано от силно негативна оценка от страна на САЩ и Брюксел. Френският президент Никола Саркози в едно свое изказване заяви, че либийците в лицето на Кадафи, цитирам, са заплаха за финансовата сигурност на човечеството. Разбирайте: Заплаха за престъпната световна банкстерска система.

С този кратък коментар искам да обърна внимание на всички – да бъдете внимателни при прочита на различни световни събития и да не позволявате да бъдете манипулирани от „свободните световни медии“. Най-важното е винаги да търсите допълнителна информацията за факти, коментари и събития, които имат отношение към вас – пряко или косвено. Силата е в информирания, знаещия и мислещ човек.

Автор: Бранимир Белев (a.k.a Мислещ)

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

56 коментара за "Войната в Либия – за питейната вода и паричните потоци"

 1. Стоян Стоянов  02.04.2011 г. | 19:07 ч.

  Поздравления за автора относно статията! Самата баба Ванга беше казала, че Третата световна война ще е заради сладководната вода. В момента населението на Земята е около 6.5 милиарда. Според статистиката след 40 години то ще е около 9 милиарда. И тук е въпроса: не само каква вода ще пият, а и с какво ще се хранят. А морската вода не става нито само за пиене, нито за напояване на земеделските култури.
  Ще добавя и някои факти, непубликувани в горната статия относно „Великата изкуствена река“ в Либия.
  В Либия има четири големи подземни водни басейни, като това са басейна Куфра, разположен в югоизточната част , близо до египетската граница с площ от 350 хиляди кв.км.( площ от 3 Българии), които са водоносен пласт на 2000 метра дълбочина и с приблизителен капацитет от 20,000 куб.км в либийската сектор; басейна Сирт на дълбочина 600м. с над 10,000 куб.км. вода; басейна Морзук с площ 450,000 кв.км. (четири Българии), южно от Джабал Фезан с капацитет 4800 куб.км. вода. Освен това вода има и в басейните Хамада и Жуфрах, които се простират от Каргаф Арх и Джабал Сауда до брега. И всичката тази сладководна вода би превърнала цяла северна Африка в най-големия производител на селскостопански продукти. Нещо също интересно относно този проект, не случайно наречен „осмото чудо на света“. За неговото построяване Либия не е взела заем дори и от 1 долар от Световната банка или друга банка. А освен от питейна вода, хората се нуждаят и от храна. И не случайно цените на хранителните продукти се увеличават по цял свят. Петрола може да бъде заменен скоро от други източници на енергия, но питейната вода няма с какво да бъде заменена.

 2. Георги Георгиев  02.04.2011 г. | 22:32 ч.

  За неговото построяване Либия не е взела заем дори и от 1 долар от Световната банка или друга банка.
  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  ТОва си е наистина причина! Финансова независимост е доста голяма причина за каквото и да е срещу определена държава.

  Относно това…
  „И всичката тази сладководна вода би превърнала цяла северна Африка в най-големия производител на селскостопански продукти.“

  Нали не си мислиш, че като поливаш пясъците с досдтатъчно вода и нещата ще се превърнат в райска градина. Тук количествата вода нямат особено голямо значение, трябват си цял коплекс фактори…вкл. климат, почви, вятър, денонощен размах на температури….и изобщо водата само не стига за това, дето си писал.
  Също така подочух, че ВР наистина са намерили огромно находище от природен газ в Либия.
  Ето още една ОГРОМНА причина. ФИнансово независима Либия с Егоцентрик като Кадафи веднага ще го национализира.

 3. Нед  03.04.2011 г. | 23:15 ч.

  Едно от нещата, които са важни за контрола на хората е частна централна банка. Либия и Иран нямат частна централна банка, която да печата пари и да ги дава на правителството срещу лихва.

  „Ако американския народ някога позволи частни банки да контролират печатането на пари, първо чрез инфлация, после чрез дефлация, банките и корпорациите ще отнемат всичката собственост на хората, докато един ден техните деца не се събудят безимотни в земята, която техните деди са извоювали.“

  Томас Джеферсън – Президент на САЩ

  Предстои за много българи да разберат и да изпитат на собствен гръб, какво е искал да каже този велик мъж.

  Как действат банкерите в България?

  След като масово се отпускаха кредити срещу обезпечение – залог на имот – и хората продаваха земите, и къщите си на село за заветния апартамент, сега банките започват, чрез погасителните вноски за главницата и лихвите, да изсмукват паричната маса, която е ограничена и пари за лихвите няма. Следва свиване на паричната маса, безработица, фалити и хора на улицата без дом, и без земя. Както в Англия и Америка повечето живеят под наем, това е и целта за България.

  Това е прилагано в Америка 1929 година – времето на ГОЛЯМАТА ДЕПРЕСИЯ. Тя е предизвикана 15 години след като е създадена Централната Банка на Щатите – Федералния Резерв.

