Преброяване 2011: Как го правят във Великобритания

(Преводен материал) Преброяване 2011 сякаш потъна като тема в медиите за сметка на репортажи за шоуто X-Factor, сватбата на Уилям и Кейт, рецесията, новия политически модел: коалиционната политика, пропаганда срещу корейците, иранците и египтяните. И все пак за някои от нас, които не се приемаме за поданици на Короната и които не обичаме да ни казват какво да правим, Преброяването е жив пример, че отгоре ни разглеждат като живо движимо имущество – определено не като свободни човешки същества.

На самия сайт на правителството е написано:

„Държавите от всяка епоха са стигали до необходимостта да събират информация за своето най-ценно имущество – хората. Роби, селяни и крепостници, благородници, свещеници и монарси – всички те са участвали в преброяванията.“

Първото преброяване (на Острова) е било през 1086 г. във връзка със събирането на данъци. Последствията са разселвания на много британци при делбите на земя – това е била поредната стъпка към унищожаването на уелската и корнуолската култура. На уелсци и корнуолци не са им били давани същите права като на англичаните. Едва наскоро – при Преброяване 2001 – на уелсците (кимрийците) им беше дадено право на такова самоопределение.

Данните от преброяванията винаги са били използвани за пропаганда, въвеждане на нови данъци и за финансов контрол, както и за броене на пушечното месо за разни войни. Например при Наполеоновите и двете Световни войни са използвани ценни статистически данни от преброяванията, за да се определи кои мобилизирани граждани са лесно прежалими за решаващите операции, в които е нямало шанс за оцеляване на участващите.

Опълчението срещу Преброяването (на Острова) започва с демографа Томас Малтъс, който публикува есето си „Закон на населението“ през 1798 г. Малтъс предполага, че нарастването на населението скоро доведе до недостиг на храни и други суровини, Британия ще затъне в недоимък, болести и бедствия. Атаките срещу Парламента довеждат до приемането на Закона за преброяванията през 1880 г. и първото официално, законово-обосновано Преброяване на Англия и Уелс се извършва от 10 март 1801 г. Стратегията зад този закон обаче е подмолен план за надъхването на Западните сили да завладеят безброй беззащитни народностни.

Самите британци винаги са гледали на преброяванията с презрение – при това доста основателно. Че кой би се радвал да се отнасят с него като с говедо на пазара? По-масовото опълчение започва с Женското движение за свободи (WFL), което поощрява бойкотирането на Преброяване 1911 – това се е изразявало в отсъствие от вкъщи в нощта на преброяването. Тогава Националният статистически институт (ONS) предприема контра-мярка, като въвежда условие, че „стопанинът“ трябва да попълни и графа, указваща кой точно ще пренощува в дома му в нощта на преброяването.

През 1991 г. бунтовете срещу тогавашното Преброяване продължиха – участваха 1 милион души, които знаеха, че статистическите данни ще бъдат използвани за въвеждане на нови данъци и съответните репресивни мерки. (При Преброяване 2001 бройката на англичаните, отказали да дават лични данни – тоест да се „преброят“ – е 3 милиона! От тях са били глобени само 100 души. Вижте видеоклипа по-долу. – бел. Стопанина) И отново през 2001 г. други британци решиха да се разбунтуват, като 390127 от тях определиха религията си като джедайска! Това е абсолютно новаторски и впечатляващ начин да се бунтуваш с британски стил. Тази традиция със сигурност и тази година ще продължи да се гаври с идиотщината на хората, които си мислят, че могат да се разпореждат какво да ядем, какво да акаме и кога да дишаме.

И така, опълчението срещу Преброяване 2011 трябва да е достоен отговор на държавата – че не сме техни говеда и че не приемаме някакви хартийки по правителствените сгради да ни диктуват какво да правим. А тези сгради са като черкви, в които съдиите изглеждат като католически свещеници!

В крайна сметка вие трябва да прецените дали е МОРАЛНО правилно да подпомагате най-голямата военна машина и най-корумпираните корпорации във Великобритания и САЩ с вашите лични данни и данъци. И ако го правите – защо? Заради някакви законови задължения, натрапени от Короната, без да са се допитвали до вас? Имайте предвид, че събраните данни ще бъдат използвани от 100-тици държавни агенции и частни компании, които ще се надпреварват да измислят нови начини да ви взимат парите – а с ВАШИТЕ собствени средства ще финансират създаването на ТЯХНАТА социална утопия и пълна власт.

