Гостите стопанисват имота: Аримановият храм

От Стопанина: Нашият съфорумец и приятел Галин ми изпрати описание на епизод от житейския си опит като току-що завършил студент и начинаещ лекар. По начало текстът по-долу беше само едно писмо от личната ни кореспонденция, но тъй като е добре написано и темата е една от любимите ми – идването на Ариман – с Галин решихме, че може да намери място и на сайта. Както самият той е написал, тази преживелица е доста показателна и вероятно не е единственият, който си е имал вземане-даване с подобни типажи. Аз определено съм.

Ако и други от вас имат текстове, които биха желали да споделят с компанията, може би е време да направя нова рубрика – Гостите стопанисват имота. Ще се радвам на всякакви инициативи.

* * *

АРИМАНОВИЯТ ХРАМ

Завърших зъболекарското училище и единственото ми богатство се оказа дипломата. Не можех да започна бизнес поради липса на начален капитал. Нямах и недвижими активи, за да ми отпуснат заем. Затова започнах да следя обявите във весник „Труд“. Обадих се на няколко от тях и скоро ми назначиха час за интервю. Явих се на посочения адрес. Първото ми впечтление за обекта беше, че прилича на голямо хале. Главният супервайзер, ме разпита за образованието ми и много се учуди, че няма работа за „престижната ми професия“.

Първият работен ден

Влязох в голямото помещение. В кръг се бяха наредили около 30 човека. Главният супервайзер веднага обясни, че ще продавам карти за химическо чистене. Назначи човек да ме обучава. Работата се състоеше в обикалянето на райони в големия град и да се предлагат картите – на случайни минувачи по улиците или на служителите в големите учреждения. Дойде време аз, новият работник, да се представя на всички служители. Бях помолен да се представя на висок глас. Последва едновременен отговор от всички :

– Нашето име е Секс!

Аз се вцепених. Не разбирах какво значи едно такова представяне. Явно другите разбраха, че недоумявам отговора, и още веднъж изреваха с пълно гърло:

– Нашето име е Секс!

След това главният супервайзер даде висока гласна заповед. Да се освободим от напрежението. Изведнъж всички започнаха да скачат, да тичат безразборно насам-натам и да издават хаотични викове. Настана хаос. Супервайзерът ми се доближи до мен и ме разведе из помещението. Показа ми таблата по стените. На тях прочетох:

„Любовната връзка между колеги е желателна“

„Кът за целувки и любов между колеги“

„Седем правила да манипулираш клиента и да го подчиниш на своята воля“

„Как да привлечеш, убедиш и разбиеш клиента“

„Седем правила как да говориш, как да се държиш, как да се движиш пред клиента“

Имаше множество такива табла по стените, всичките с подобни телеграфни заповеди. Беше ми обяснено, че задължително трябва да ги науча наизуст и да ги прилагам. Супервайзерът ми обясни че хаотичните викове и движения били за освобождаване от стеснителността пред хората и да нямаме задръжки да ги притискаме, докато не си купят нещо.

Движехме се без карти за градски транспорт. Първия ден супервайзерът ме заведе в един голям квартал. Показа ми някаква голяма административна сграда с охрана на всеки ъгъл и ми каза, че няма как да влезем там без пропуск. Затова каза да си издействаме такъв. Започнахме да проучваме съседните сгради със свободен достъп. Запомнихме на всеки етаж имената на отделите, на работещите там, къде точно се намират и едновременно продавахме карти. Супервайзерът ми там успя да продаде няколко. След това отидохме пред охраната на недостъпната сграда. Там водачът ми се представи, че е от голяма фирма, и показва някакви хартийки. Не им позволяваше да вземат думата.

Едно от важните правила, което трябваше да науча, беше, че не трябва да даваш на клиента да мисли и да говори. Трябва да установиш пълен контрол над неговото поведение. Това се тренираше сутрин по 1-2 часа – как да не спираш да говориш, как да се усмихваш, как да „разбиваш“ клиента.