  Европейската Централна Банка, Английската Централна Банка и Централната Банка на Щатите се управляват от Централната Банка на Централните Банки – BIS (Bank for International Settlements – Банка за международни разплащания), която се намира в Базел. Създадена е и използвана след 2-та световна война от Ротшилд за изплащане на репарациите от Германия.

  Още за банкстерската фамилия:
  http://www.iamthewitness.com/DarylBradfordSmith_Bankers.htm

 4. Нед  04.04.2011 г. | 01:44 ч.

  Към написаното от мен по-горе:

  „Либийските“ бунтовници вече са създали Централна Банка На Либия“

  Wow That Was Fast! Libyan Rebels Have Already Established A New Central Bank Of Libya

 5. Dani  04.04.2011 г. | 09:39 ч.

  Нед това е много красноречиво.

 6. Мислещ  04.04.2011 г. | 10:34 ч.

  @Нед

  Едно от нещата, които са важни за контрола на хората е частна централна банка. Либия и Иран нямат частна централна банка, която да печата пари и да ги дава на правителството срещу лихва.

  Пъзела почва да се нарежда, май! 🙂

  Най-важното е винаги да търсите допълнителна информацията за факти, коментари и събития, които имат отношение към вас – пряко или косвено. Силата е в информирания, знаещия и мислещ човек.

  Бих добавил, да не бързаме с опровержение или доказване, когато прочете ме нещо, което не се вписва с нашия мироглед, разбирания към дадения момент. Да изчакаме, да мине време, да осмислиме получената информация и да извлечеме това което ни е потребно. 🙂

 7. Михаела  05.04.2011 г. | 02:20 ч.

  Здравейте отново! 🙂

  Ето и обещаното разяснение на моята гледна точка.

  Противодействащите сили днес (особено ариманическите) сякаш се вихрят по-свободно от всякога по земята. В този смисъл тяхното изучаване е важно и много необходимо, както казва и Щайнер. Същият този Щайнер обаче казва и нещо друго. А именно, че това вихрене е с позволението на Духовния свят, т.е в общи линии това е едно правомерно Зло. Ако човек обърне внимание на тази гледна точка за Злото, би трябвало да си зададе и въпроса: „Защо е нужно и какво му е правомерното на това Зло?“ И аз намирам за съвсем правдив един такъв отговор като:
  „За да бъдат унищожени всички стари форми, тъй щото Новите да могат да израстат.“

  Правя това въведение, защото бих искала да стане съвсем ясно, че се стремя да правя разграничение между:
  1. Причините за (позволеното) действие на злото (защо?)
  и
  2. Механизма на действие на злото(как?).

  Второто си е патент на злото и се отнася до самото зло. Първото обаче трябва да включва в анализа и човека. По тази причина продължавам с твоя въпрос, Стопанино:

  Какво е това “родова душа” и какво общо има с финансовата независимост?

  Родовата душа е душата на рода. Всеки род си има душа, точно както и всеки народ си има душа (дух), както казваш. Когато човек надзърне в стария завет лесно може да види какво голямо внимание се отделя на това кой на кого е син, кум, сват и на булката брат. Една от старите форми на живот на човека (и все още съвременна за голяма част от света, вкл. и в райони на Родопска България) е именно под похлупака на родовата душа – душата на рода, в който човек се е родил. Човекът се ражда с отделно физическо тяло, но етерното му тяло, астралното му тяло и аза му са под закрилата на етерното тяло, астралното тяло и душата на рода. Например, когато някой понесе обида от чужд човек (човек от друг род), неговият род се изправя и го защитава – ударът не се понася самостоятелно от аза на човека. Той бива защитен от астралното тяло и „аза“ на рода. Друг много ясен пример е с живота на жената. При родовата форма, отглеждането не децата и всичката къщна работа се поделя между жените в рода (жената черпи от общите етерни сили).

  Това, което се случва от Мистерията на Голгота насам, е постепенен процес на излизане на отделния човек от похлупака и закрилата на родовата форма на живот – човекът, много бавно и постепенно, става самостоятелен и независим. Това е много труден и болезнен процес, който изобщо не е напреднал кой знае колко в световен план. В арабските държави конкретно е нужно само да погледнеш „новата“ религия, която е една лунна религия и това – шест века след Христос! Шест века след Христос оросяването на душевния живот по тези земи все още може да стане само с лунни духовни импулси – импулси на старото! За каква независимост можем да говорим изобщо, пък било то и само финансова? За да има изобщо финансова независимост, трябва да има достатъчно количество независими, свободни хора, които да са носители на тази финансова независимост. 🙂

  Затова и смятам, че реална заплаха от финансова независимост на Либия в близко и далечно бъдеще все още няма. Тоест това не е причина за войната. Самият факт, че тази държава е толкова време под диктатура, показва, че свободното управление и независимостта, не са били приоритет на нейния народ. В Либия, Египет, Сирия, Тунис се наблюдава един начален процес на отхвърляне на старите форми от страна на младото поколение и първи стъпки по пътя към независимостта. И това аз намирам за много хубаво и вълнуващо. Само че, докато се извърви пътят от тези първи стъпки до реалното вътрешното израстване и независимост, ще мине много, много време и много, много поколения.