Започва БУНТЪТ СРЕЩУ ПРЕБРОЯВАНЕ 2011!

Призоваваме ви и ви подкрепяме заедно да се изправим срещу тираните, които мислят, че разполагат с авторитарното право да ни третират като тяхна собственост – движимо имущество. Тези хора живеят от плодовете на нашия труд, докато повечето от нас са принудени да оцеляват в относителна нищета и да се притесняват дали ще имат работа догодина и как ще могат да изхранват децата си и да им плащат образованието.

Инициативата е подкрепена от изданието UK Column, Движението за защита на Британската конституция, TPUC, Captain Ranty и др.

Източник: Lawful Rebellion

* * *

Коментар от Стопанина: Тази година опълчението във Великобритания срещу акцията по преброяването е особено силна. Ако през 2001 г. три милиона британци са отказали да ги бройкат, тази година се очаква още по-голяма съпротива. И то въпреки солената глоба от 1000 брит. паунда. В самата Англия, в Уелс и в Шотландия се провеждат кампании – т.нар. мирни и законни бунтове – срещу автократичното управление на властите.

Участват и медиите – къде сериозно, къде в по-шеговит тон. Ето запис на едно предаване, което чудесно съчетава сериозната с духовитата нотка, казват се много истини за последиците от Преброяването, като в същото време тези истини са поднесени така, че да не звучат натрапчиво.

Греша ли или в „нашите“ медии нямаше дори едно такова предаване? Принципно не гледам телевизия, но като пасивен слушател чух от нашите водещи „как ще се броим“ (bTV) – тоест нямаше полемики, нямаше застъпване на различни гледни точки, сякаш на никого не му и хрумваше да не се брои.

Ако ме питате защо пускам този материал – ще кажа: Защото не за пръв път се чувствам повече чужденец, в случая англичанин, отколкото българин. Не е упрек, а констатация.

Друга причина е, за да отбележа едно мое вътрешно усещане. Според мен българите няма да имат друг шанс да се покажат като британците, защото няма да има други преброявания в страната. Това през 2011 г. беше последното. Как, защо и дали изобщо съм прав – времето ще покаже.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

21 коментара за "Преброяване 2011: Как го правят във Великобритания"

 1. Val  27.03.2011 г. | 16:32 ч.

  Как любопитно завършваш материала… как, защо? За какво имаш вътрешно усещане? Може би оная тема, която отчасти въобще не ме вълнува – 3тата световна? Или е нещо друго?

 2. Dani  27.03.2011 г. | 19:52 ч.

  Аз те разбирам, но на мен не ми пука и да се борим и да не се борим с властта полза съществена няма да има. Въпреки, че по принцип подкрепям борбата.
  По важната борба е на другия фронт.

 3. Dani  27.03.2011 г. | 21:12 ч.

  Мисля, че трябва да поясня. На много места съм задавала въпроса: Щом е казано „Глас народен, глас Божи!“ Защо според вас този народ се държи по този начин?
  На много места съм срещала мнения от рода „овца“ , „не бъди овца“, „стига с това стадно овчо самочувствие“, „робска психика, мислене“ и много други.
  Много от моите лични познати и то особено младите ако им заговориш за политика или държавно устройство казват: „Не ме занимавай с глупости“.
  Поради личностните ни проблеми и ( според мен ) не осъзнатата промяна която е настъпила върху нас се дължи състоянието на народа като цяло. Съответно винаги има изключения.
  Поне аз съм си казвала имам достатъчно лични въпроси да разрешавам за да се боря с управници или чиста загуба на време и енергия.
  Как беше цитата „Всяка власт е дадена от Бога.“
  Подкрепяла съм и ще подкрепям борба и съпротива, но също българина си знае, че всеки който се бори с властта най вероятно е от користни подбуди.
  Стопанино това е по принцип и не го казвам защото съм се засегнала, а да си изясним: Що е българин?
  Приемам критика и не твърдя, че е точно така. Това си е мое мнение.

