Новата мярка за интелигентност: Умението да се правят взаимовръзки

Наблюдавайки различните области на науката – в частност медицината, действията на някои експерти и световните събития – стигнах до извода, че съвременното определение за думата „интелигентност“ (IQ) не дава точна представа. Етикетът „високо IQ“ обикновено се поставя на тези, които са експерти с тясна специализация – да речем, в патологията, фармакологията, физиката, математиката или другите тъй наречени „твърдо научни“ сфери. И все пак често можем да видим професор по висша математика, който има 175 точки на IQ теста, да нагъва хамбургер, съставен от токсични химически добавки, както и да носи дрехи, изпрани с карциногенни перилни препарати.

С други думи, този професор може да е светило в математиката, но в същото време тъне в невежество, че храни и покрива тялото си с болестотворни химикали. Това не е много умно. Същото важи и за типичния лекар, който си мисли, че разбира същността на здравето, но си купува зърнени закуски, направени от генно-модифицирана царевица, и дори не подозира, че ГМО са вредни за здравето му. Някой професор по квантова физика се пръска с дезодорант против потене, който съдържа силни канцерогенни химикали, абсорбирани направо през кожата. Един фармацевт, който може да е експерт в света на лекарствата и синтетичните химикали, няма представа, че минералът цинк е съществено важен за нормалната функция на имунната система.

Интелигентни архитекти по някаква причина не се питат за падането на Сграда 7 от Световния търговски център на 11 септември, въпреки че официалното обяснение противоречи на физичните закони (една тема, с която архитектите би трябвало да са добре запознати). Химиците не се съобразяват с химията, когато всеки ден се къпят с токсични шампоани. Нито пък други учени размишляват сериозно за токсичността на живака и флуорида, поставяни умишлено в обществената ни водоснабдителна система. Мога да продължавам с още примери…

С всичко това имам предвид, че съществува огромна празнина в практическата интелигентност на тези тъй наречени „най-умни“ хора в нашето общество. Разговарял съм с безчет лекари и други медици, които са прекрасни специалисти в своите области на специализация, но не са запознати дори с основите на здравословното хранене. И как се получава така, че един мъж е достатъчно умен да бъде най-добрият мозъчен хирург в света, но когато се прибере у дома, потопява собствените си мозък и тяло в морето от токсични химикали на фабричните храни?

Причината е, че повечето хора не могат да асимилират голямата картина – да правят взаимовръзките

Това, което липсва на тези тъй наречени „интелигентни“ хора, е умението да виждат по-всеобхватна картина, като обработват информация от множество привидно несвързани източници. Или казано по друг начин, дори някои от хората с най-много точки на IQ тестовете не виждат гората, защото прекалено се вторачват само в едно от дърветата.

Например типичният онколог почти със сигурност не може да проведе интелигентен разговор за нутрицевтичните терапии, поддържащи имунната система, защото мисли единствено за антиоксидантите, които „объркват“ токсичността на неговите противоракови отрови. А типичният вирусолог упорито разглежда вирусите като причина за заболяванията, но забравя, че вирусите са опортюнисти, които могат да виреят само на терен, който е достатъчно уязвим. Следователно най-добрата защита срещу болестотворните организми е промяната на терена (разбирайте инфектираните хора), а не опитите засегнатата област да бъде прочистена от всички вируси.

Умението за запаметяване не е интелигентност

Самото разбиране за „интелигентността“ в нашето общество е доста погрешно. Способността да се помнят и декламират многобройни факти и статистики не е мярка за интелекта, но точно това е мярката, прилагана в съвременната образователна система – особено в юридическите и медицинските училища. Съхраняването на факти и статистики в една сурова база данни, каквато е човешката памет, не е много полезна в наше време, когато портативните компютри и мобилните устройства могат да правят същото.

Това, което компютрите и интернет търсачките, не могат да постигнат – защото е уникално умение на интелигентните същества – е способността да осмислят и да подреждат информацията, като правят редица взаимовръзки. Или с други думи – това е способността за „подреждане на пъзела“, като се наблюдават закономерностите и тенденциите във всичко онова, което изглежда като хаос за други.

