Дискриминация и абсурди – поредните недомислици на държавната „мисъл“

Днес, 23 декември 2010 г., официално бяха утвърдени датите на религиозните празници за хората, изповядващи вероизповедания, които са различни от т.нар. православие. Текстът на това „утвърждение“ е толкова нелеп, че просто си проси подобаващите коментари. Моите първоначални размисли са маркирани в синьо и в скоби. А текстът по-долу е от официалния държавен сайт, където беше качено „утвърждението“.

И така:

Заглавие: Утвърдени са датите на религиозните празници през 2011 г. на вероизповеданията, различни от православието (Още в заглавието ясно личи дискриминацията на „останалите“, които не са православни. Това „утвърждение“ противоречи на самия Закон за вероизповеданията, където в чл. 4 пише, че вероизповеданията са равноправни и равнопоставени.)

По предложение на ръководствата на религиозните общности в България правителството определи дните на религиозните празници през 2011 г. на вероизповеданията, различни от православието. Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния служител, служителите и работниците от тези вероизповедания могат да ползват по свой избор част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници. (Следващият абсурд. Какъв е смисълът на това „утвърждение“, ако трябва да си взимам платен или неплатен отпуск, за да чествам, да речем, пролетното равноденствие? За да си взема отпуск, не ми трябват мотиви, а ако все пак трябва да посоча мотиви, мога да се сетя за 100 други пред алтернативата да обяснявам на шефовете си нещо толкова интимно като вероизповеданието ми.)

Празниците (Егати празника, ако трябва да си взимам отпуск!) на Католическата църква у нас са 25 април – вторият ден от Великден, 29 юни – „Св. Апостоли Петър и Павел”, 1 ноември – „Вси Светии“, и 8 декември – Непорочното зачатие на Света Богородица.
Мюсюлманското вероизповедание ще празнува (Егати празника, ако трябва да си взимам отпуск!) деня на рождението на Пророка Мохамед на 14 февруари, Рамазан байрам на 30 и 31 август и Курбан байрам на 7 и 8 ноември.
За религиозната общност на евреите празниците (Егати празника, ако трябва да си взимам отпуск!) са на 19 април – Песах, 29 септември – Рош Ашана, 8 октомври – Йом Кипур, и Сукот – на 13 октомври.
Арменската апостолическа православна църква ще празнува (Егати празника, ако трябва да си взимам отпуск!) Бъдни вечер и Рождество Христово на 5 и 6 януари, Св. Вартананк на 3 март, Великата събота и Великден на 23 и 24 април.
Празничните и почивните дни (Егати празника и почивните дни, ако трябва да си взимам отпуск!) за обществото „Бяло братство“ са 22 март – Ден на пролетното равноденствие, Съборните дни – 12 юли и 19 август, и Денят на кончината на Учителя – 27 декември.
Последователите на Църквите на адвентистите от Седмия ден имат на разположение четири съботни дни (А за тия съботи ще ни трябва ли отпуск?), ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят в тези дни.
Празници (Егати празника, ако трябва да си взимам отпуск!) за Бахайската общност са 21 март – „Ноу-Руз“ (Бахайска Нова година), „Резван” на 21 април, Обявяване мисията на Баб на 23 май и Рождението на Бахаулла – на 12 ноември.
Обществото Кришна съзнание отбелязва Гаура Пурнима на 19 март, Нарасимха Чатурдаши на 16 май, Ратха Ятра на 3 юли и Кришна Джанмащами на 22 август.
Последователите на Диамантен път на будизма – България, ще празнуват (Егати празника, ако трябва да си взимам отпуск!) на 17 май – Весак (ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда). Свидетелите на Йехова в България отбелязват Възпоминанието за смъртта на Исус Христос на 17 април.
Евангелските църкви отбелязва 31 октомври като Ден на Реформацията, Будистката общност в България – 17 май, Денят на Буда, 5 март – Нова година, 15 юли – Денят Дхарма, и 8 декември – Денят Бодхи.

Източник: Government.bg

Извод: Може би православните трябва да очакват изненада в „утвърждението“ за 2012 г. По логиката на тазгодишното „утвърждение“ би следвало православните да си взимат платени или неплатени отпуски, за да честват Великден, Коледа и произволен друг „православен“ празник. През останалото време бачкане до дупка, за да се плащат данъци и съответно заплатите на държавници, „утвърждаващи“ абсурди и поредните безумия, противоречащи на собствените им предишни закони.

Благодаря на Хр. П. Беров, задето ми обърна внимание на този коледен хит.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

4 коментара за "Дискриминация и абсурди – поредните недомислици на държавната „мисъл“"

 1. dragonn  24.12.2010 г. | 04:48 ч.

  Защо да има дискриминация на вярващите – хората които поддържат егрегорите?
  Вярващите са като мухи без глави, след като те самите не осъзнават че имат свободна воля и чакат някой друг да им каже кога да празнуват. Което според мен си е лицемерие спрямо вярата им.
  Истинската вяра на човек трябва винаги да идва отвътре – като яденето, дишането и ходенето по голяма нужда. Това са нещата за които всеки вярващ винаги ще намери време да изповядва независимо от всички закони и дати.
  Такова трябва да е и отношението на всеки вярващ към духовните му потребности – да превърне вярата си в част от живота. И тогава няма да се чувства дискриминиран.

 2. Adrian  26.12.2010 г. | 12:33 ч.

  (Егати празника, ако трябва да си взимам отпуск!) – Малко си прекалил с този цитат, не мислиш ли…

 3. Стопанина  26.12.2010 г. | 13:05 ч.

  „Що за празник, ако трябва да си взимам отпуск“ – така по-благозвучно ли ти е? А говоря само за благозвучие, защото и дума не може да става за прекаляване.

 4. zaharia  06.01.2011 г. | 13:36 ч.

  Аз мисля, че по принцип вярващите са дискриминирани, отнася се и за православните (визирам себе си, защото даже и срещу отпуска не можах да почивам на Коледа, а на последния Великден пък правихме ревизия). Изобщо времената са такива, че не се толерират никакви вярвания и религии, било то православни или други, щеш нещеш трябва да бачкаш и да се изкарваш пари за капиталистите. Единствено вярата в Мамона се толерира в днешно време.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.