 4. Стопанина  27.03.2011 г. | 22:06 ч.

  Никога не съм призовавал за борби с властта. Винаги съм призовавал читателите си да не бъдат нейни съучастници. Разликата е огромна. Ще я онагледя и с примери:

  Едно е да искаш да спреш преброяването. Това е борба с властта. Друго е просто да не участваш в това преброяване. Това е отказ от съучастие с престъпленията на властта.

  Едно е да искаш да премахнеш данъците. Това е борба с властта. Друго е просто да не плащаш данъците, които смяташ за извратени. Това е отказ от спонсориране на престъпленията на властта.

  „Поне аз съм си казвала имам достатъчно лични въпроси да разрешавам за да се боря с управници или чиста загуба на време и енергия.“

  Не, не са достатъчно проблемите за разрешаване. Аз поставям още един, който е валиден и за теб, и за мен, и за всички останали: Ще си съучастник ли на престъпната власт? Докога?

 5. Dani  27.03.2011 г. | 22:55 ч.

  Добре сега го разбирам като неподчинение. Всяко едно не плащане на данък та дори и извратен пак е съпротива. За преброяването не съм наясно, ако не бях се преброила, не подчинението към власта освен глоба какво друго ще ми донесе.
  Границата е много тънка и подхлъзването е възможно.
  Ако аз утре не се подчиня на работодателя си защото не съм съгласна с методи, фирмена политика и ред други неща, следва уволнение, на кого ще накривя на шапката.
  Не знам защо, но все едно е да не се подчиня на перката на вятърната мелница, дали ще стоя на пътя и или няма, имали вятър тя ще се завърти.
  Престъпната власт докато има кой да и плаща и да я избира тя ще си стои на власт. Аз не и плащам и не я избирам. Плащам само данак згради и здравни усигуровки други задължения нямам. А съм гласувала само веднъж когато беше задължително и два пъти на местни избори това е през живота ми, няма за кого да гласувам, няма го моят кандидат.

 6. Стопанина  27.03.2011 г. | 23:16 ч.

  Всяко едно не плащане на данък та дори и извратен пак е съпротива.

  Не, това е изява на свободната ти воля. Утре Дявола ще дойде и ще стане цар, и ще ни каже: „Искам да ви сложа печат, че сте моя собственост. Дайте ми десница да ви подпечатам!“

  Аз ще кажа НЕ и това няма да е съпротива. Кое ще е реалната съпротива в този случай? Съпротивата ще е на онова, което Бог е вложил в нас – свободата, мъдростта, любовта. Не правиш ли нещо по свободна воля, по любов и по Божията воля – това е съпротива на всичко чисто и човешко.

  Правиш ли нещо от страх, роб си. Не говоря конкретно за теб, Дани, а по принцип. Такъв човек е роб – на страха, на обстоятелствата, на какво ли не. А роб означава някой, който не е свободен – противник на свободата, сиреч на Истината, на Божественото.

  „Аз не и плащам и не я избирам. Плащам само данак згради…“

  Нямам имоти, но се питам… Защо плащаш данък сгради? Тези сгради твои ли са? Ако са си твои, какво дължиш на държавата? Наем ли? Ако плащаш данък за нещо твое си, значи всъщност не е твое, а все едно му плащаш наем на държавата.

  Както държавата си е присвоила ТВОЯ имот и очаква да й плащаш наем за нея, така си присвоята и ТЕБ самата – например с данъка върху доходите и преброяването. Това за мен е извратено. За друг може да е окей.

 7. zaharia  28.03.2011 г. | 01:26 ч.

  Аз лично не участвах в това преброяване, не само че никой не дойде да ме брои, но и от кметството не са ми взели данните (знам го от вътрешни хора). Въпреки това съм съгласна с Dani – едва ли на някого съм му накривила шапката, заради това че не съм се преброила. И да се бях преброила – все тая! Такъв род бунтарски прояви могат да имат някакъв ефект само ако са масови. Ето в Англия 3 милиона души са бойкотирали преброяването. Кога ще доживеем и тука да видим такова нещо? Айде да не са 3 милиона, ама поне 1 милион души да се намерят, които да откажат участие! Няма братче, аз лично нито един друг човек не познавам, който да не се е преброил, напротив даже, всичките ми роднини се преброиха доброволно, още докато беше онлайн преброяването. Да не ви казвам и че всички ме обявиха за луда, задето отказвам да се броя…

  Стопанина: Защо плащаш данък сгради? Тези сгради твои ли са? Ако са си твои, какво дължиш на държавата? Наем ли?