Та супервайзерът ми разказа на охраната кои отдели от съседната сграда са проявили интерес към офертата, кои точно хора са се възползвали и са заплатили, как същите тези хора лично са препоръчали да посетим тази сграда, за да направим предложения и тук. Охраната беше така респектирана, че веднага ни пуснаха. Влязохме вътре и водачът ми каза да запомня още едно правило, което и без друго трябваше да повтарям всяка сутрин, а именно:

„Народът е като стадо – трябва постоянно да повтаряш на клиентите, че много хора са се възползвали от офертата.“

И наистина, като влизахме да предлагаме картите, постоянно повтаряхме много имена на хора от съседните сгради, че са си закупили картата. А всъщност нищожна част от тях наистина си бяха купили. Така и в тази сграда супервайзерът ми продаде няколко карти. Като излизахме от кабинетите, водачът ми не си тръгваше веднага, а се заслушваше. Аз нищо не чувах. Внезапно ми каза: „Тоя викна охраната.“ И веднага двамата се изнизахме през един заден изход.

Следващите дни започнах да обикалям сам

Почти нищо не успях да продам. Свивах се някак в кожата си. Не бях настоятелен. Като се връщах в офиса, супервайзерът побесняваше. Караше ми се и ме караше да се връщам на обектите. Идеята беше всеки служител постепенно да се издига в йерархията и да завоюва определен брой работници. Така той взимаше все повече пари. Много неща се случиха тогава, но едно ме потресе…

Наред с упражненията всяка сутрин, които бяха много разнообразни, през определени периоди идваше главният супервайзер със супер луксозна кола. Караше ни да се подреждаме в кръг около него и да повтаряме неговите думи. Набили са се в съзнанието ми и още ги помня:

„Знаете кой съм аз. Аз се казвам Богат. Кой е моят Бог? Моят Бог са парите. Имам пари. Имам пачки. Имам хубав костюм. Имам хубава кола. Аз бях като вас – нищо, една нула. Но сега имам пари и светът ми е в краката. За какво трябва да живеете? За пари.“

И ни караше да повтаряме:

„На какво трябва да се покланяте? На парите.

И започваше да хвърля пари около себе си:

Парите ме направиха това, което съм, те са всичко за мен. Живейте за парите, без пари сте нищо.“

Караше ни да извършваме определени движения, да повтаряме дадени формули, с една дума – култови действия. Тогава, разбира се, не осъзнавах какво става. Чак сега си давам сметка. Дойде време, в което все повече не ми вървеше, и няколко човека постоянно ми повтаряха: „Махни ми се от главата, че умирам от зъб, а ти карти за химическо чистене искаш да ми продаваш.“

Поличба или съдба, след като ми се скара последният клиент, че го боли зъб, си погледнах графика за нощните зъболекарски смени в Слатина. От толкова ядове щях да си изпусна смените. Вечерта отидох на работа и както никога, имаше 2-3 пациенти и си изкарах за тогава достатъчно пари. Както и да е, сещам се за тези неща след години – точно така бяха нещата, както ги описвам, приятели. Може да преувеличавам нещата, че това беше един Ариманов храм, но си имаше всички характеристки.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

20 коментара за "Гостите стопанисват имота: Аримановият храм"

 1. Мемо  20.08.2010 г. | 20:20 ч.

  Страшничко е! На много тъмно място си бил Галине, как изобщо си ги изтърпял тези хора там? И доста напомня на някои методи от пик-ъп обществото…

  Парите са си официално вече основна ценност иначе. Всичко се е юрнало да чете как да въздейства на другите, как да изкара много пари, с една дума – всичко егоистично е на мода, а другото е на заден план. Даже някои от писателите, разпространителите на уж духовна литература, паралелно разпространяват психоложни техники, бизнес книжки, насаждащи ни, че това е играта и който не я играе си остава долу, и че в крайна сметка няма лошо да се водим по нея, нали все пак: „мрази играта, не играча“. Жалка и смешна философия е това, а още по-жалки са тези, които се прехласват по нея! Ако знаеха само колко по-скъпи „пари“ има и как ги жертват за нищожно време на удоволствие!

  Посланието за зъба обаче е като един ангелски глас, леко приглушен като просъница в началото, но пробил си път накрая 🙂 Много е силно, не знам – сигурно те побиват тръпки като си спомниш, поне аз така щях да се чувствам 🙂

 2. Припомням  20.08.2010 г. | 22:12 ч.

