Нобелов лауреат разработва ваксини, наподобяващи храни

Бари Дж. Маршал – нобелов лауреат за медицина от 2005 г. и клиничен професор в университета на Западна Австралия – казва, че в бъдеще хората могат да бъдат ваксинирани чрез поглъщането на капсули, вместо с инжекции. Той направи това изявление в неделя на форум от Световното изложение, провеждано в град Вукси (в източната китайска провинция Джиангсу).

Ученият е цитиран да казва:

„Притеснявам се за семейството си. Имам внук. Наскоро в рамките на един ден получи пет убождания с игли. За малките деца тези игли са доста стресиращи, така че ще е много по-добре, ако можехме да приемаме ваксините като хапчета. Няма да се налага да ходите в болницата или при лекар – може би ще можете да ги купувате от аптеката, дрогерията или супермаркета. След 10 или 20 години може би повечето ваксини ще се взимат по този начин, така че повечето хора вече няма да се притесняват от грип, морбили или варицела.“

Той споделя и докъде е напреднала разработката:

„Например един от проектите, който започнахме, показва известни успешни резултати при животните. Идеята е, че взимаме гените на грипен вирус, поставяме ги в бактерия, при което бактерията става нещо като (жив) грип, след което даваме бактерията на някого. Може да се предвиди, че в бъдеще това може да става чрез някой хранителен продукт – бактерии на капсули. Но след като ги погълнете, те ще живеят в стомаха ви за няколко седмици. През това време имунната ви система ще се активира и ще бъдете ваксинирани срещу грип.“

През 2005 г. Бари Дж. Маршал и Робин Уорън бяха наградени с Нобелова награда за физиология или медицина заради откритието им от 1982 г., че една бактерия – Helicobacter pylori – причинява една от най-честите и сериозни болести у човека: пептичната язва.

Източник: Xinhua News Agency

Коментар от Стопанина: Познайте „срещу“ какви гадости ще бъдете ваксинирани и с колко гени на вируси ще ви натъпчат, без да разберете. Имам чувството, че учени като този Маршал живеят в страната на приказките, където всичко е розово и всяко начинание се предприема единствено и само за благото на хората.

Наистина ли не му минава през ума, че разработката му може и несъмнено ще се ползва против човечеството? Или пък му минава, но го вълнува само да си получава парите, отделени за проекта?

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Един коментар за "Нобелов лауреат разработва ваксини, наподобяващи храни"

 1. Стоян Стоянов  23.06.2010 г. | 14:22 ч.

  Споко, нема се плашите! Спомням си, че преди 5 години великият Бил Гейтс (да се свети името му)обяви тотална война на всички вируси и чрез фондацията заедно със съпругата си Мелинда спонсорират всякакви разработки на ваксини срещу тях. Те например спонсорираха разработката на специален крем, който по време на секс унищожавал Хив-вируса (въпреки че такъв вирус май не съществува).
  Те спонсорираха също така със 100 хиляди долара и японски изследователи, които разработват експеримент за генетично променени комари, които да ‘ваксинират’ ухапаните хора и животни.
  В него ми е цялата надежда!
  Що се отнася до проф. Маршал, въпреки уважението ми за откритието на Helicobacter pylori си мисля, че не казва цялата истина.
  А тя е, че ще си кльопаме ваксини дори и без да знаем за това! И на всичкото отгоре- в генно-модифицирани организми.
  Meat and Poultry – бизнес списание за производство и преработка на месо публикува на 5 май 2009 статия от Брайън Салвидж, че учени от Университета в Айова работят върху създаването на метод за внедряване на ваксини в зърнените култури.
  „Ние се опитахме да разберем кои гени на вируса на свинския грип да внедрим в царевицата” – заявява Ханк Харис, член на изследователския екип. „Ако някъде се разрази епидемия от свински грип, там може да се изпрати такава царевица, с която бързо да се ваксинират животните и хората в областта… няма кой знае каква нужда от щателно пречистване на ваксината, което може да се окаже много скъпо.”
  По този начин дори царевичните продукти, включително царевичният чипс и царевичният сироп, които изобилстват в преработените храни, ще служат като носители на ваксини в развиващите се страни. Имайте предвид, че царевицата ще бъде генно модифицирана, така че няма как да знаете къде и кога тя ще се появи по хранителните щандове.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.