  Данък сгради се плаща, за да минават боклукосъбиращите фирми и да ти извозват боклука. Това го знам от лични наблюдения, защото мой роднина не си беше плащал данъка на единия обект и боклукчийските фирми подминаваха неговите кофи като пътни знаци, дотогава докато не отиде накрая и не си плати данъка, че се беше заринал от боклуци. Голямо приключение беше с тия боклукчии, на мен сега ми е смешно, ама тогава на тоя човек му се плачеше…

 8. Dani  28.03.2011 г. | 06:08 ч.

  Мисля, че още в първите постове казахме, че говорим по принцип и кой как вижда ситуацията, така че не виждам място за засягане и обида.
  Не ти отговорих „Докога?“ защото ти знаеш.
  А дали ще се изразим с „съпротива“ или „изява на свободната ти воля“ защото и в двата случая ти изразяваш мнение което отстояваш и искаш промяна, а за „господата“ това е бунт.В такъв случай всеки който изразява свободната си воля и я отстоява е противник за властта. И точно за това казвам цитата „Всяка власт е дадена от Бога.”

  „Правиш ли нещо от страх, роб си. Не говоря конкретно за теб, Дани, а по принцип. Такъв човек е роб – на страха, на обстоятелствата, на какво ли не. А роб означава някой, който не е свободен – противник на свободата, сиреч на Истината, на Божественото.“
  (как ги правите цитатите)
  Аз лично не виждам страх, а просто безразличие.
  До някъде имаш право, че много хора ще приемат Ариман по инерция, а тези които осъзнават фактите бъди сигурен че ще намерят начин да се измъкнат.
  И вместо да се борим с вятърни перки много ми хареса идеята на Инранхан, че направи клипчето, понеже нямам технически знания поставям през няколко дни на стената си цитати от Учителя, Слава и другите и линк към сайта. Който разбере, разбере който не иска не мога да му наливаме с фуния в главата и душата.
  Данък сгради се плаща за смет,септичен канал (пречиствателна станция) и мисля че има още нещо дребно – забравила съм как беше точно. Плащам 30лв. за боклука и канала, това е за цялата година.

 9. Стопанина  28.03.2011 г. | 08:57 ч.

  @zaharia

  Данък сгради се плаща, за да минават боклукосъбиращите фирми и да ти извозват боклука.

  За какво тогава искат данък смет?

 10. Dani  28.03.2011 г. | 11:12 ч.

  Предполагам, че и Захария като мен се е объркала и не знае точно, но ако трябва да си отстоявам правата на личност и гражданка както ти виждаш нещата най вероятно не трябва да правя нищо друго. Само като започнем от освобождението от турско робство до днес всичките ми предци са прецаквани. Не напразно е казано че идните времена ще бъдат по трудни, не помня цитата за да го кажа. Наясно сме всички защо се прави всичко това, винаги силните на деня са манипулирали и използвали населението си. Ще питам как се сформира данъка. С неприятни чувства ще го кажа, но добре проследи протеста за горивата, неприятното е че в крайна сметка от протестите обикновените хора ще останат разочаровани. Или политици ще грабнат вълната и ще оберат дивиденти или нищо няма да стане. Дори си мисля, че политици стоят в дъното на протестите. Докато хората опорочаваме всичко така ще е.

  Друго интересно което става в момента ДПС, нищо не е случайно, времето по случая наближава.

 11. Михаела  28.03.2011 г. | 12:12 ч.

