Протести срещу „Белене“ – един обречен АЕЦ

Над 200 души се събраха на протест в София срещу изграждането на АЕЦ „Белене“, съобщи БНР. Той е организиран от младежките структури на ДСБ, СДС и ПП Зелените.

Протестът е под надслов „Не на атомната бомба Белене“. Протестиращите носеха плакати с надписи „Стоп на Беленe“, „Днешният гьол е утрешният кратер“, „Не на атомната бомба Белене“, „Референдум за Белене“.

Някои от участниците в протестната акция, състояща се между сградите на президентството и Министерски съвет, носеха със себе си противогази. Други бяха облечени в защитни облекла срещу радиация.

Източник: News.bg

Коментар от Стопанина: Независимо от протестите или от референдум, тази АЕЦ няма да бъде построена. Никога. Точно така – тя няма да бъде построена, независимо от кого и независимо кой и колко пари ще даде за нея! Дано никой не се излъже да вложи пари, защото после ще го боли.

Интуицията и виждането ми по този въпрос е толкова силно, че можете да го броите за пророчество. Строежът може и да започне, но по една или друга причина няма да бъде завършен. Може и да бъде завършен, но централата няма да проработи. Но ако виждането ми не е самозаблуда, няма да има завършен строеж, дори и налети основи.

Ако се окаже, че греша, ще замлъкна завинаги. Не само по тази тема.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

21 коментара за "Протести срещу „Белене“ – един обречен АЕЦ"

 1. zaharia  31.03.2011 г. | 00:51 ч.

  За референдум само можем да си мечтаем, то за да има референдум трябва да имаме действаща демокрация, а при нас демокрацията е само на думи. Защо нямаше референдум за влизането ни в НАТО, за присъединяването ни към ЕС и прочие важни за държавата и народа решения? Естествено политиците имат готов отговор – защото референдума щял да струва много пари на данъкоплатците! А ежедневно сме свидетели как парите на данъкоплатците се харчат за какви ли не дивотии, но опре ли работата до референдум – не може, много е скъпо!

 2. Мислещ  31.03.2011 г. | 02:06 ч.

  Част от коментар на Григор Лилов по друга тема, нека всеки сам си направи изводи:

  Нека българите знаят едно – закритите реактори 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” бяха без защитни корпуси.

  …Позицията на министър-председателят е абсурдна – Белене е край разлом и затова Живков замрази строителството на втората АЕЦ. Дори лудият Чавес във Венецуела обяви мораториум за строителството на руска АЕЦ. Всички държави преразглеждат проектите си. Бойко Борисов сочи САЩ, че ще продължат да развиват атомната енергетика, но регулиращият орган там замрази всички проекти. Е, Турция ще строи и се питам защо – може би защото се готвят да се сдобият с ядрено оръжие и затова рискуват?! За България всички данни сочат, че имаме възможност дори с наличните мощности, някои от които трябва да се модернизират, да произвеждаме над 50 млрд. квтч годишно, а правим по 30 и няколко. Т.е. дори сега излишъкът е 20 милиарда квтч – повече, отколкото ще дават двата реактора в Белене. Втората възможност е да се приложат енергоспестяващи технологии и намалят загубите по мрежата, което ще донесе икономии за близо реактор и половина с относително малко пари. Мисля, че само премиерът не разбра, че става дума за огромна далавера. Или пък скритите лобита в партията му са упражнили натиск до заплаха за разцепление, та се огъна пред Москва и родната енергийна мафия….

 3. zaharia  31.03.2011 г. | 02:06 ч.

  @Стопанин, със закъснение ти прочетох коментара

  Ако се окаже, че греша, ще замлъкна завинаги. Не само по тази тема.

  Никой не е безгрешен, защо сам се ограничаваш с тези думи? И да се заблуждаваш по някой въпрос, това не значи че грешиш и за всичко друго!
  Това може да е само някакво изпитание за теб, с което Господ да иска да ти покаже нещо. Не знам де, не искам да ти се бъркам, при всички случаи Бог ще ти посочи какво трябва и какво не трябва да правиш…

 4. dragonn  31.03.2011 г. | 03:05 ч.

  Най-голямата заблуда в сроежа на АЕЦ „Белене“, е тази че българина ужким няма да даде и един лев за този проект…Ха-Ха.