  Какви ли не мисионери и продавачи на надежди се изредиха в България.По едно време из Варна се подвизаваха някакви англоговорящи проповедници,но и бързо изчезнаха.Предлагаха по улиците някакви книги,говореха сносен български,но както се появиха,така и се изгубиха.
  А това,което Галин описва също съм го виждала в действие по центъра на града.Ето я и случката:минавайки покрай шадравана до театъра,виждам един младеж и две момичета да заграждат един възрастен човек и точно по описания по-горе начин го засипват с приказки и същевременно трупат в ръцете му някакви кутийки.Говорят и трупат,говорят и трупат-в един момент вече човекът не можеше да ги държи,не се виждаше лицето му,притесни се,изпоти се…Но той повече изпитваше неудобство поради факта,че няма възможност да си купи „безценната“ стока.Аз не се сдържах и попитах младежите добре ли се чувстват,като се гаврят с човека.В следващия момент израженията на лицата им се смениха,настъпиха към мен,започнаха да ме заплашват със саморазправа заради това,че съм се намесила в работата им.Предложих им да си представят как техните собствени родители биха се чувствали в такава ситуация и се отказаха да ме „вразумяват“ повече.Но и тези тарикати изчезнаха от улиците.Не знам какво общо има Ариман с всичко това,но алчността и стремежът към бързо забогатяване – със сигурност.А народът бързо схвана,че това са методи да му измъкват пари от джоба и просто игнорира тези търговци.

 3. ARRI  21.08.2010 г. | 02:32 ч.

  „На какво трябва да се покланяте? На парите.“

  Нищо ново ново под слънцето . Както се казва , това е новата религия . Кланяме се на един егрегор , създаден за да ни контролира и заробва . Без значение от коя страна сме . Ти Галине (в случая) като поробител , или аз (като твой клиент), като роб.

 4. Владимир Помаков  21.08.2010 г. | 21:49 ч.

  Здравейте,

  Това измислено ли е? Включително и лицето Галин? Или наистина се случват такива идиотщини и има кой да им се впряга? Аз наистина се чувствам малко като Петкан от Робинзон Крузо четейки тия писания на въпросния Галин. Макар че работя в израелска търговска фирма и ми се е налагало да се срещам с разни търговски пътници, предлагащи всякакви неща и опитващи се да те съблазнят да си купиш някои от тях, със сцени като описаните от тоя Галин досега не ми се е случвало да се сблъсквам. Може ли да разберем къде е тая фирма в която работи Галин („завършил зъболекарско училище“!?!? – у нас зъболекарите завършват „стоматологически факултет“ към съответния медицински университет; дори зъботехниците завършват специален техникум!), какви стоки предлага на потенциалните си клиенти и т.н.
  Иначе за мен няма съмнение че духът на злото и разрушението (ентропията) се е загнездил яко сред човечеството (или на Земята) и как ще бъде прокуден един само Господ знае! Макар че аритметиката е проста и ясна – или следваш тоя път (на разрушението и т.н.) и изчезваш яко дим небесен, или се вземаш в ръце, изтребваш злото и създаваш такива механизми, които да не му позволят отново да вземе връх в живота на планетата. Едно от най-важните неща в процеса на „вземане в ръце“ е да надвиеш животинския страх у себе си. Този страх се надвива най-пълно, когато собственоръчно лишиш от живот/от власт/от влияние (и каквото още можеш да притуриш към това определение) този/тези които напомпват жизнената ти среда с хаос и разрушение. Т.е. първото нещо което трябва да се осъзнае е, че под слънцето (на което изобщо не му пука от нищо!) няма място едновременно за хората, които искат да съзиждат и за тези, които искат да разрушават! С може би единствената разлика, че тия които искат да разрушават трябва да намерят най-напред нещо съзидано. Така че в това отношение бихме могли да си поговорим и с Йощуа Ха Ноцри, нали?
  Ваш Владо

 5. Стопанина  21.08.2010 г. | 21:59 ч.

  Галин е напълно реален човек – през вечер си говорим с него и с жена му по скайпа. И съм сигурен, че е стоматолог – 100%. Имам причини да смятам, че историята му е достоверна, доколкото и аз на младини съм попадал в много подобно свърталище (в някои отношения и по-лошо).

  За разлика от Галин обаче, аз дори не им давам шанс на такива. Веднага се махам, ако ще да умирам от глад по улиците. Историята, която Галин е представил по-горе, не е пълна – от подробностите става ясно защо се е принудил да приеме работата, но са лични неща и няма да ги споделям от негово име.