  Що се отнася до стремежа на Ариман за владеене и контрол, ами че той и досега си владееше материалните богатства на Либия чрез личността на един човек – диктатора. Точно както Луцифер владее душевните богатства чрез съществуването на старите лунни, родови форми на живот. Сега, когато по-младите хора се повдигат и се опитват да разкъсат старите форми, което се проявява и в отхвърляне на диктатурата, по естествен начин навлиза западната форма на демокрация (тъпокрация) като съществуващ вид „свободна“ форма на управление по света. Навлиза формата на управление! Самият Ариман отдавна вече е навлязъл и вече владее материалните блага чрез диктатора. Диктаторът обаче вече не е нужен и понеже за Ариман личността нищо не значи, Кадафи трябва да се разкара. Кадафи се опъва като магаре на мост на Шефа си и затова се пролива невинна кръв. Мубарак се примири, че Шефа му го срита по трътката, отиде си кротко на вилата и кръвта беше по-малко, а на наш „Дръзки“ му се размина този курс.

  Да, разбира се, че Ариман цели да запази владението си и ще го запази, само че вече под формата на демокрацията. Вярно е също, че ще го разшири! Само че, не в материален спектър (там е достатъчно широк), а в душевен смисъл! Ариман ще навлезе в територията, в която удобно се е настанил Луцифер, откакто Луци е господар на всичко старо. Ариман ще разкъса старите форми с голям кеф и така, с наслада и задоволен от разширяването на властта си, ще подцени силата на Слънчевия Дух. Защото, докато Ариман действа, човешката душа ще расте, ще заяква и ще стане способна да приеме импулсите от Слънчевия Дух… Импулсите, Които ще я спасят.

  Това е моята гледна точка за причините.

  /следва продължение за механизма на действие/

 8. Михаела  05.04.2011 г. | 04:29 ч.

  /продължение/

  За механизма на действие на ариманическите сили, ще си послужа с един цитат от Рудолф Щайнер. Лекцията е от 12 септември 1924 г., цикълът е върху книгата на Откровението на Йоан и е част от подготовката на пастори за Християнската общност (преводът е мой):

  „Пътят за навлизането на демоните, привърженици на мощния демон Сорат, е застлан. За да придобиете някаква представа за това, необходимо е само да говорите с хора, които разбират нещо от онова, което доведе до Световната война (
  Първата – бел. от мен). Честно ще бъде ако кажем, че от приблизително 40 човека, които са виновни за причиняването на тази война, почти всички бяха в състояние на понижено съзнание в момента, когато войната избухна. Такова състояние на съзнанието е винаги начина, по който проникват ариманическите демонични сили, а един от най-мощните от тези демони е Сорат. Тези са опитите, които Сорат прави, за да добие поне временен достъп до съзнанието на човешките същества и да внесе бедствие и объркване. Не самата Световна война, но това, което последва от нея и което е дори по-ужасно и тепърва ще става по-ужасно (от самата война – бел. от мен) – например настоящето състояние, в което се намира Русия – това е, което целят соратическите духове, които нахлуват в човешките души.“

  А парите са си ариманически атрибут отвсякъде. И в това отношение всеки народ е малко или много подвластен на Ариман, доколкото няма съвременна нация, която да живее без финансова система.

  Да, така е. И парите, и властта, и лъжата и куп други неща са средства, използвани от ариманическите духове. По този въпрос спор нямаме. Чрез парите и материалните благини тези духове изкушават и набират служители. Чрез стремежи за окупиране на банковата система, постовете във властта, водни проекти и всякакви междуособици ангажират времето и делата на своите служители.

  Но не чрез самите пари се осъществява контролът върху човека. Ариманите контролират чрез… Страха! От страха се понижава съзнанието на човека, не от парите. Няма как да има финансова зависимост (или каквато и да било друга), когато човекът е станал свободен и независим. Свободният човек може да постави противодействащата сила на мястото й.

  Иначе, мисля, нищо лошо няма в парите, нито във финансовата система като явление. Даже са си много хубаво съвременно средство, срещу наличието на което не е нужно да се борим. Можем спокойно да го употребим за добро. Въпросът е Ариман и неговите средства да бъдат поставени там, където им е мястото, за да стане това. Същото се отнася и до Луцифер.