  „Данък сгради се плаща, за да минават боклукосъбиращите фирми и да ти извозват боклука.“

  Едно малко уточнение – за събирането, извозването и последващата обработка на боклука се плаща такса „смет“, а не данък „сгради“. Таксата е нещо, което плащаме с конкретна цел. Данъкът от своя страна не е целеви. По предназначение данъкът си е дан, „десятък“, т.е. част, която всеки човек отделя за общността, за общото благо и добруване (в републиката, иначе отива за благуването на феодала, царя и т.н.). Това е по теория.
  По принцип данъците отиват директно в хазната (бюджета) и оттам се разпределят за различните цели. Тоест трудно е да бъдат проследени единично. Може само де се следи качеството на изхода.
  Таксите са със съвсем конктретно предназанчение – за каквото влизат, за това и излизат, ерго има връзка между входа и изхода – плащаш такса, събират ти боклука; не плащаш – не го събират. Докато данъка, ако не го платиш, това няма да се отрази веднага. В бележката би трябвало да има разделение на сумите – таксата смет е на един ред, данъкът сгради – на друг. Или поне така беше едно време.

  Това е само за ориентация. 🙂

 12. Михаела  28.03.2011 г. | 12:13 ч.

  Това, дето го написах за феодала, може да го пропуснем. Като се замисля там данъкът е самият човек 🙂

 13. Dani  28.03.2011 г. | 13:04 ч.

  Михаела е обяснила правилно! Попитах и същото ми обясниха, но по принцип плащането се извършва на ведъж и това се получава като израз, че плащаш данък сгради и в него влиза и смет, а за канала съм излъгала той е към водата.

  Само още малко по повод изявата на свободната воля. Знам много програми за организация на граждани и гражданско общество за да постигнем по добро управление на страната и да можем да изявяваме волята си по цивилизован път. Но както всичко хубаво си остава само хубаво. Защо говоря така, пример: едната, „Демос“ момчето си е играло да я напише да го обмисли и да го сдъвче остава да се „гълта“ – няма желание и сила която да накара обществото да направи нещо като реални действия, харесват я програмата, но когато дойде момента да се направи нещо става „нищо“.

  Искаме да наливаме ново вино в стари мехове.

 14. Михаела  28.03.2011 г. | 19:30 ч.

  „Правиш ли нещо от страх, роб си. Не говоря конкретно за теб, Дани, а по принцип. Такъв човек е роб – на страха, на обстоятелствата, на какво ли не. А роб означава някой, който не е свободен – противник на свободата, сиреч на Истината, на Божественото.“

  Теоретично, аз също смятам, че е така. Обаче от гледна точка на процеса май има известни особености, които не могат да бъдат подминати. Като например това, че свободата се предхожда от път към свободата и този път е строго индивидуален за всеки човек, както по траектория, така и по начин на придвижване. Също така този път изглежда никога не е праволинеен. Когато сме успели да поразкъсаме някоя и друга окова в определено направление, то в друго си стоим все още крепостници. Това ни осигурява съвсем реални мигове на страх и вътрешно преживяване или на външно изявяване, проявление на робското. Последното обаче съвсем не омаловажава вече постигнатите парченца свобода. По-скоро може да значи, че то е следващата верига, която ще бъде разкъсана.

  Освен това напълно е възможно свободата и смисълът на свободата да намерят въплъщение в едно по-висше, трансформирано, облагородено и истински желано робство – служенето.

  По този повод следните думи на Павел към Коринтяни 1 (7:20-24) дълбоко ме вълнуват и бих искала да ги споделя тук:

  20 Всеки нека си остава в това звание, в което е бил призован във вярата.
  21 В положение на роб ли си бил призован? да те не е грижа, (но ако можеш и свободен да станеш, по-добре използувай случая);
  22 защото, който е бил призован в Господа като роб, е свободен човек на Господа; така и който е бил призован като свободен човек, е роб на Христа.
  23 С цена сте били купени; не ставайте роби на човеци.
  24 Братя, всеки в каквото е бил призован във вярата, в него нека си остане с Бога.

 15. zaharia  29.03.2011 г. | 00:22 ч.

  Да, така е, всички сте прави, а аз съм сбъркала. Днес говорих с човека и установих, че както обикновено не съм разбрала точно за какво става въпрос (на мен често ми се случват тези работи (бавно загрявам), ама такава съм си… шматка 🙁 ) Извинявам се на всички задето се изказах неподготвена… 🙁

 16. Dani  29.03.2011 г. | 09:30 ч.

  Стопанино и за всички останали извинявайте за шумът който вдигнах.