Любимият ми физик Ричард Фейнман беше особено талантлив откривател на закономерности. Той можеше да прониква отвъд традиционните граници на физиката на елементарните частици и интуитивно разбираше взаимовръзките между материята, енергията и същността на самата реалност.

Що се отнася до практическото приложение, хора като Джералд Селенте и дори Алекс Джоунс също са феноменално надарени с нюх за закономерностите. Тяхната сила не е в това, че са невероятно добри в запаметяването на много факти и данни в някаква тясна област от науката; силата им е в това, че такива хора могат да виждат закономерностите зад световните събития и по този начин взаимодействат със заобикалящия ги свят чрез много по-високо ниво на разбиране спрямо повечето останали хора.

Типичният журналист например вижда едно заглавие, което гласи, че „Ограничаването на ГМО няма научни основания“, и си мисли, че статията е за научната некомпетентност на противниците на генно-модифицираните организми. В същото време друг човек, който има нюх за закономерностите, ще види същото заглавие, но ще разбере по-дълбокото му значение: А то е, че пропагандната кампания за ГМО използва „научен език“ като способ да представи аргументите на противниците си като „дилетантски“ или откровено „глупави“. Но зад измамния научен параван се крие просто една маркетингова стратегия със съответните финансови интереси.

Малцина са тези, които могат да видят скритата информация зад официалната информация. Тези хора са „мета-анализатори“ на заобикалящия свят. Те имат нещо, което наричам „широкообхватен поглед“ – могат да боравят с данни от огромен набор събития, което им позволява да разбират по-добре света около тях. Ето някои от най-изявените личности с нюх за закономерностите:

Джералд Селенте може да подрежда парченцата от пъзела в света на финансите. Той видя симптомите и предвиди обезценяването на долара, нарастващите дългове на банките, действията на Федералния резерв, спасяването на Уол Стрийт с пари на данъкоплатците. Може да предугажда медийната пропаганда във финансовия сектор и т.н. На базата на всичко това той основателно предрича и приближаването на времето, когато катастрофално ще се спука прекомерно надутият балон на световния дълг. Много от неговите колеги, от друга страна, макар да имат впечатляващи резултати на IQ тестовете, се занимават с правене на мистериозни математически сметки и второстепенни изчисления, заради което пропускат да видят голямата картина. Умовете им са твърде заети с малките парченца от големия пъзел. Когато дойде новият голям финансов колапс, ще ги завари по бели гащи и с изтъркани моливи в ръце.

Джон Пъркинс е друг гений, който по свой начин вижда закономерностите в действията на правителството и в глобален мащаб. Той е автор на успешната книга „Икономическите убийци“ (Economic Hit Men и на Hoodwinked) и забелязва закономерности по целия свят, които почти всички останали пропускаме.

На тема здравословно хранене – доктор Ричард Кунин е сред най-изтъкнатите откриватели на взаимовръзки. Истински гений, когото светът дълго отказваше да признае.

Алекс Джоунс е един от удивителните откриватели на ред в привидния хаос. Неговото умение да вижда връзките между световните събития е наистина впечатляващо. И независимо дали сме съгласни с всичките му изводи, или не – трудно можем да отречем, че умът му е способен да борави с огромно количество информация от привидно различни теми – здравеопазване, защита на свободата, диктатура и полицейщина, право и т.н. Най-важното е, че той посочва закономерности и тенденции, които мнозина други биха пропуснали.

Ако виждате голямата картина, не очаквайте популярност

Горният списък в никакъв случай не е изчерпателен. Има много прозорливи хора по света – някои от тях са същински гении. Но те рядко получават признание за таланта си. Тези, които виждат повече, отколкото се предполага, често са осмивани или критикувани. Да откриваш твърде много взаимовръзки – както се оказва – е опасно за репутацията. Хората с най-големи успехи в науката (предимно) са тези, които не вдигат главите си от техните тясно специализирани области и които не си задават въпроси като: „Хей, откъде идват всички тези пари за изследванията ми?“

Смятам, че и аз имам известни умения да откривам взаимовръзки – забелязвам как едни тенденции в дадена област се проявяват и в други. Например, ако приемем, че световната икономика е като едно човешко тяло, кое е това нещо, което можем да оприличим на злокачествен тумор в процес на ангиогенеза? Отговорът е: корпорациите. Защото корпорациите си присвояват източниците на ресурси – точно както злокачествените тумори изграждат собствена кръвоснабдителна система. След това нарастват до големи и опасни размери, започват да се размножават и да създават клонове по целия свят, където цикълът на растеж се повтаря. И отново досущ като туморите, корпорациите накрая застрашават живота на своя приемник или носител.