  Тази концепция е много ясно изразена в скулптурата „Представителя на човечеството“. Тези двамата другари не трябва да се срещат и да си подават ръка и нямат място в човешкото сърце!!! Единият е добре да си блести там горе в главата и да осветява мисловния процес, другият да предоставя услугите и опита си там долу в краката и в света. Сърцето трябва да остане чисто, защото то е домът на Христос. И Сърцето е това, което трябва да води и главата, и краката, тъй щото само полезното от съдружниците по Противодействие да се използва по градивен начин. Нашата човешка задача не е да се борим срещу злото. Нашата човешка задача е да държим двамцата противодейственици далеч един от друг и да пазим сърцето си чисто. Смисъл да изучаваме злото в света има голям, когато ползваме наученото, за да открием Противодействениците в нашата собствена душа и съумеем да я очистим като ги изпратим по местата им. 🙂

  Щайнер изрично предупреждава, че е наша задача да отваряме очите на хората, за да не оставяме Ариман да контролира икономиката незабелязано.

  Да, така е. Но Щайнер също казва и това:

  „Някой, който иска да води човешките същества в Духа, трябва самият той да може да вижда в Духа.“

  (от същата лекция от 12 сепретмври 1924)

  И тъкмо по тази причина написах още първия си коментар по тази статия. Защото аз преживях тази статия като изведена основно от сферата на земните събития, но с претенцията за „отваряне на очите на хората“. Съвсем не оспорвам направените от нашия Мислещ приятел 🙂 взаимовръзки с различни статии от интернет и други източници. Неговият опит е един интересен опит, да отхвърли първия пласт на стандартната и лансирана от масмедиите версия за тази война. Аз от своя страна направих опит да погледна още по-навътре. Не претендирам за отваряне на очите, защото не виждам много ясно в Духа.

 9. Мислещ  05.04.2011 г. | 11:38 ч.

  Здравей Михаела,

  Ние с теб говориме на един и същ език, мислиме в една и съща посока, като основна цел – а именно показването, осветляването на противодействащите сили днес (особено ариманическите) и тяхното изучаване, защото това е важно и много необходимо за нашето осъзнаване и развитие. Факт неоспорим.

  Но нашите пътеки, пътища(разбирай начини и методи) по който го правим са различни. И няма как да са еднакви с оглед на все по осъзнатото Аз, което се проявява в хората, Учителя го е казал: Няма два еднакви пътя, на духовно израстване, на разбиране и осъзнаване на това кои сме, защо сме и т.н.

  Виждам в теб стремеж, да отидеш по-далеч, да посочиш в дълбочина причините като цяло за тези събития. Да за теб сигурно, това изглежда очевидно и просто. Това се дължи на твоето по-осъзнато Аз. Но колко от хората ще те разберат, задавала ли си този въпрос?
  Ако така просто стояха нещата, Учителя, а и Щайнер нямаше да се опитват по един, простичък, елементарен начин, да говорят и да обясняват нещата за Бог и Всемира. Начин по който и човека от село да ги разбере.

  Някой, беше дал пример с училището. Ако ти си в 11клас, а аз съм в 1 клас, то как мислиш бих те разбрал? – само ако снижиш твоето ниво, на представяне на нещата до моето, да изравниш разликите. До преди няколко месеца, бих пропуснал твоя коментар, квалифицирайки го като, глупав и отнесен, защото щеше да е неразбираем за мен.. Но днес нещата стоят по съвсем различен начин, Аз те разбирам. 🙂
  Далеч съм от мисълта, че съм нещо кой знае колко напред в духовното си развитие, но правя усилия, защото имам силно желание за това.
  А вярата ми в Бог, тя не подлежи на ревизия от нито един човек. Единствено Бог е моят Създател, Учител и Съдник. Всички останали са ориентири по пътя, към достигане на истината. 🙂
  Затова говоря, и обяснявам нещата от по разбираемата им страна, за да се разбира и осъзнае от повече хора.
  Вървейки така, с времето, с информацията, която ще получавам и която сам ще откривам, ще осъзнавам по-добре действията, Божественият замисъл като цяло.
  Това което съм изразил като мнение относно събитията в Либия, са част от причините и начините да се осъществи това ариманическо намерение, а ти му придаваш малко по-завършен вид. 🙂
  И всеки имайки тази информация, да може да извлече необходимото касаещо го като индивид, мислене, поведение и действие.
  Иначе, без нужната информираност, няма да виждаме и осъзнаваме как действат тези зли сили(казано жаргонно – дръж го на тъмно та всичко да му е ясно! :)), и ще сме заставени да слагаме знака на дявола, защото няма да имаме независимост, няма да я осъзнаваме тази независимост, и ще бъдем под пълен контрол (разбирай личен живот, икономическа обвързаност, материална обсебеност, вода, храна и всичко за което се сетиш).
  Това което се случва на земята има пряко отношение на това което става на небето, и обратно. 🙂

 10. Михаела  05.04.2011 г. | 15:08 ч.

  Здравей, Мислещ приятелю,

  Съгласна съм, че много хора имаме една пътеводна звезда и че вървим по различни пътища към нея. Никак не съм си поставяла за цел и никак не е било във взора ми да уеднаквяваме пътищата и начините си. Ни най-малко.
  В същото време е вярно, че в някаква степен, макар и относително елегантно :), си позволих да навлеза и да се намеся в твоя път и в твоя начин (също и начина на Иван). Вярно си почувствал това. Това обаче съвсем не е защото не приемам другите пътища. Причината е, че усещам нещо от друго естество, което ме смущава. И това нещо е една особена емоционалност и астралност, която сякаш се привнася от по-субективното отношение към въпросите и която въвлича четящият в този астралитет.

