Официално: Фармафия = мизерия, зарази и грешни дози

Преди години вътрешен човек на фармацевтичната компания GlaxoSmithKline’s (GSK) изнесе данни за сериозни проблеми със замърсяване на лекарствата и нередности в производствените процеси. За това въпросната Черил Екард беше наградена с 96 милиона щатски долара – една от най-големите суми, давани някога в САЩ за изнасяне на такава информация от съвестни вътрешни хора. Наградата за Екард дойде осем години, след като започнаха  действия за потулване на фактите и GSK се съгласи да плати на щатското правителство 750 милиона долара, за да бъдат прекратени гражданските и криминални съдебни дела, заведени заради производството и продажбата на фалшиви лекарствени продукти.

В интервю извън (сградата на) федералния съд в Бостън наградената Екард признава, че е обзета от смесени чувства:

„Трудно е да преживеете това (дългогодишните съдебни процеси) – оставате без пари, изцедени сте емоционално и губите всичките си приятели, тъй като тези приятели са хората, с които сте работили доскоро. Трябва да знаете, че това е много труден процес, но и напълно си заслужава.“

Основната тема в съдебните процеси беше заводът в Сидра, Пуерто Рико, където GSK произвежда различни продукти, включващи антибиотични кремове за бебета и лекарства против гадене, депресия и диабет. През август 2002 г. Екард – тогава мениджър на GSK с отговорност да следи качествата на стоки, предназначени за целия свят – била изпратена в завода от Федералната служба за контрол на лекарствата (FDA), за да разследва сигнали за немарливост. Девет месеца по-късно Екард е уволнена, тъй като  пише доклад до шефовете си, от който става ясно, че проблемите са много по-сериозни, отколкото са предполагали в FDA.

Адвокатите на Екард от кантора Getnick & Getnick обясняват, че клиентката им била „съкратена“, след като през май 2003 г. на няколко пъти писала до ръководството на GSK, за да ги уведоми, че лекарствата от завода в Сидра не се произвеждат в стерилна среда, че водоснабдителната система на предприятието е замърсена с микроорганизми и че дозировката на лекарствата не отговаря на обозначенията върху опаковките. Лесли Ан Скилън – адвокат на Getnick & Getnick – казва:

„Черил Екард е модел за подражание на информаторите (от вътрешните среди).“

Кармен Ортис – щатски прокурор на Масачузетс – смята, че този случай е своеобразно предупреждение и за останалите фармацевтични компании. На една от пресконференциите тя заяви:

„Няма да толерираме опитите на корпорациите да печелят на гърба на болните и страдащите в нашето общество.“

Екард продължила да информира ръководството на GSK за нередностите в Сидра и след като напуснала компанията. Според документацията на делото, през юли 2003 г. тя се обадила на Дж. П. Гарние, изпълнителен директор на GSK, който отказал да говори с нея. След това се свързала и с FDA, за да сподели притесненията си, тъй като преценила, че ръководството на GSK няма желание да се заеме с решението на проблемите.

От Getnick & Getnick са на мнение, че делото им е особено важно, понеже досега пациентите не са се замисляли сериозно за качествата на лекарствата. Адвокат Скилън казва:

„Щом човек погълне хапчето, то изчезва и често няма начин да проверите дали то, поради лошото си качество, не е допринесло за влошаване на здравето. Резултатът от съдебното споразумение и признатата вина (на GSK) е, че производителите на лекарства сега имат още една причина да си припомнят обещанията – че здравето на пациентите е тяхна първа грижа.“

Заводът в Сидра беше най-големият на GSK, но миналата година беше затворен. Сред продуктите, произвеждани там, се нареждат: Bactroban – антибиотичен крем за кожни инфекции на бебета; Kitryl – лекарство против гадене, ползвано предимно от онкоболни; антидепресантите Paxil CR и Avandamet, сходни по състав с Avandia (лекарство за диабетици). (Същата компания е и един от основните доставчици на ваксини за Европа и САЩ – бел. Стопанина)

През юли GSK обявиха, че ще платят 750 милиона долара, за да бъде прекратено делото, като във вторник детайлите бяха уточнени на заседание в Бостън. Компанията ще плати глоби в размер на 150 милиона и различни компенсации, възлизащи на 600 милиона. От GSK заявиха, че старателно са опитвали да отстранят проблемите в Сидра, както и че от 2002 г. не са получавали предупреждения от FDA. Вицепрезидентът на компанията П. Д. Вияреал коментира изхода от делото:

„Съжаляваме, че поддържахме завода в Сидра по начин, който не съответства на съвременните добри практики за производство, както и на стремежа на GSK да осигурява качествена продукция.“

Делото на Екард беше започнато съгласно False Claims Act – сборник със закони, приет още по времето на Ейбрахам Линкълн. Той позволява на частни лица и всички граждани с информация за държавни или корпоративни измами да водят съдебни дела или да разгласяват чувствителната информация с цел постигане на справедливост.

Източник с документация: Гардиън UK

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.