  Онйя, втория от СДС-то(не му знам името), където имитира говора и стойката на Костов, беше много прав, че ще заробят българина с още 40 години, защото за да се върнат вложените чуждестранни инвестиции в Белене ще трябва да се вдигне цената на тока, за да върнем постепенно тези вложени инвестиции.
  Та питам аз и отговор не искам. Защо ми е нов АЕЦ, като ще ми вдигат тока?

  Не знам колко живот даваха на един АЕЦ (40 години ли беше), но Русия като главен инвеститор в Белене ще има право да го ползва 20 години (ако не и повече), без никой да им се бърка. Също някакви немски и не знам какви си мишки се бутат също за инвеститори на този проект…и естествено след Русия, те ще имат право да се възползват.
  Накрая докато дойде ред на България да си използва собствените атомни реактори – Европа ще ни кара да ги затворим, защото им е минал срока на годност.
  Е това ако не е чиста набутка на народа, здраве му кажи!

 5. inranxan  31.03.2011 г. | 06:17 ч.

  едва ли ще ни намалят драстично тока за потребление ако построят беляне така че с приказките за по евтин ток само прах в очите ни хвърлят

 6. Стопанина  31.03.2011 г. | 09:20 ч.

  @ zaharia

  Никой не е безгрешен, защо сам се ограничаваш с тези думи?

  Тези думи целят да подчертаят колко съм сигурен за прежде казаното.

 7. Aha  31.03.2011 г. | 10:07 ч.

  Тази централа е едно огромно безумие или по точно казано, една огроман наглост на т.н управляващи ни. Нямало да дадем нито лев, а кой ще плаща тока бе таранкоулу? Най-големия абсурд е, че това ще е една чужда централа на наша територия! Чужди „инвеститори“ ще ни загробят да изплащаме нещо от което нямаме ни най-малка нужда. Аз лично искренно се надявам да НЕ бъде построена! Това дали ще заработи е друг въпрос, но дано не бива построявана никога!

 8. Farsedef  31.03.2011 г. | 11:03 ч.

  Аз пък съм твърдо „ПРОТИВ“ референдума – не само по въпроса за втория АЕЦ, но и по всеки един друг въпрос. Не мисля, че и 2% от народонаселението има компетентност да решава енергийни въпроси. Да не говорим, че ще бъдат потрошени грешни милиони, а резултатът ще е същият. А тези милиони няма да дойдат от съкратените бюджети за милиционерщина, видеонаблюдение или нови мерцедеси на властта, нали се сещате…

 9. Стопанина  31.03.2011 г. | 11:09 ч.

  Не мисля, че и 2% от народонаселението има компетентност да решава енергийни въпроси.

  От тази гледна точка самата демокрация е нещо пошло. Но ако ще си играем и занапред на демокрация, референдумите се разбират от само себе си.

 10. inranxan  31.03.2011 г. | 12:05 ч.

  при демокрацията не е въпроса в компетентността ,а в желанието на отделния индивид
  иначе в нашта деиствителност си прав Farsedef и Стопанина е прав

 11. Мислещ  31.03.2011 г. | 12:26 ч.

  Не мисля, че и 2% от народонаселението има компетентност да решава енергийни въпроси.

  Точно казано, но…кажи ми Farsedef, можеме ли безрезервно да се доверяваме на управляващите, за всички проекти, които касаят бъдещото развитието на България, и засягат няколко поколения напред в дългосрочен план. Не мисля, и понеже няма по-добър начин за съгласуване/допитване на народа от референдума, аз съм ЗА.

 12. P.E.A.C.E.  31.03.2011 г. | 12:41 ч.

  Един предполагаем референдум против АЕЦ Белене, дори и да бъде спечелен, какво мислите ще стане? Каквото стана и в Ирландия с референдума за Лисабонския договор – обработиха ги около 1 месец с „новини“ и имаше нов референдум. Демо(но)крация в пълния си блясък, народа казва „не“, а властимащите – „Добре, ще ви попитаме още веднъж“. 🙂

 13. Михаела  31.03.2011 г. | 16:09 ч.

  От тази гледна точка самата демокрация е нещо пошло.

  Разбира се, че е. 🙂 Още Платон го е казал.