Моето мнение е, че най-обещаващото и вълнуващо откритие, което тепърва предстои, е разбирането на принципа на суперпозицията от квантовата физика от гледната точка на човешкото съзнание. Това ще доведе до разчупване на сегашните представи за естеството на нашата реалност с положителни последствия за целия съвременен свят. Щом веднъж хората на Земята разберат, да речем, че материята е съзнание, както и че всички видове съзнание са взаимосвързани, ще се наложи нов поглед върху такива неща като състраданието към животните, религиозните вярвания и самоопределянето. Това са истинските вълнуващите открития, които ни предстоят.

Но никога няма да придобием по-висше разбиране за съзнанието, ако си останем „експерти“ в някаква малка и изолирана извадка от цялото познание. За да можем да се проявяваме като интелигентни представители на биологичния вид, определян като „най-напреднал“, трябва да разширим не само дълбочината на нашето познание, но и широчината на нашето разбиране. А това, разбира се, означава и разбиране на взаимовръзките между всички нас и всичко, което ни заобикаля. Все пак това е пълното значение на думата „взаимовръзки“.

Да се надяваме, че все повече представители на човешкия род ще се научат да забелязват взаимовръзките между хората, растенията и животните, а на по-горно ниво и връзките между съзнанието, материята и енергията. Едно такова по-горно ниво на разбиране би било – ако можем да цитираме някои учени и философи – приближаване до Бога. Този, който може да вижда абсолютно всички взаимовръзки в живота и космоса, е не друг, а самият Бог.

Да виждаме и анализираме закономерностите от реалността, в която живеем – мисля си – е най-важната следваща стъпка за напредъка на човешкия интелект. И по-важното е, че този напредък не може да дойде само от науките. Преди всичко той изисква тъй наречения „квантов скок“ в съзнанието.

* * *

Автор: Майк Адамс

Източник: A new measure of intelligence: Big-picture thinking trumps narrow-minded expertise |  NaturalNews

Превод и подбор на илюстрациите: Стопанина

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

10 коментара за "Новата мярка за интелигентност: Умението да се правят взаимовръзки"

 1. Нед  17.01.2011 г. | 06:00 ч.

  Здравей,
  Стопанино! :0)

  Статията ми хареса много.

  Давам ти на теб да прецениш дали четивото, което е на този линк е за твоя дом:

  http://www.whoami-magazine.com/bg/index.html

  Поздрави!

 2. Gergana  17.01.2011 г. | 16:58 ч.

  http://www.youtube.com/watch?v=BWf-eARnf6U

  Make it a better place…

  There’s A Place In
  Your Heart
  And I Know That It Is Love
  And This Place Could
  Be Much
  Brighter Than Tomorrow
  And If You Really Try
  You’ll Find There’s No Need
  To Cry
  In This Place You’ll Feel
  There’s No Hurt Or Sorrow

  There Are Ways
  To Get There
  If You Care Enough
  For The Living
  Make A Little Space
  Make A Better Place…

  Heal The World
  Make It A Better Place
  For You And For Me
  And The Entire Human Race
  There Are People Dying
  If You Care Enough
  For The Living
  Make A Better Place
  For You And For Me

  If You Want To Know Why
  There’s A Love That
  Cannot Lie
  Love Is Strong
  It Only Cares For
  Joyful Giving
  If We Try
  We Shall See
  In This Bliss
  We Cannot Feel
  Fear Or Dread
  We Stop Existing And
  Start Living

  Then It Feels That Always
  Love’s Enough For
  Us Growing
  So Make A Better World
  Make A Better World…

 3. Gergana  17.01.2011 г. | 17:21 ч.

  Хмм, Нед, хайде забогатявай, че да ни обогатиш…

 4. dragonn  17.01.2011 г. | 21:29 ч.

