Принципът на безпринципност между БПЦ и държавата

Преди около стотина години (в края на второто десетилетие на миналото столетие) един български канонист и църковен юрист споделя своето пряко впечатление във втората си докторска дисертация. А именно: «Една от основните характерни черти за изграждането на правоотношенията между БПЦ и българската държава представлява принципът на безпринципност.»

Оттогава е изминало не малко време. Сменили са се няколко различни обществено-политически порядъка. Принципът на безпринципност в правоотношенията между БПЦ и българската държава обаче продължава да битува, насърчаван преди всичко от симптоматична юридическа неграмотност, както от страна на лица в ръководството на БПЦ, така и от страна на високопоставени държавни органи. Но най-вече от законодателя, който за изминалите две десетилетия няма цялостна и ясна визия по въпроса за мястото на БПЦ в обществения живот на страната.

Автор: Христо Беров

Източник към пълната статия: Право и религия в България

Коментар от Стопанина: Друго интересно четиво на сходна тема е „Св. Синод на БПЦ като длъжник на НАП“. (Автор отново е Христо Беров – юрист, сътрудник и докторант в Института за църковно право към Потсдамския университет във ФРГ и член на австрийското Академично дружество за правото на източните църкви във Виена. Занимава се с проблемите на религиозната свобода, църковното самоуправление и конвергенцията между държавното и религиозното право.)

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.