  Или по-просто казано, когато силното слово не е изнесено в по-обективна форма („аз наблюдавам тези и тези факти и това ме води към тези и тези заключения“) или пък субективното не е ясно подчертано като такова („аз преживявам нещата така и така…и шат-шат-шат с меча по врага…“), то въздейства директно на астралното тяло на четящия. Когато се смесят тези два подхода (наблюдавам нещата така … и шат-шат-шат с меча, както ги преживявам,) колкото и чисти да са намеренията на човека, въздействието може да бъде много негативно в крайна сметка.

  Когато описваме механизма на действие на Противодействието например и направим това по емоционален начин (да речем с „шат-шат-шат“, защото ние самите водим битка с това), от който емоционален начин изведем „обективно“ заключение, тогава ние не „отваряме очите“, а насаждаме собствената си битка на другия. Единствено „сухият, математически стил“ (РЩ) оставя другия свободен да преживее нещата по свой собствен начин и да избере сам дали да води битка или не. Защото, когато аза на другия не е достатъчно силен, за да се предпази от подобно директно въздействие в астралното тяло („наблюдавам, каквото преживявам“), човекът попада директно в лапите на Луцифер, тъй като в него се завихрят емоциите на автора на писанието, които човекът не може да обработи. И когато иде реч за апокалиптични теми, то най-често се събужда една определена емоция… страх. А събуди ли се страхът, то Ариман веднагически поема човека, защото основното оръдие за управление на Ариман е страхът. Сигурна съм, че сте чували за пакта за сътрудничество между двете противодействащи сили…

  Това е, което често пъти усещам, когато чета статии тук, но не можах да го формулирам досега. Моля ви да не го приемате като критика или опит за промяна на някого от вас, а само като една добронамерена обратна връзка.

  Аз от своя страна много благодаря за честността и обратната връзка:

  Но колко от хората ще те разберат, задавала ли си този въпрос?

  само ако снижиш твоето ниво, на представяне на нещата …, да изравниш разликите

  Един от основните ми проблеми в комуникацията наистина се състои в това и изпитвам големи затруднения в решаването му.

  Добър да е денят ви! 🙂

 11. Мислещ  05.04.2011 г. | 17:35 ч.

  И когато иде реч за апокалиптични теми, то най-често се събужда една определена емоция… страх. А събуди ли се страхът, то Ариман веднагически поема човека, защото основното оръдие за управление на Ариман е страхът. Сигурна съм, че сте чували за пакта за сътрудничество между двете противодействащи сили…

  Съгласен съм с горното. Но пък да си мълча ли! казвам го в първичния му вид, а всеки според силите си, нивото на познания и възприятия, да го приема както може. 🙂

  Понякога изпадам в противоречия с хората около мен. Споделям с тях различни предсказания до които съм се докосвал, и знаеш ли реакцията на някои от тях: Моляте, не ми разваляй настроението, не ме карай да се чувствам подтиснато и от този сорт…или ….Защо ми казваш всичко това. Не искам да мисля за такива неща, то ако ще става нещо ще стане. Дали ще знам или не то пак ще стане. Защо да се обременявам излишно и т.н….т.н….
  Дори има моменти, да се чуствам виновен за това, че съм споделил неща по такива теми. Ти виждаш, Учителя от своята висота на духовна извисеност, и на него му е било трудно да обяснява, и най-вече да убеждава, та какво остава за мен, теб или който и да е от хората. 🙂
  Затова аз съм възприел метода на поднасяне на информацията без да влагам сили, а още по-малко убеждения. Нека всеки да е свободен да възприема, мисли, да запаметява или не, да се съобразява или не, с една дума да има пълната свобода на изграждане на собственият си мироглед. Просто ние сме различни, и на всеки по различному въздейства дадено събитие, мнение, коментар. 🙂
  Страх имат тези които са здраво „заковани“ за земята, и за тях Бог, духовност, любов и мъдрост са тинтири-минтири…бла-бла… 🙂 И те ще узреят, но не сега, някой друг път. Кога…и аз не знам. 🙂

 12. Dani  05.04.2011 г. | 20:22 ч.

  Здравей Михаела, аз също полагам усилия да те разбера понякога и също не знам дали разбирам правилно. Може ли да те помоля да развием подобна дискусия във форумът, мисля, че имаш много знания от които можем да се възползваме,да ни дадеш, стига да имаш желание и време. 🙂

 13. Михаела  05.04.2011 г. | 23:34 ч.