  Тази нова мярка за интелигентност ме кара да се чувствам по- интелигентен…поради простата причина, че имам пропуски в правописа, не мога да запомням физиономии, нито пък числа.
  Благодаря!

 5. Един  03.02.2011 г. | 00:46 ч.

  Вярвам, че методът на Силва може да се постигне. Прочетох само до 10 страница и до колкото разбирам всичко се свежда до материализиране на разредената енергия. Т.е. както казва стопанина всичко е енергия, съзнание и материя. Може би това е и в основата на правенето на магии. Не съм сигурен обаче дали този метод не е опасен и дали това което получаваме като решение на нашите проблеми идва от Бог или от онзи другия – неговия противник. Защото ако за дадена личност неговите стремежи и желания са полезни за друг може да се вредни. Бялата магия е също магия и е също толкова грешна колкото и черната. Дали спечелването от тотото ще бъде подпомогнато от това да видиш числата в алфа съзнание от Бог? И след това с парите да заживееш охолен живот. Вярно, че се споменава само за положителни желания, но дали всеки преценя кое е наистина добро и кое не? И за Ванга се казва че е пророчица и че е помогнала на много хора, но дали нейната сила е идвала от Господа?
  Иначе статията за взаимовръзките много ми хареса.

 6. inranxan  03.02.2011 г. | 04:07 ч.

  за ВДанга да от белите е идвала силата и защото иначе дънов нямаше да я кани на събирания на брадството…

  а за останалото за това се казва да бъде волята ти /към господ/
  за да нареди нещата така че да са за добро иначе си прав ако сами моделираме…щи си пречим един на друг…

 7. Друг  05.06.2014 г. | 05:09 ч.