 17. Стопанина  29.03.2011 г. | 10:14 ч.

  @ Dani

  Няма за какво.

 18. Михаела  29.03.2011 г. | 14:27 ч.

  „Извинявам се на всички задето се изказах неподготвена… “

  А това пък защо? Непременно ли трябва да се изказваме подготвени и що е то подготвени? То, тогава аз винаги трябва да си мълча, като се има предвид колко съм импулсивна. Не ми се струва особено градивно да пишем все „подготвени“, струва ми се суетно. Не може все да изглеждаме умни, знаещи, прекрасни, смели, защото просто не сме непрестанно такива. 🙂 Импулсите често са много по-верни. Хрумва ми мисъл, сещам се нещо по дадена тема – казвам го. Ако имам импулс да поровя и да проуча преди това – ровя и проучвам. Ако не, все се намира някой да знае нещо повечко и по-конкретно по въпроса, включва се, казва го и така взаимно се обогатяваме. 🙂

 19. Михаела  29.03.2011 г. | 14:28 ч.

  „Стопанино и за всички останали извинявайте за шумът който вдигнах.“

  Шум? Какъв шум? Ти изрази гледна точка по един много сериозен въпрос, свързан с темата и въпрос, който мен специално много ме вълнува – въпросът за начина, по който реагираме, когато някой действа очевидно недобросъвестно от позицията на властта, когато някой гази най-безцеремонно правото ми на мнение и правото ми на избор и възможностите за избор и когато някой изживява общественото пространство като свое лично, а мен самата – като имущество.
  Съвсем не намирам това за шум, още по-малко пък смятам, че гледната ти точка е вдъхновена от страх. Факт е, че масата все още е покорна от страх. Не смятам обаче, че всеки, който не влиза в пряка конфронтация с властта, не го прави заради страх и робство. Свободният човек може да направи свободен избор за начина, по който да действа. И този начин може да бъде кротък и неконфронтиращ. Така също и факта, че свободата не е камизолка, която да нахлузим, а път, който вървим стъпка по стъпка. Затова и комай става все по-трудно да преценим отвън, дали един човек прави или казва нещо, воден от робство, от стремеж към свобода или от свободен избор.

  Това е, което се опитах да изразя като мисли и то най-вече към Стопанина. И то, не от много различна от неговата позиция. Защото и аз съм от тия, дето открито се конфронтират и открито бунят духовете, дето не приемат току-така „несправедливостите“, дето страх нямат и дето като яхнат коня, размахват ловко острия си меч, та понякога и невинни глави се търкалят. Тъй си беше още от вемето на прататко Каин. Разбира се, много от нас може вече да са синове и дъщери на Тубал Каин. И все пак, изглежда трудно си остава да приемем добродетелите на праЧичо; добродетели като приемане, кротост, смирение, чистота. Трудно ни е кротко да пасем овчици и в същото време да бъдем себе си – дръзки, смели и безстрашни, каквито сме. И все пак… само развиването на добродетелите на Чичо могат да канализират огромния заряд дързост, който носим и да ни помогнат да го вложим в миротворчество. Защото…

  Блажени кротките, защото те ще наследят земята. (Матей 5:5)

  Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Божии чада. (Матей 5:9)

  За кротки… едва ли някога ще станем. Ако обаче успеем да насочим цялата своя дързост в изграждането на мира, това би бил голям успех. И вярвам, че повечето от нас тъкмо това правим. Само дето, все още… от време на време… се търкулват и невинни глави…

  Ето такива разни работи засили в душевния ми живот твоето вдигане на „шум“, Дани. Благодаря ти!

  П.П.: Разбира се, Стопанино, всичкото по-горе може да са само някакви свободни съчинения, в които твърде волно съм идентифицирала някакъв образ за теб с някакъв образ за себе си. Обаче тъкмо тази идейна близост на образите, заедно със стремленията ми да канализирам своята собствена дързост в други начини на изразяване, ме привлякоха в твоето пространство. 🙂

 20. zaharia  29.03.2011 г. | 15:04 ч.

  Михаела, благодаря ти за окуражителните думи! 🙂

 21. Dani  29.03.2011 г. | 21:05 ч.

  БЛАГОДАРЯ 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.