  Здравей, Дани. 🙂 Благодаря за поканата. Въздържах се до този момент от регистрация и участие във форума, но сега се регистрирах. Не успях да разбера каква точно дискусия имаш предвид, но като получа одобрение, предполагам, че ще я намеря (ако вече я има като тема). Нямам много знания. Понякога имам силни усещания, които се опитвам да преведа на разбираем език, включително и за самата себе си. Нямам много време, но имам голямо желание и нужда да общувам с хора, които оставят свободно пространство на другия да съществува такъв, какъвто е и не го квалифицират според проекцията на собствените си стандарти. Не обещавам активно участие, но ще се радвам на моментите, в които общуваме, водени от взаимно уважение. До скоро във форума. 🙂

 14. Мислещ  05.04.2011 г. | 23:55 ч.

  Нямам много време, но имам голямо желание и нужда да общувам с хора, които оставят свободно пространство на другия да съществува такъв, какъвто е и не го квалифицират според проекцията на собствените си стандарти.

  Ние сме еднакви по дух …. 🙂

  При мен заповедническият, наставническият и от този род тон, мераци и усилия за налагане, знаеш ли как ми действат!?! – Обратно-пропорционално на вложените усилията за убеждаването ми.

  Нямам много знания. Понякога имам силни усещания, които се опитвам да преведа на разбираем език, включително и за самата себе си.

  Че кой има, ние тук да не би да сме от клуба на всезнайковците. 🙂
  Това е хубавото, шармантното, че всеки изразява своя мироглед, без да се притеснява че ще бъде посочен с пръст, анатемосан или обруган, заради своето светоусещане, мисли, разбирания. Как го каза….Свободно пространство на другия да съществува ще добавя, не само да съществува, а да изразява себе си, по начин който счита за нужен и полезен. 🙂

 15. Албена  06.04.2011 г. | 02:24 ч.

  Първо да кажа, че и аз много се радвам, че попаднах тук 🙂

  Михаела, благодаря ти – с коментарите си за емоционалността ми даваш повод да вметна, че и аз усетих нещо, което се чудех как и къде да го кажа 🙂
  Предвид разрушителния характер на определени сили, бих искала и аз да помоля всички, да влагаме колкото е възможно по-малко личен елемент в Противопоставянето, за да не бъдем използвани (а този вид интелигентност се възползва от всяко пропукване). За упрек към някого и дума не може да става. На всички ни е ясно, че Стопанина и другите хора, пишещи статиите, поемат основния удар, затова е добре да не забравяме какво им коства и на тях самите това. Надявам се и те да не ни се сърдят, когато си позволяваме да им обръщаме внимание на разни такива неща..

  Единствено “сухият, математически стил” (РЩ) оставя другия свободен да преживее нещата по свой собствен начин и да избере сам дали да води битка или не.

  Приемам, че това е вярно по принцип, но има и нещо друго – хората наистина сме различни. Аз, например, посягам към антропософията като към изключителна храна за моя ум, но не мога да се възползвам така пълноценно от нея, ако предварително не съм била заинтригувана от даден въпрос. В конкретния случай – добре, че първо Мислещият ме накара да се замисля за тази война, като ме впечатли с идеята за водата, та да прочета после и твоите коментари, които намирам за изключително уместни и полезни. А в общия случай – аз съм силно свързана с Учителя и той ми е много по-близък (точно като жива вода го чувствам), но като понатрупам някакви впечатления, често търся подкрепяща и допълваща информация в антропософията.
  Та що се отнася до свободата при избора за водене на битки – на мен ми се вижда чудесно, че можем да се импулсираме един друг да мислим, предавайки си някакъв емоционален заряд. Може би всички, както сме различни, сме нужни за създаването на някакъв общ баланс, и в този смисъл всичко си е наред (особено когато успяваме да се хармонизираме).

  Когато се смесят тези два подхода (наблюдавам нещата така … и шат-шат-шат с меча, както ги преживявам,) колкото и чисти да са намеренията на човека, въздействието може да бъде много негативно в крайна сметка.

  В тази връзка – забелязала съм, че хората, способни да задвижат процесите, обикновено са силно емоционално заредени и със доста силно его. Самата емоционална обвързаност с дадена позиция или тема доставя нужната енергия изобщо да решиш да се задвижиш (поне според мен е така). Нещо като овена в астрологията – втурва се напред и троши с главата си стени.. По този начин обаче, дори да смеси обективното и субективното, той създава условия и други след него свършат нещо. И така, стига този „овен“ да не е прекалено тоталитарен, той създава условията и някакъв щит, за да може вече да се чуе гласа и на такива като теб и мен (поне за мен това със сигурност важи). Та.. може би не е чак такъв проблем това. (На мен ми е повече за самия „овен“, но като правило той може да носи много :)))))

 16. Dani  06.04.2011 г. | 10:44 ч.

  Здравей Михаела, нямам конкретна идея за точно определена тема. Както и Мислещ е казал „не сме клуб на всезнайковци“ а още по малко аз защото те първа прохождам.