  Честно казано съм изключително скептичен към всеки съвременен опит да се обсъжда темата за високото IQ. Същото важи и за повечето съвременни изследвания, които са финансирани кой знае от кого. Защо ли? Твърде многото му общуване в наши дни показа, че нивото на повечето събеседници – били те умни или не толкова умни, е тревожно ниско. Умните често стават арогантни под влиянието на нахалството от страна на не толкова умните и желанието на същите да тъпчат умните в опитите си да изтъкват себе си, както и под влияние на човешките си слабости. За не толкова умните хора пък какво да говорим? Те са нахални и самовлюбени по природа. Статията се старае да демонстрира научен подход, креативно мислене и стремеж на автора да ни посвети в някаква тайна, която е известна само на него и цитирани от него учени и екперти като господата Селенте, Пъркинс и Джоунс например. Цялата статия обаче ме кара да бъда нащрек и интуицията ми да алармира постоянно, което рядко се случва без причина, затова оставам силно скептичен към написаното.
  Един, съдейки по писанията ти явно си дълбоко религиозен. Нека те попитам нещо: как печеленето на шестица от Тотото (или с други думи: печалба от някое теглене на някой тираж на игрите на Български спортен тотализатор) ще попречи или навреди на някого? Спечелилият няма да загуби, ако не го иска. Гладните африканчета ще си останат гладни, но не заради печалбата, а и те губят също толкова от повишената заплата на някой предприемач, депутат или играещ на Уолстрийт. Дава се на нуждаещите и вярващите – ако някой не отговаря на двете условия, то проблемът си е основно негов, нали? Пък и при това събитие някои заживяват свръхохолен живот, а други помогат на нуждаещите се – въпрос на личен избор. В същото време не можем да съдим никого, защото не е избрал точно определен начин на живот след такова събитие. Всички знаем притчата за това как парите покваряват, но защо не покваряват всички? Защото някои хора имат постоянна душевна сила и кристална яснота за това кои са те и къде се намират без значение от обстоятелствата. Останалите могат да се променят неблагоприятно дори от повишаването им като шеф на хигиенистите в някоя фирма или държавно учреждение, та какво остава за тази купчина пари? Причината обаче не е в парите, а в хората. Нещата са такива, както при примера в статията за вируса и отслабването на организма ни – вглеждаме се в детайлите вместо да се замислим върху голямата картина. И аз бих искал парите да са маловажни за човечеството, но всичко в наши дни (дори здравето ни и любовта) често става техен заложник. Също така при толкова спечелили от Тотото (ще използвам тази по-кратка версия, за да не раздувам допълнително текста) през годините има два варианта: или това е богоугодно, или той не е счел за нужно да се намесва. Дали би ни предоставил числата? Ако това влиза в житейския план на Господ за теб, защо да не го направи? Нали и това е присъщо на Господ и ангелите – да планират живота ти и при нужда да те побутват към избраният от тях път? Едва ли има някой грешник според Библията, на когото да не е даден шанс да се поправи. Тъй като тук едва ли има Божии наместници, ще заявя, че отговорът на въпроса ти е строго индивидуален и зависи от избрания модел, който ще следва живота на този човек, за когото говориш. Т.е. няма как да отговорим с да или не на такъв въпрос от позицията си на простосмъртни. Дали Ванга е била избрана от Господ или от неговият съперник? Няма как да го знаем. Уверен съм, че и тя едва ли е знаела със сигурност (освен ако не й е било споделено в някой разговор по желание на Висшият разум, но друг е въпросът дали тя ще реши да ни го сподели по-късно). Ако разгледаме нейния живот, ще видим, че тя предимно е помагала на хората (поне не ми е известно да е навредила на някого, но приемам, че не съм й личен биограф или роднина, пък какво остава за Най-висшият във Вселената и мога да не знам нещо по този въпрос). Какъв интерес има гореспоменатият съперник да помага на хората безкористно? Всички сме чували за едни определени сделки с душата на хората, но тук какво получава от тези, на които е помогнала тя? Ами нищо. Е, можем да решим, че целта е била да пречи на плановете Му, но вярвам, че Той би могъл да реагира адекватно, ако някой се намеси в плановете Му, нали? Затова всяко съмнение в това кой я е дал силите всъщност е непряка обида към Господ и твърдение, че той би оставил подобна серия от ходове в неговото поле (шахматна метафора) без никакви видими последствия. За мен това е абсурдно, но все пак отчитам факта, че не знам всичко и това е само предположение поради липсата на проверени и уместни доказателства по въпроса. Спирам дотук, за да не надмина по дължина самата статия. Надявам се, че писанията ми няма да ти се опрат! Все пак сам казваш, че си прочел до 10-та страница информацията за метода на Силва и не вярвам тази кратка бележчица да ти се опре.

 8. Дорина  06.06.2014 г. | 20:59 ч.

  Темата за съвременната „интелигентност“, „интелектуалност“, „правенето на връзки“ е изключително важна за света! Много хубаво е, че „Друг“ я извади преди няколко дни от архива, за да я видя. Всъщност тази тема е ключова за бъдещето на човека и на човечеството!

  Значи ако погледнем към децата от най-малка възраст, докато излязат извън училище в тяхното т.нар. „образоване“ акцента имат само и единствено чисто интелектуалните науки, най-вече под формата на понятия, правила, изписани в учебниците, които те трябва да зазубрят и след това да възпроизведат. Всъщност начинът, по който това се „отблагодарява“ е, че те развиват най-вече краткотрайната си памет. Дълготрайната зее празна! Емоционалната памет остава абсолютно запушена во веки веков. С една дума – децата правят само и единствено логически връзки вътре в самата учебна дисциплина. Рядко изобщо се правят инттердисциплинарни паралели. Знанията прескачат в учебника като на Виенско колело пред погледа на детето. И така се изнизват клас след клас, след което то остава в края като едно завършило и голямо…. НИЩО! Без реални практически знания. Защото животът не е теоретичен низ от едно след друго следващи и навързани понятия, анализ, синтез и т.н. Той е жив. А детето реално е изплюто от системата „мъртво“, поради нейната собствена мъртвина.

