Хванаха „Бритиш петролиум“ да фалшифицира снимки

За втори път в рамките на два дни компанията «Бритиш петролиум» (BP) беше изобличена, че фалшифицира снимките на официалния си сайт. На изображенията уж е показано как служителите на BP се справят с екологичната криза заради петролния разлив в Америка. Едно от новите изображения е заснето в хеликоптер на компанията, който сякаш прелита над водите и се насочва към повредената платформа «Дийпуотър хорайзън» (в Мексиканския залив).

BP: Да удавим Земята в петрол!

Но впоследствие блогъри отбелязаха, че тази снимка е фалшификат, тъй като в нея се открояват няколко странности – изображението е толкова лошо манипулирано, че дори личи как хеликоптерът всъщност не е в полет. Зад горните прозорци се виждат остатъците от наземни контролни кули, а там небето е различно от това, което се вижда на монтираната отдолу снимка с платформата. Също така пилотът държи чеклист, какъвто се ползва преди издигането на машината. Контролните уреди показват, че вратата на хеликоптера и тази за товарното отделение са отворени, а ръчната спирачка е активирана.

Източник: Телеграф UK

Въпросната снимка от сайта на BP

Коментар от Стопанина: Една от причините да не следя екологичната катастрофа в Мексиканския залив е, че почти всеки аспект от историята е изпълнен с противоречива информация, с лъжи на корпоративно и федерално ниво, със (само)опровержения и успешни опити на BP за пълен контрол на данните, които се разпространяват. Дори тази новина е доста показателна – сещам се за пет-шест причини BP да се занимава с глупости като фалшифицирането на снимки, но тези причини са толкова абсурдни, че глупостта става още по-голяма глупост, а не помага по никакъв начин на компанията.

Гледам и немея…

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

8 коментара за "Хванаха „Бритиш петролиум“ да фалшифицира снимки"

 1. zaharia  23.07.2010 г. | 21:51 ч.

  Тия пък съвсем се излагат с тая фалшифицирана снимка, много аматьорска работа, то и аз щях да я манипулирам по-добре!

 2. ARRI  23.07.2010 г. | 23:05 ч.

  Toзи разлив е умишлен.На никой от Б.Петролиум не му пука,и не се трогва от еко-катастрофата.Така че е нормално,да фалшифицират снимки.

 3. случаен  24.07.2010 г. | 12:18 ч.

  Пише, също в статията, че вече били похарчили около 4 милиарда по възтановяване на щетите! Трогателно!

 4. Стопанина  24.07.2010 г. | 15:40 ч.

  И какво синьо, чистичко море си имаме на снимката…

 5. Hristo Petrov  25.07.2010 г. | 20:41 ч.

  Чел съм от няколко пророци че „черното злато“ – петролът не трябва да се вади от Земята и че когато това става тя страда. Дънов също говори за това и дори дава по- подробно пояснение. До колкото си спомням – Земята е жив организъм , като човешки. Планините са и гръбначната система, водите са кръвта, а нефта е линфната система.( ако се сетя от къде точно е цитата ще го напиша). И си мисля, ако в един човешки организъм смесим кръвта с линфната течност не смятам че това ще остане без никакви последици. Според мен и този разлив и сега новият в Китай не са случайни, а хората които стоят зад тях имат точно определена цел. Но за сега не знам как точно едно такова нещо би подействало на Земята и как определени хора биха се ползвали от това.Имам догатки, но тъй като не мога да ги аргументирам няма да ги пиша.

 6. Georgi  26.07.2010 г. | 20:39 ч.

  Politika-
  http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?topic=14615.msg212190#new

 7. Петрова  31.07.2010 г. | 10:48 ч.

  Стопанино, надникни тук да видиш един потребител какво инфо е събрал, много малко данни се изнасят в средствата за масова дезинформация…положението е меко казано катастрофално.

 8. Kostadin  01.08.2010 г. | 03:32 ч.

  Тук можете да прочете за поредните издънки на BP с фалшиви снимки >>
  BP digitally alters press photo, confesses it’s a fake http://www.redicecreations.com/article.php?id=11909

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.