 6. Dani  22.08.2010 г. | 19:07 ч.

  За потвърждение, че това съществува ще кажа за Мрежов маркетинг той се разви много бързо преди околу 15 години. Като пример ще дам няколкофирми, но това не са всички, орифлем (при тях ситуацията е най мека), амоей (мисля, че беше нещо с хранителни добавки или подчистващи препарати),системи за подчистване(то си е прахосмокачка но на презентациите за повече ефект)
  Варненци които участват във форумът да ме поправят ако греша, но имаше период в който никнеха като гъби, не всичко се казва на презентацията но тези които започнат да работят и постигнат минимален успех, семинар след семинар да ти промиват мозъкът със сходни идеи които е споделил и Галин.

 7. Navi  22.08.2010 г. | 19:11 ч.

  Такива неща се случват и това е много добре организиран бизнес. Имал съм възмовност да наблюдавам лидерите на някои от фирмите използващи т.нар. „мулти левъл маркетинг“. Присъствал съм на обучения и макар и в по-мека форма от тази която описва Галин обучават агентите да манипулират хората. Отново всичко се върти около ПАРИ, а демонстрираната почтеност зад кулисите я няма НИКАКВА. Новите агенти направо се зомбират. Може би трябва и аз, като Галин някой ден трябва да напиша какво съм видял. Просто като прочетох материала нещо се отключи в мен и започнах да се взирам в някои детайли от миналото си. БЛАГОДАРЯ Галине!

 8. zaharia  22.08.2010 г. | 23:57 ч.

  Напълно те разбирам, Галине, защото и аз имах „рядкото щастие“ да работя в такава фирма, само че там където аз работих продавахме вибромасажори. За разлика от Галин обаче аз се бях зарибила, Ариман ме оплете в мрежите си, продажбите ми вървяха повече от добре, а за два месеца бях изкарала повече пари отколкото бях виждала през целия си живот. По едно време наистина бях започнала да вярвам, че разбираш ли парите са най-важното нещо на този свят. Благодаря на Бога, че ме спаси и че ме извади от това блато.

  Понеже видях, че има и скептични коментари искам да кажа, че Галин е описал нещата точно такива каквито са, има ги всичките тези неща – и нареждането в кръг, и преклонението пред парите, повтарянето в хор на разни мантри свързани с богатствата, „мъдростите“ изписани на плакати по стените и прочие.

 9. inranxan  23.08.2010 г. | 09:46 ч.

  ING също е фирма на елитната ариманова клика


  От Стопанина: Така звучи като хула. Ако ING e финансовата компания, то се разбира от само себе си. Ако е друго, поясни, моля те, че да не изжлежда като голословна клевета.

 10. Georgi  23.08.2010 г. | 16:58 ч.

  Абе има ги всякакви. Съжалявам ги, но е ясно че не от хубаво са прибегнали да такъв начин на изкарване на доходи.

 11. Aha  23.08.2010 г. | 17:05 ч.

  Аз също работих при едни хубавци до преди 6 години, 100% съм сигурен, че са ариманови последователи – наричаха себе си – masters of universe.

 12. Мемо  23.08.2010 г. | 17:47 ч.

  Masters of the Universe? Нямаше ли такива играчки? Е най-вероятно не става въпрос за това, ти си си ги преценил…

  А да не става въпрос за Princes of the Universe? Щото тогава не са аримановци, ами безсмъртни, от тия които накрая ще остане само един 😉 Шегичка, и сори за спама, темата си е сериозна.

  А и без това съм почнал със спам – на някой прави ли му впечатление рекламата на Гугъл на Армани вдясно? Първия път го прочетох за Ариман, ама те и доста заблуждаващо са го замазали последно ‘I’…

 13. Стопанина  23.08.2010 г. | 18:10 ч.

  Пускат реклами на Армани? Ха ха ха.
  Сигурно защото те засичат, че си в чужбина.

 14. Aha  23.08.2010 г. | 20:59 ч.

  Не, не точно за masters of universe става дума, дори офис сградата им се нарича окото. Погледнат от горе представлява всевиждащото око

 15. inranxan  24.08.2010 г. | 19:14 ч.