  Умишлено в образователната система часовете по изкуство са супер малко, смешно малко, трагично малко. Именно системните занимания с изкуства като противодействаща сила би се сблъскала с кухото интелектуализиране на децата. Защото в изкуството може да няма логика, анализ и синтез, но има красота, има чувства, има форми, има цветове, има емоция… емоционалната памет работи на пълни обороти. И ако чрез изкуство детето научава и практически света, в който живее, то това знание би останало завинаги в дълготрайната памет на детето…

  Ето това е разконвичето! Умишлено не се търси правилен път за развитието на дълготрайната памет, от която детето до края на живота си може да черпи връзки, представи, асоциации, и да ги съотнася с новите си житейски знания…

  Ето тук добрият преводач на цитати Нели е превела много интересни неща за архангел Михаил и връзката му със съвременната интелигентност, интелектуалност, със света на идеите и т.н.

  http://www.otizvora.com/2013/02/5352/

  Тук например може да се каже и какво се случва, когато човек започне да се занимава системно с Духовна работа… Как се променят именно тези „връзки“ в мисленето му. Но затова по-нататък.

 9. Манол  29.07.2016 г. | 03:00 ч.

  „Умните често стават арогантни под влиянието на нахалството от страна на не толкова умните и желанието на същите да тъпчат умните в опитите си да изтъкват себе си, както и под влияние на човешките си слабости. За не толкова умните хора пък какво да говорим? Те са нахални и самовлюбени по природа.“
  Това е НЕистина. Такива приказки водят след себе си само негативи за обществата! Нищо от казаното не е вярно. Сценарият който е описан е направо нелеп, така че не желая повече да го коментирам.

