На хартия: Бавното убийство на свободния интернет

Най-голямото технологично списание в България – HiComm, публикува мой материал за цензурата на интернет. Статията „Бавното убийство на свободния интернет – кой се страхува от независимата мисъл и от журналистите с кауза“ беше писана със съдействието на Стив Уотсън (брат на Пол Джоузеф Уотсън, когото често превеждам за „От извора“). Изданието отразява най-новите тенденции и продукти в света на високите технологии, потребителската електроника и комуникациите.

Илюстрация към статията

Редовните читатели на „От извора“ едва ли ще намерят съществено нова информация в статията, но все пак я качвам и онлайн като своеобразен обзор на темата. Скоро очаквайте и 8-страничната ми статия на тема ваксини, която също беше писана специално за октомврийския брой на тази печатна медия и нямаше да се получи тъй добре без помощта на австрийската ми колежка и съмишленичка Джейн Бюргермайстер.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

9 коментара за "На хартия: Бавното убийство на свободния интернет"

 1. Ириней  01.10.2010 г. | 09:58 ч.

  Стопанин,

  Поздравления за изчерпателната статия. Наистина много добре компилиран материал. Още първото ми впечатление беше за много висок журналистически професионализъм. Личи си, че това е твоето поприще 🙂

  Наистина много добър и всеобхватен материал. Препоръчвам за четене!

 2. P.E.A.C.E.  02.10.2010 г. | 11:23 ч.

  Ако мога да се позволя малко критика, или съвет. Не знам как да го нарека.
  Надписите в сън цвят с по-голям шрифт и чак болднато, ми чета го (големия надпис) после плъзвам очи надолу и какво да видя, чета пак същото.
  Малко пропаганден стил, като БТВ, не ти отива на нивото.

 3. Стопанина  02.10.2010 г. | 13:13 ч.

  Решението за тези графични елементи е на дизайнерите в това издание. Не мога и не искам да им се меся. Правенето на списание или вестник е отборна игра и много рядко крайният резултат е свързан с усилията само на един човек. Единствената илюстрация от мен в този материал е в едно от каретата – става дума за розовия плакат в британските кафенета.

  Принципно е прието в дълги материали да се вадят такива акценти – целта не е да бъде натрапвано съдържанието им, а естетическо и за намаляване на психологическото напрежение у читателите. Ако няма такива графични елементи, ще остане само един потискащо дълъг текстов блок. Текстовите блокове са приемливи за ежедневниците, но не и за списанията.

  Такива неща се правят не само за обзорни статии, но и за интервюта. Някои читатели, включително аз, предпочитаме да имаме тематични извадки, за да знаем какво ще четем в материала.

 4. zukerman  06.10.2010 г. | 19:26 ч.

  Искам само да вметна, че макар и много да им се иска на „ГОСПОДАРИТЕ“, няма да стане.
  Има едни готини умни деца, които пускат анонимни free-servers.
  Има едни други, които пускат анонимни free DNS (съжалявам, терминологията изисква всеки сам да седне и да потърси що е това, да го осмисли и да се понаучи как да го прилага). Уверявам ви, много по-лесно е от шофирането например.
  Контролираните търсачки като GOOGLE може и да филтрират някои „опасни“ теми, но просто няма да успеят да наложат глобалната ценцура, за която така си мечтаят. Системата е свободна и самоорганизираща се и не подлежи на контрол – за добро или зло.
  Освен това нямат и времето,което е най-важно.

 5. Мислещ  18.02.2011 г. | 10:09 ч.

  Бавно и упорито ни вкарват в „Биг Брадър“.
  Извадка от днешната преса:
  http://www.monitor.bg/article?id=280564

  „Преносимите компютри на отчет при униформените,
  за да ги намират при кражба.“

  …Лаптопите да бъдат вкарани в общ регистър, за да се спрат кражбите им. Това предложение се обсъжда от криминалисти и експерти в МВР, съобщи пред „Монитор“ началникът на столичното Пето районно Николай Василев. Причината за това е големият брой изчезнали компютри, който всеки ден расте…

  Колко са лукави тези от МВР-то. Стига с тази „загриженост“ за сигурноста ни Господа, аз пък неискам сигурност за моя лаптоп.

 6. Jammerbg  18.02.2011 г. | 23:31 ч.

  Грешка станала някаква – щатското правителство „по погрешка“ затваря 84000 сайта.

 7. Владимир Помаков  19.02.2011 г. | 15:10 ч.

  Менделсон, Либерман, Шиф(ър) и тям подобни. Феодализмът на 21-и век. Просто и ясно!

 8. Владимир Помаков  19.02.2011 г. | 18:47 ч.

  Точно днеска прочетох във вестник Торнадо (издава го ФрогНюз на Огнян Стефанов) – „За 5000 лв. подслушваш Първанов, патриарх Максим или Велчев“ – за действащите на територията на България 5-6 организирани групи за тотален шпионаж. Кръвосмразяващо! Прочетете го и ако искате да си поговормм за това, но според мен има и нещо добро в това зло.

 9. Стопанина  02.11.2012 г. | 16:14 ч.

  US армията овладя Интернет

  Преди месец военният министър Леон Панета заяви, че САЩ вече могат да поразяват компютърни мрежи по цял свят, ако бъде засечена подготвяща се кибератака срещу инфраструктура от критично значение за функционирането на страната. Според експерти, това означава, че ведомството на Панета вече има пълен контрол над киберсигурността.

  По този начин се връщаме към речниковата дефиниция за милитаризация – киберпространството има военен характер („ като сушата, морето, въздуха и космоса“), създадени са специални сили, които да оперират в него и тези сили извършват конкретни действия срещу противника.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.