Вероучението в държавните училища ще е против законите

Напоследък се четат и слушат все по-разнообразни становища, желания, мнения и представи за правната уредба на обучението по религия в държавните училища. Целият дискурс показва стихийното непознаване на сегашното правно положение от хора, които не са прочели основни нормативни документи, преди да започнат дискусия. Самото състояние на нормативната уредба е такова, каквото е цялото съвременно българско държавно законодателство – хаотично, безпринципно, нестабилно и противоречащо само на себе си, както и непознато на тези, които всъщност трябва следят за неговото спазване.

Независимо от различните становища, които не малко страни изразяват в дискусията относно обучението по религия в държавните училища,  необходимо е все пак  поне елементарно да се знае каква е юридическата даденост към настоящия момент. Затова тук (кликнете на линка) са приложени извлечения и цялостни  нормативни текстове, отнасящи се до основните източници на правната материя.

Автор: Христо Беров (юрист)

Източник: Право и религия в България

Частното мнение на Стопанина: Идеята за въвеждане на вероучение, при което децата ще бъдат разделяни по верски белег, е вдъхновена лично от Ариман. Съответно т.нар. Българска православна църква, както е показвала не веднъж и дваж, служи на Лукавия, сиреч на Ариман, и подпомага създаването на условията за неговия триумф. И както предупреждава Рудолф Щайнер, именно светските църкви, които все по-често ще изпълняват светски (а не духовни) задачи, ще осигурят тълпи от поклонници на Ариман – разбирайте Антихриста, Лукавия или каквото там си изберете от многото му имена.

С думите на Рудолф Щайнер:

Самите хора, които се кълнат само в Евангелието и отхвърлят всякакво действително духовно знание, образуват началото на една ариманова тълпа – същата, която Ариман ще увлече, когато се яви в човешка форма в съвременната цивилизация. От тези кръгове, от тези членове на вероизповедания и секти, които отхвърлят конкретното знание, донесено от духовно усилие, ще се развият цели войнства от последователи на Ариман. И това вече е започнало да се проявява. То е тук, то работи в съвременното човечество и ако човек говори днес на хората със знание от Духовната наука, значи говори в тяхна защита, независимо дали говори на социална, или пък на друга тема. Той много добре знае къде лежат враждебните сили – че те живеят свръхсетивно – както и че хората са техните нещастни жертви. Ето как говори такъв посветен към човечеството: “Освободете се от всички тези неща, които съставляват толкова голямо изкушение, за да не допринесете за триумфа на Ариман!” (Из „Аримановата измама“)

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Един коментар за "Вероучението в държавните училища ще е против законите"

  1. inranxan  02.10.2010 г. | 01:11 ч.

    100% съгласен не трябва да има разделяне по верски белег

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.