  ING e njakade okolo 20 do 40 mesto v sveta po dvijenie na pari4ni masi vapreki 4e e sazdadena okolo 1970-1980g kupuva malka banka na 150g i zapochva da se ki4i s titlata 150 g tradicia -reklama 🙂
  v balgaria e poznata s bankata si obslujvasta samo korporativni klienti i zastaraxovatelnoto drujestvo – koeto m-du drugoto savetvam vseki da premisli dobre kogato go atakuvat agentite … zastoto poveche ot polovinata fakti ne gi kazvat 1/3 izkrivjavat leki4ko i op izmamena musica

 16. Aha  24.08.2010 г. | 21:16 ч.

  Колкото се може по-далеч от банки и застрахователи. Ако межете да ги прецакате – още по-добре! Много е трудно, но понякога става! Няма свестни банки и застрахователи

 17. Владимир Помаков  24.08.2010 г. | 22:40 ч.

  Малко се чудя, че трябва да разменяме мисли с хора, за които изглежда началото на 90-те години на двайсетия век е толкова далечно минало! Щото те явно не помнят бума на пирамидите в онова време. Най-напред бяха чисто паричните пирамиди и въпреки че някои бяха ръководени от българи, в края на краищата се оказа, че зад всички тях стоят добре обучени хора на държавна сигурност. И че това е част от един отлично обмислен и отлично приложен план за пълното ограбване на обикновения българин. Когато паричните пирамиди позаглъхнаха, се появиха т. нар. стокови пирамиди или мулти-левъл маркетинг, някои от които май още са живи. Тук вече нещата май не бяха толкова брутални като идея като при паричните пирамиди, но пак си бяха пирамиди и пак се облагодетелстваха единици, за сметка на хилядите будали.
  А за Галин пак ще кажа – зъболекарите нито у нас, нито в други страни не завършват „зъболекарски училища“! Завършват стоматологически факултети, защото това си е висше медицинско образование! Т.е. просто е невъзможно човек, който е завършил стоматологически факултет в университет и дори е практикувал след това, да се изразява по тоя начин. Просто е невъзможно! И, нали знаете, всеки шмекер се издънва в един момент с нещо съвсем дребничко…
  Влад

 18. Стопанина  24.08.2010 г. | 23:01 ч.

  „И, нали знаете, всеки шмекер се издънва в един момент с нещо съвсем дребничко…“

  Влади, да не ставаме параноици. Обиждаш Галин, а косвено и мен. Декларирах, че съм чувал и виждал човека зад това име, знам и трите му истински имена, домашния му адрес до врата, имената на децата му, името на жена му, къде работи, в какви стоматологични дружества членува и т.н. В известен смисъл майка ми му е колежка.

  Не мога да гарантирам за историята, но гарантирам, че Галин е такъв, за какъвто се представя. Или може би и аз съм шмекер?

  „просто е невъзможно човек, който е завършил стоматологически факултет […], да се изразява по тоя начин.“

  Ами и това не е вярно. Училищата си имат прозвища. Професиите – също. Често казвам пред познати и непознати, че в един период съм учил за „конски доктор“ в „заралийския свинарник“ и че в крайна сметка работя като „писарушка“ за „жълти парцали“. Нарича се самоирония – особено във времена, когато нямаш с какво друго да се похвалиш и наядеш, освен с едната диплома.

 19. Ванина  01.09.2010 г. | 13:43 ч.

  Извинете, че не е удачно тук да си търся зъболекар, но все пак… може ли някакви координати в случай, че искам да си взема час при Галин. Не се доверих на селския зъболекар, че сякаш парите са му водещото начало. А на Галин се доверявам.

 20. Галин  08.09.2010 г. | 11:31 ч.

  Зъболекар съм от 2001 година. Само че по – важното е това,което съм преживял, което съм описал. Не оспорвам, че има някакво значение каква професия човек заема в дадената си инкарнация. Но това е само един миг от вечността. Човек обикновено сам избира мястото си всред хората в съответната инкарнация между смъртта и поредното си раждане. Това с оглед осъществяване на Кармата. Всяка една мисъл,която импулсира човек с оглед на настоящото му „материално и социално положение“, караща го да се чувства едва ли не нещо повече от другите е чисто луциферически внушена. Всяко едно задълбаване в „материалното и социалното“ положение на другите, с мисълта, че едва ли не даденият човек е по – добре от другите или лъже или злоупотребява, е Ариманически внушена. Човек е Арена на Борба между Луцифер, Ариман и Възходящите Духове.
  И както човек не може да сгрее времето през Зимата, а се приспособява, като се облича топло,така и днешният човек трябва да познава Влиянието на посочените Същества, за да може съзнателно да им противодейства, като не изпада в едната или другата крайност. А познанието идва с изучаването на Духовната Наука.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.