Готи и гети, изследвания II, второ допълнено издание

Из предговора на д-р Асен Чилингиров: Също както при първата част от този сборник, новото издание и на втората част се наложи не само поради нейното бързо изчерпване, но и от нуждата да се добавят още някои материали, с които обемът на книгата беше значително увеличен. Тези добавки засягат преди всичко писмените извори, в които са включени всички сведения за присъствието на “етнически германци” по нашите земи и изобщо по Северното Причерноморие през късната античност и средновековието. Но също и още писмени извори за най-старата история на нашия народ.

Всеки народ се идентифицира със своята история, с приноса си към културата на човечеството, и няма по-ефикасно оръжие срещу един народ от унищожаването на неговата история и идентичност. В цялата световна история не познавам друг народ, освен нашия, срещу когото това оръжие да е прилагано по-целенасочено и по-последователно, и то в течение на хилядолетия. До ден днешен. Гонили са го от неговата земя, при това многократно; опитвали са да го подчинят и да го претопят, но той е устоял на всички изпитания от природни бедствия и многобройни вражески нашествия, без да загине и изчезне, като е запазил своите характерни особености – добри и лоши. А неговите врагове и покорители са се претопили и изгубили сред него. Без никакъв остатък. И в най-далечното, и в не тъй далечното минало. Унищожавали са плодовете на неговия труд и на неговия дух, горили са на клади неговите синове и дъщери, изгаряли са неговите книги, събаряли са камък по камък църквите и палатите му, а с техните безценни съкровища сами са се кичели. И се кичат до ден днешен.

Тези съкровища, плодове на неговото изкуство и на неговия творчески дух, изпълват музеите на всички континенти – по света няма и нито едно голямо книгохранилище, в което да не се съдържат остатъци от неговата книжнина, запазили се по чудо невредими до днес, за да служат на цялото човечество. А както показаха извършените неотдавна генетични изследвания и неговите гени не само че не са били унищожени с многократното и систематично изтребване и прогонване на синовете и дъщерите му, но са се пръснали по цялата наша планета до нейните най-далечни краища, като са пренесли там и неговата физическа субстанция.

Задачата на това изследване е да възстанови поне малка част от историята на нашия народ със средствата на съвременната наука – а тези средства съвсем не са тъй ограничени, както постоянно се втълпява в съзнанието му с твърдението, че за неговата история не са запазени никакви документи и му се подхвърлят фалшификати, представящи в невярна светлина не само миналото му, но и поставящи под въпрос цялото му съществувание в продължение на много хилядолетия. За сметка на народите, които са си присвоили и си присвояват до днес неговата история, неговата древна култура и заслугите му пред човечеството.

Това изследване има за цел да покаже, че съществуват многобройни писмени свидетелства за историята на нашия народ с несъмнена автентичност и че тези свидетелства се потвърждават от всички помощни науки на историографията – от археологията и палеолингвистиката до палеогенетиката. А и че техните изследвания са достъпни за всекиго в днешния век на информатиката, когато вече не може да се злоупотребява с данните им в полза на една или друга политическа доктрина.

От Стопанина: Още за книгата можете да четете тук. Благодаря на д-р Чилингиров за неочаквания и щедър новогодишен подарък! По-долу можете да четете цялата първа част – „Археологическите изследвания за готите“. Постепенно ще бъдат добавени и останалите части – „Урфил – Учителят на гетите“, „Готи и гети в известията на историческите извори“ и „Ожие Бусбек и краят на кримските готи“.

* * *

Готи и гети

Изследвания II

Второ допълнено издание

1. Съдържание и предговор (0.2 MB)

2. Археологическите изследвания за готите, 2-53 стр. (1.6 MB)

3. Археологическите изследвания за готите, 54-103 стр. (1.5 MB)

4. Археологическите изследвания за готите, 104-153 стр. (1.5 MB)

5. Археологическите изследвания за готите, 154-199 стр. (1.2 MB)

6. Археологическите изследвания за готите, 200-247 стр. (0.9 MB)

Всички PDF файлове на книгата в ZIP архив (6.2 MB)

Споделете публикацията

Google1

За Асен Чилингиров

tschilingirov@mail.bg | Проф. д-р Асен Чилингиров е роден през 1932 г. в София. Завършва история, музика и история на изкуствата в България. От 1964 г. живее и работи в Берлин, Германия. Там завършва история на изкуствата. Автор е на над 400 научни труда. Между тях са „Голяма история на християнското изкуство в България“ и „Културна история на България“, издадени на немски език във ФРГ и ГДР. Преподава в Берлинския, Лайпцигския и Хумболтовия университет. Главен консултант е за Балканското изкуство в „Енциклопедията за средновековно изкуство“ в Рим за периода 1984 – 1995 г. Вижте книгите на проф. Чилингиров в архива на „От Извора“ »

Всички публикации

2 коментара за "Готи и гети, изследвания II, второ допълнено издание"

  1. Илиян Вълчанов  12.09.2011 г. | 14:11 ч.

    В руското електронно издание, което ползвам, вече са изправили някои „грешки“ в латинския текст: Улфила си е изписан по „германски“ – Vulfila.

  2. Руси Иванов  29.12.2011 г. | 21:02 ч.

    Илиян Вълчанов, виж статията на Чилингиров за печата на ОУЛФИЛА и тогава пиши за грешки.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.