На хартия: Аферата ГМО

Генномодифицираните храни навлязоха в търговската мрежа потайно и чрез измами. Някои твърдяха, че чрез генното модифициране на храните ще се сложи край на световния глад. На пръв поглед това звучи като страхотна идея – т.нар. ГМО давали по-богата реколта и по-продължителен сезон на добив, а животните, които се хранели с тях, давали повече месо.

Но също така е истина, че тези генномодифицирани храни причиняват стерилизация на населението, повишават смъртността сред децата и изискват повишено ползване на пестициди в глобален мащаб. Освен това производителите на ГМ семена патентоват стоката си и търсят дивиденти от всяко ползвано или неизползвано семе – само от този факт е ясно, че не може да става и дума за едни добряци, които правят чудеса от храброст, за да нахранят гладните.

Светът бързо се освободи от наивната вярва във „филантропските” увещания и осъзна, че няма полза от консумирането и произвеждането на генномодифицирани храни. Потребителите казаха мнението си и гласовете им бяха чути: Естествената храна, в която няма генетично изменени добавки, в наши дни е най-бързо продаваната стока на дребно (в САЩ и страните от Северозападна Европа).

След като информацията за ГМ храните стигна чак до масмедиите, хората се ядосаха. Те потърсиха някого, когото да обвинят, и не им се наложи да търсят по-далече от няколко мегакорпорации като „Монсанто“ и техните лобисти в политиката на регионално и световно равнище.

Текстът на „Аферата ГМО“ продължава в PDF файла (6 стр., 2.8 MB).

Вижте и другите материали в рубриката „На хартия“.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

4 коментара за "На хартия: Аферата ГМО"

 1. Gergana  18.01.2011 г. | 00:53 ч.

  Много хубава статия. Премерена, сдържана и съдържателна.
  Дано повече хора забавят ход и се замислят над ежедневните дажби.

 2. Припомням  18.01.2011 г. | 07:43 ч.

  Здравей,Стопанино!
  С такива критични материали много здраво дърпаш лъва за опашката.В САЩ нещата са вече много зле.По етикетите на храните наистина няма обозначение кои са ГМ и кои не.За сьомгата в магазина пише коя е отгледана в рибарници,но така и не видях сьомга от естествени водоеми.На кутиите с прясно мляко пише,че няма доказателства за разлика във вкусовите качества между мляко с волски хормон и мляко без.Може би се повтарям,но съм попадала на ГМ ябълки.На опаковката пишеше,че това са ябълки с вкус и аромат на грозде,но не и директно обозначено,че са ГМ.Но и там хората са коне с капаци.Никой не се зачита по етикетите.
  Там има проблем и с питейната вода.В Маями,например, водата от чешмата тече бледо жълта.Мека е като планинската-не можеш да отмиеш сапуна от себе си.И със съпруга ми се чудехме защо е така,след като районът на Маями е равен като тепсия и надморската височина няма и 200 м,мисля.А и като цяло Флорида е ниска.
  Не знам,вече има толкова много информация,източници най-различни и като се огледам,на хората май много-много не им дреме,че се отнасят с тях като с добитък.Целият свят е превърнат в маймунарник.

 3. Zukerman  19.01.2011 г. | 01:42 ч.

  Ами когато някой се облича като добитък, храни се като добитък и мисли и реагира като добитък, не може да се очаква някой да се отнася с него като нещо различно от добитък. Насила хубост не става…

 4. Припомням  17.06.2011 г. | 17:12 ч.

  Лъч на надеждата: http://www.naturalnews.com/032719_GM_salmon_Congress.html

  Малък успех срещу ГМ храни

  На 16 юни 2011 г.камарата на представителите в Америка са приели закон,чрез който отхвърлят възможността FDA(администрацията по храните и лекарствата) да одобри пускането на пазара на ГМ сьомга.Това е пряк резултат от нарастващото осъзнаване на опасността от ГМ храни.FDA е била на границата да одобри ГМ сьомга.Те твърдели,разбира се,че няма никакъв риск за здравето,и че няма разлика между обикновената и ГМ риба.За щастие не им се е отворил парашутът.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.