Британски кметства: Няма да събираме токсичните ел. крушки

Общинските съветници из цяла Великобритания отказват да събират „икономичните“ електрически крушки, тъй като съдържат токсичен живак и отделят отровни изпарения. Обърканите потребители изхвърлят изгорелите крушки с останалата домакинска смет, като така излагат на риск хиляди служители от службите по чистотата.

От 120 години насам хората изхвърляха класическите крушки – тези с нажежаема жичка – на сметището, като това не представляваше опасност за здравето им и за околната среда. Но по нареждане на Европейския съюз тези осветителни тела постепенно се изтеглят от пазара и се заменят от енергоспестяващи крушки, повечето от които съдържат живак.

Наскоро UNISON – профсъюзът, който представлява хиляди боклукчии във Великобритания – обяви заглижеността си за здравето на тези служители. Говорител на UNISON заяви:

„Притеснени сме, защото повечето хора не знаят, че тези крушки не трябва да се изхвърлят с останалата смет. Държавата не прави достатъчно да информира хората за рисковете.“

При проучване на Германската федерална агенция за защита на околната среда (UBA) беше демонстрирано, че когато една такава крушка се счупи, от нея се отделят токсични изпарения. Количеството на тези вредни газове надвишава 20 пъти допустимите нива.

Източник: Daily Mail UK

На "зелените" крушки само рекламите им са зелени.

Класика

В същото време:

Американци започват да се презапасяват с крушки от класически тип, тъй като там влиза в сила същата разпоредба за въвеждане на новите крушки, каквато вече е валидна в Европа. А в Германия една организация за защита на потребителите  провежда кампания за сваляне на забраната за производство и използване на класическите крушки.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

5 коментара за "Британски кметства: Няма да събираме токсичните ел. крушки"

 1. dragonn  07.03.2011 г. | 21:45 ч.

  Хората все повече започнаха да се събуждат, което кара „елита“ да търси все по-ожесточени и крайни методи, за да запазят изплъзващия им се контрол. Което нищо чудно да доведе не само до световна криза, но и до Трета световна война.

 2. border  08.03.2011 г. | 15:32 ч.

  Така или иначе бъдещето е в светодиодите.

 3. Петър  09.03.2011 г. | 19:18 ч.

  „Притеснени сме, защото повечето хора не знаят, че тези крушки не трябва да се изхвърлят с останалата смет. Държавата не прави достатъчно да информира хората за рисковете.“

  Ще ви информира бе, закъде сте се разбързали! Я бъдете европейци!
  Искали туй, искали онуй!
  В Европа сте! Tука няма свободи, желания, мечти и т.н. – има Европейски ценности. Само това. Като не ги щеш… върви да мреш.
  Ха живи и здрави!

  Между другото да ви зарадвам с една нова Европейска ценност – директива 2004/24/ЕС.Забраняваме билките от 30 април тая година.
  Яко, а ?

 4. Мислещ  09.03.2011 г. | 21:54 ч.

  Петър,
  …Между другото да ви зарадвам с една нова Европейска ценност – директива 2004/24/ЕС.Забраняваме билките от 30 април тая година.
  Яко, а ?….
  Честно да си призная, знаех за тази директива но то бе, толкова отдавна, че съм я забравил. А и в последните 10 години, лошите неща взеха да се прескачат едно през друго, та човек почна да отхвърля, едно по едно, уж по „ненужното“.
  Сега от дистанцията на времето, знаеш ли какво си спомних…. „Сълзите на Мони Паси, когато станахме „пълноправен“ член на НАТО(кое ни е „пълноправното“, е друг въпрос! Може би в изпълнението на поставените ни задачи. Чакай да видиш НАТО и ЕС, когато Турция си вземе от България, това което иска!)

  Ще кажете, какво общо имат билките с НАТО, ЕС! Имат, и то много имат, силна е взаимовръзка. Само чакайте, след като ви „Жигосат“(сложат чипове), няма да можете да пръ…..те без да се е чуло и замирисало в Брюксел. 🙂 Така ще е от тук на сетне, Директиви на ЕС, оказващи, налагащи и задължаващи. Когато бях малък, по същият начин са идвали „Директивите, тогава се наричали Указания“ от СССР.

 5. Мислещ  12.03.2011 г. | 00:51 ч.

  border
  Така или иначе бъдещето е в светодиодите.

  Да.., бъдещето вече е тук. 🙂

  „Модерни крушки свалят сметките в дома и в офиса“
  „Светим си за 2лв на месец. LED лампите гълтат 6 пъти по-малко ток“

  Токът скача, но вие плащате по-малки сметки. Звучи като виц. Но веднага можете да го пробвате у дома. Като хвърлите старите крушки и си сложите LED осветление. Светодиодни лампи харчат над 6 пъти по-малко ток от обикновените, с които сме свикнали. А в същото време отдават същото количество светлина. Спрямо набралите известна популярност през последните няколко години т.нар. енергоспестяващи лампи (ЦФО), които съдържат вредни за човешкия организъм газове и живак, светодиодните също са по-икономични с около – 1,5 пъти…..

  Целият коментар тук:
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-03-12&article=360514

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.