  Привет Албена, много правилна констатация 🙂

  Може би всички, както сме различни, сме нужни за създаването на някакъв общ баланс, и в този смисъл всичко си е наред (особено когато успяваме да се хармонизираме).

 17. Михаела  06.04.2011 г. | 13:20 ч.

  Албенче, и аз ти благодаря.

  На всички ни е ясно, че Стопанина и другите хора, пишещи статиите, поемат основния удар, затова е добре да не забравяме какво им коства и на тях самите това.

  Колко хубаво си го отбелязала! Напълно съм съгласна с това и го разбирам от личен опит. Затова и смятам, че всяко усилие, което човек положи, за да се изрази по-елегантно към приятел (а например конкретно за мен това значи много усилия 🙂 ), си заслужава… заради другия.

  Аз, например, посягам към антропософията като към изключителна храна за моя ум, но не мога да се възползвам така пълноценно от нея, ако предварително не съм била заинтригувана от даден въпрос.

  Това отчасти прилича и на моя път. Първо трябва да се е пробудил вътрешният ми живот чрез реално житейско събитие, за да мога да се свържа с абстрактното познание отвън (чрез книга, лекция), което да осветли бурното вътрешно. Такъв е моят път на изучаване на антропософията, който се оказа доста неразбираем за повечето антропософи, при които често мерилото за познание е „броят“ прочетени лекции и броят на годините в антропософията, които имат зад гърба (което също е път, разбира се. 🙂 ) Затова и казах на Дани, че нямам много (предварителни) знания (не от излишна скромност). Но пък всичко, с което съм се свързала до този момент е много живо и силно.

  А в общия случай – аз съм силно свързана с Учителя и той ми е много по-близък (точно като жива вода го чувствам)

  Това пък не прилича на моя път (поне до момента). 🙂 Не мога да си кривя душата, трудно ми е да го възприема. Скоро попаднах на едно изказване на един човек тук :), затова че Петър Дънов говори като проповедник. Едва от този момент нататък опитите ми да прочета някое изречение от Петър Дънов, започнаха да ставато по-успешни, защото започнах да се стремя да отделям стила на написаното от съдържанието. Не понасям проповедите! Затова и благодаря на въпросния човек с изказването. Сигурна съм, че той ще се познае :).

  на мен ми се вижда чудесно, че можем да се импулсираме един друг да мислим, предавайки си някакъв емоционален заряд.

  Колко сангвинично! Усмихна ме, Албенче 🙂

  В тази връзка – забелязала съм, че хората, способни да задвижат процесите, обикновено са силно емоционално заредени и със доста силно его. Самата емоционална обвързаност с дадена позиция или тема доставя нужната енергия изобщо да решиш да се задвижиш (поне според мен е така). Нещо като овена в астрологията – втурва се напред и троши с главата си стени.

  Албенче, от сърце ме радваш. Просто не знаеш колко много! :))))
  Тъкмо овнешки е стилът на този сайт и на неговия автор. Работата е там, че овенът прави основно това, което си знае и не му пука много, много как се отразява на другите, точно както не му пука дали собствената му глава ще се строши в стената :). И това, което научих е, че холеричният стил наистина осъществява добра връзка и може да бъде разбран от сангвиника. Ако случаят е достатъчно драматичен и емоционален, може да се свърже и с меланхолика (не да бъде разбран и чут, но да въздейства чрез драмата). До флегматика изобщо не може да стигне. А, с друг холерик съществува реалната възможност да се окаже, че овенът си е приклещил рогата с някой друг овен. Тогава, вместо да се бори със стената, каквато му е била целта, той се бори с другия.

  Напълно е възможно нашият скъп овен тук 🙂 (усмивката е за него), да иска аудиторията му да е по-ограничена до изявените сангвиници, холерици-съмишленици и някой случайно минаващ изявен меланхолик, който още по-случайно е решил изобщо да погледне извън собствената си драма (за малко и по изключение 🙂 ). Обаче е възможно и тукашният овен случайно да има стремежа, който има и овенът в мен:), а именно, да се научи освен стената да вижда и другите, и как словото му въздейства на другите.
  Ако е първото, то тогава това ще е едностранен учебен процес – само за мен. Защото аз тук се чувствам все едно виждам в огледало образ, подобен на своя. Ако е второто, то сътрудничеството ще е взаимно и в поцеса ще се учим. Ще се учим да говорим и разказваме така така, както добрият учител се учи да разказва историите си пред своя клас, където учениците са най-различни. В такъв случай учителят трябва да може да разказва различните истории по различен начин, тъй щото да стигне до всичките си ученици – веднъж за по-сангвиничните, веднъж за по-холеричните, веднъж за по-меланхоличните, веднъж за по-флегматичните – според аудиторията си.