  Относно образованието в България изглежда всичко вече е казано. Или не? Да видим. „Напънаха“ се всички демократи БКП-ри и разрушиха една от най-добрите образователни системи в Европа, новите българи само чакаха да продължат започнатият погром развявайки идиотските си лозунги.
  Да, системата имаше своите пропуски, но като всяка система създадена от човек.
  Да видим сега. Старата система обслужвала тяснопартийни интереси, а новата или по-точно новите чии интереси обслужва, защото не са държавните и обществените. Истината е, че тези теории за духовност и емоционалност са теории на романтици, сбъркана представа за това какво трябвада да представлява съвременното обучение. Подозирам, че след като сегашните „експерти“ „пораснат“ достатъчно, до сущ като КНСБ, един ден някъде в недалечното бъдещето, ще се съберат и ще признаят, че моделът беше напълно сбъркан. Късно друг плати цената! Важно е също така да се направи уточнение за кои деца / ученици говорим. Ако става въпрос за предучилищна и начално училищна подготовка някои позици – някои – са правилни, но след това всичко е празни приказки. В България сме изостанали с десетилетия относно възпитанието и обучението на децата и не само. Правят се опити за прилагане на модели – презокеански от хора които дори нямат деца – които са се ползвали с успех през 60-те години на миналия век и се сгромолясаха с такава сила така, че няколко поколения ще трябва да бъдат прескочени идните две десетилетия. Но нашите „експерти“ друго може и да не умет, но да наваксват с разрушителните и отдавна отречени западни модели са много добри. Те вероятно затова са експерти. Въобще трябва да проумеят разните там мислители в България, че у нас липсва ЕКСПЕРТНО знание. Рабира се има талантливи изключения, но на брой са толкова колкото да докажат верноста на това твърдение.
  Аз обаче прозирам нещо много по-страшно и то е стремежът държавното училище да бъде унищожено и да останат само частните училища. Първите стъпки за реализирането на този пъклен план с участието на лобисти, учители, родители и ученици вече бяха направени с дофинансиране на частното образование с парите на всички данъкоплатци. Постепенно предвид превръщането на България в латиноамерикански модел държава, крайно бедни – свръх богати, все по-малко ще бъдат хората изпращащи децата си на училище. Това ще формира нов слой в обществото, на богатите-образовани и бедните-необразовани. Децата на богатите ще започнат да възприемат деца на бедните родители като по-ниши и ще започнат да ги презират. Най-малко ще се наблюдава лицемерно и снизходително отношение присъщо на по-заможните и добре нахранени към откровенно бедните. Това ще доведе до огромна социална пропаст между населението. Конфликтите са въпрос на време. Насилието е неизбежно. Народът срещу самопровъзгласилите се за богоизбрани. Краят на България се вижда, защото богатия, овластен и алчен човек е твърде арогантен да признае грешките си и да отстъпи.
  Разбира се има вариан краят да бъде отложен заради финансовия интерес на банките. Онези които никога няма да са примирят, че децата им са третирани като втора ръка ще теглят непосилни за погасяване кредити, за да изучат децата си. Те на свой ред след завършване на образованието ще доизплащат кредита и ще се превърната работещи бедни. Накрая този балон ще се спука предвид обречеността на последния и слдва неизбежният край.
  Още нещо след разпада на така наречения комунизъм – не е за вярване, че все още има хора които направо фанатично вярват в това, че у нас е имало комунизъм – трябваше бързо да се взенат мерки за преориентиране на населението от големия източен брат към големия западен брат, а втория нямаше нужда от мислещи граждани, а от тъпи консуматори. За да се случи това бяха предприети няколко важни действия. На първо място символът на свободата – какво безумие само, но карай…- черната газирана напитка. Изумително, но нещата започваха да се нареждат. Последва чалгата. Твърде лесно „смилаемата музика“ в съчетание с черната отрова и свободията си казаха своето, но, за да бъде изпълнението цялостно трябваше да се унищожи образованието, моралът, семейството. Абе свободия да е – пардон демокрация, но каквато запада я иска, а тя е различна от тяхната – другото няма значение. И вижте как всичко сработи само заради избрания момент. Оприличавам обществото ни в онези години на затворено стадо животни комуто изведнъж портите са били отворени. Само че изходът минава през дълъг зле осветен тунел и за да не се плаши стадото за да не се консолидира около процеса на бягсто осветиха трунела с нелепи светлинки за отвличане на вниманието и, за да не види онези зад тях. Пуснаха му и музика. Каква музика само. Опростачваща! Сложните изискващи мисловна дейност, въобще мозъчна активност, културни мероприятия трябваше да бъдат сведени до минимум. И от там на сетне като се започна та чак до наши дни. Проблемът е, че в скоро време излизане от тунела няма да има. Не и при наличието на сегашните експерти. Видях в еднин маргинализиран чуждестранен сайт карикатура, която казва всичко. Ако през 69-а родителят пита детето си защо оценките са му слаби, днес родителят гневно задава същите въпроси на учителя, защото всичко е в името на детето. И при нас вече две поколения трябва да бъдат прескочени, просто за нищо не стават. Ето още една взаимовръзка, кого обслужва това развитие на събитията от началото на перхода?
  На романтиците желаещи реформиране на унищожената образователна система – които обаче не говорят за връщане на някои безпорно доказали се във времето модели – трябва да кажа, че това е резултатът от модела всичко е в името на детето и отричането на държавата. На практи се делегират права на деца!!! Кое тук е сбърканото?!?! Не може да се говори за право на избор на човек, който е непълнолетен и неспособен самостоятелно да взема адекватни решения във връзка със своята сигурност, настоящи и бъдещи, както и тези на обществото в което живее! Като общество ние имаме отговорности към всяко следващо поколение, без значение дали е част он ДНК-то ни! Самите деца слушат, запомнят и разбират, че на практика почти нищо не ги ограничава. Само права без задължения и в комбинация с ИМИТАЦИЯ на възпитание резултатуте не закъсняха и ще става по-зле.
  Всичко казано до момента отговаря и на въпроса ще я имали България или не? Ми не, няма да я има България! Тъжна констатация, но такава е действителноста. Накрая думата България ще означава територия и когато това стане, някой ще предяви претенциите си към тази територия или към части от нея. И при двата сценария ще се наложи да се промени името. Вижте Югославия. На Балканите и в Близкия Изток не бива да остава читава държава. Пъзелът не е толкова сложен, просто не всеки може да го нареди или пък може, само че времето за подреждане на парченцата ще е толкова продължтелно, че самите събития ще застигнат опитващият се да го нареди доста преди да успее.

 10. Gergana  29.07.2016 г. | 11:15 ч.

  Маноле, твоята дълга тирада няма много общо със самата статия.

  Обаче много добре разбирам, че от много взиране в интернет, избуява много гняв напоследък. Това го нямаше преди. От личен опит.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.