  Демократичното управление е управление на некомпетентността и на мнозинството. Или с други думи – каквато масата, такова и управлението.
  Най-здравословният принцип си остава републиканският (на Римската република), който е принцип на компетентността и избора на хора с изявени добродетели, познания и умения.

  Това, че там, където трябва да има личности с най-висок морал, идеали, стремеж към себеразвитие, вътрешно израстване и себеотдаване, има личности с низки качества, себеугодничество, егоизъм, егоцентризъм и чисто външно израстване във всякакъв смисъл, не прави демокрацията здравословен модел на бъдещето, още по-малко пък на настоящето.

  Не мисля, че и 2% от народонаселението има компетентност да решава енергийни въпроси.

  Факт!
  А фактът, че тези по-малко от 2% компетентни не участват във взимането на решенията по енергийните въпроси и осигуряването на изпълнението им , говори достатъчно красноречиво за самото народонаселение и неговата избирателна компетентност. Последното пък си е ачик-ачик отражение на развитието на съзнателната душа и на степента на морално израстване (или изпадане) в условията на свободен избор (или поне приблизително свободен).

  От друг страна… може би… един референдум в настоящия момент би подтикнал народа малко да мисли, да се информира (или дезинформира:)) и да бъде активен по даден въпрос, съответно да почувства, че носи отговорност. Може би. Казвам го, с оглед единствено на настоящата ситуация, когато има условия за подобно размърдване и активност (предвид Фукушима), а не с очаквания за резултата, още по-малко пък в подкрепа на демократичния модел. Единствено заради размърдването и самата пряка активност, независимо от резултата!

 14. Farsedef  31.03.2011 г. | 22:05 ч.

  100% зад думите на Михаела.

 15. Мислещ  01.04.2011 г. | 13:53 ч.

  Попаднах на едно интервю с Иван Хиновски, бивш директор на НЕК, бивш шеф на „Ядрена енергетика” в „Енергопроект” и сега шеф на Български енергиен форум и представител на България в Световния енергиен съвет, относно АЕЦ „Белене“. Добре е освен политическото празнодумие, да се чуе мнението и на специалист в областа.

 16. Петър  01.04.2011 г. | 19:38 ч.

  АЕЦ Белене изглежда, е, и ще остане икономически блъф.

 17. Припомням  01.04.2011 г. | 20:31 ч.

  Стопанино,не се заричай така,че след първоаприлската шега днес,още ми е чоглаво.
  Сега по темата – аз също съм против референдум специално по въпросите за енергетиката.Ако обаче в момента се проведе такъв,90% от участниците ще бъдат против Белене заради пресния случай с Фукушима.Прочетох и интервюто с този Хиновски.Защо ми се струва,че той пък е лобист на зелената енергия?
  Ако бяха проведени референдуми за НАТО и ЕС тогава,когато ставахме членове,резултатът щеше да е 100% „ЗА“,защото ни продъниха ушите колко полезно щяло да е за България.Ако сега обаче се проведе референдум за излизане на България от НАТО и ЕС,със сигурност резултатът пак ще е „ЗА“.Просто защото опитахме жилото на тези благини.
  А що се отнася до опасностите,изобщо не ни трябва атомна война.С толкова атомни централи и земетресения,ще се изтребим и без да воюваме.

 18. Dani  01.04.2011 г. | 21:37 ч.

  Стопанино за АЕЦ че няма да проработи сме двама, не се изказах веднага за да си дам време, но това си остана.
  По другите въпроси нямам желание да коментирам.

 19. Михаела  01.04.2011 г. | 22:38 ч.

  Прочетох и интервюто с този Хиновски.Защо ми се струва,че той пък е лобист на зелената енергия?

  Честно казано аз се чувствам така, когато чета каквото и да било по медиите или из интернет. Много не вярвам, че има независими медии. Според мен съществуването на независими медии днес може да бъде допуснато само дотолкова, доколкото Княза на този свят ги преценява като незначителни по влияние върху масата и достатъчно значителни по влияние върху будния, който да бъде въвлечен емоционално в разкритото от тях (а колко е разкрито, също е под въпрос).

 20. Стопанина  01.04.2011 г. | 22:40 ч.

  Няма такова нещо като безпристрастна информация.

 21. Петър  09.04.2011 г. | 16:23 ч.

  Колко десетилетия вече го влачат тоз пуст проект – 27 години!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.