  Надявам се, че написаното до тук изразява достатъчно ясно моята позиция и ще дава по-вярна отправна точка при четенето на евентуалните ми бъдещи писания. Не съм тук като фен. Не съм тук и като враг. Тук съм като приятел и себеподобен на автора (просто не ме познавате отпреди); това го загатнах и на едно друго място. Нямам намерението да променям нищо, нищо освен себе си. Ако трансформацията на моя овен, води до трансформацията на друг овен – добре. Ако това се отнася само до мен – пак добре. Стига да мога да пиша свободно и да не трябва да се оправдавам всеки път, че с опитите си не искам да променям другия, ще пиша. Стига на постоянната аудитория да й бъде ясно, че когато навлеза в пространството на другия, всъщност навлизам в нещо от себе си, което съм видяла в огледалото и опитът за промяна, който може да бъде усетен в такъв случай, е опит за промяна на себе си, ще пиша.

  Ако пиша, едно е сигурно. Ще пиша със силния стремеж да видя ситуацията в контекста на човека и на другия. Защото, като всеки, силно свързан с овена, аз стената много добре я виждам. Не се уча на стената. Уча се да виждам другия. Уча се също, така да чупя стената, че отломките от нея да не смазват, да не смачкват другия.

  С най-топли чувства! 🙂

 18. Михаела  06.04.2011 г. | 13:22 ч.

  майчице, колко дълго е било станало! нищо, тъкмо ще бъде прочетено само от най-заинтересованите 🙂

 19. Албена  06.04.2011 г. | 14:56 ч.

  :))) Михаела, прочетох го цялото, на места два пъти 😉
  Чувствам, че има нещо в теб, което те отличава от другите „чисти“ антропософи, които познавам.

  Моето впечатление е, че антропософията прави хората като че ли малко мрачни, може би защото умът повечко доминира.(поне тези, които познавам) Затова сравних Учителя със жива вода – ходя където ходя, но в един момент чувствам, че нещо ми липсва. А като се докосвам до него, някак си ми олеква и се развеселявам 🙂 Като каза за четене на беседите – мисля че те разбирам, и при мен се е случвало така. Но обикновено сякаш нещо ми говори между редовете, особено когато имам конкретен проблем. Просто това учение е за хора като мен. И пак да повторя – добре че сме различни! Аз се радвам много да чета твоите коментари, защото усещам че си вникнала в много неща, и очевидно е, че ги преживяваш дълбоко( пу-пу.. да не чува дявола, че май не е много добре и да се хвали човека 🙂 За мен са много приятни и полезни тези хора, които могат да съчетават Учителя и Щайнер, а тук се привличат предимно такива. Интересно е, че за броени дни почувствах всички тук като някакво семейство, което ме изпълва с радост. Затова, да се молим Бог да благослови този Дом, неговия Стопанин, а и нас Гостите.. 🙂

 20. Албена  06.04.2011 г. | 16:27 ч.

  Михаела, бързам да коригирам една неточност в горния ми коментар за беседите на Учителя – нямах предвид, че понякога ги схващам като проповед, никога не съм ги възприемала като нещо такова. По-скоро исках да кажа, че понякога като ги чета, са ми като обикновени думи, а друг път – като нещо живо, което ми говори. (за радост на Висарионушка – потвърждавам опасенията му, защото той вижда в това нещо крайно подозрително и опасно :)))))))

 21. Dani  06.04.2011 г. | 21:19 ч.

  🙂 🙂 🙂
  Михаела и Албена откриването на сродни души е страхотно!
  🙂 🙂 🙂

 22. Албена  06.04.2011 г. | 22:45 ч.

  Тихо да не чуят духовете на съпротивлението.. 🙂

 23. Мислещ  07.04.2011 г. | 14:06 ч.

  Тук може да намерите допълнително информация относно темата.

 24. Мислещ  29.02.2012 г. | 09:31 ч.

  Доклад на ООН разкри нови кръвопролития
  Стотици жертви на войната между племената в Либия
  Болниците не могат да се справят с ранените

  Прочитайки заглавието, си зададох елементарния въпрос:
  Къде са умиротворителите от НАТО, защо не проведат още една „хуманитарна мисия“ за овладяване на положението в Либия. Нали са майстори на това!

  Това е ясно доказателство, което би трябвало да убеди и отвори очите и на най-заспалите относно лицемерието и огромната манипулация, за „добрите“ намерения, с които шепа хора, контролиращи финансовите процеси в света, чрез своите частните банки налагат, като по този начин завземат световната икономика, оттам държавите, респективно хората. Или казано простичко, подготовка за световно правителство. Познайте кой ще контролира това правителство!

 25. Монсанто Шеврон Аспартамов  04.01.2014 г. | 23:53 ч.

  четете. за ВОДАТА – http://on.fb.me/1f3LmC2

 26. lenko  17.07.2017 г. | 23:44 ч.

  rabotil sam v Libia.statiata e absolutno viarna. kolkoto do vodata i piasaka- v piasaka se rajdaha- dini,grozde,domati,krastavici,zele,patladjani ,ako se polivashe

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.