US войник: Стрелбата по цивилни е стандартна процедура

Итън Маккорд – един от войниците, който се вижда в нашумялото видео на WikiLeaks – казва в интервю за World Socialist Website, че многократно е ставал свидетел на безразборна стрелба по иракски цивилни. Маккорд е войникът, който извади от микробуса едно от ранените деца. Два американски военни хеликоптери безпричинно стреляха по микробуса с децата, а по-рано избиха група цивилни, сред които и двама журналисти на „Ройтерс“.

Итън Маккорд с едно от ранените деца,
което пострада от атаката на щатски хеликоптер.

Войникът излезе с изявление, чрез което недвусмислено се противопоставя на войните в Ирак и Афганистан, а също така написа извинително писмо до майката на децата, която прие извинението. Съпругът на майката загина при атаката на хеликоптерите, след като с тялото си е прикривал едно от децата си.

Маккорд казва пред репортера Бил Ван Аукен:

„Имахме много безкомпромисен командир, който искаше да отвръщаме на всяко нападение със самоделни експлозиви по нова стандартна процедура. Той каза, че ако някой от нашите пострада от такъв експлозив, трябва да стреляме безразборно на 360 градуса. Заповедта беше: „Ще убивате всеки шибаняк на улицата.“ Аз, Джош и много от другите войници седяхме и само се споглеждахме. Всеки от нас се питаше: „Това шега ли е? Искат да убиваме жените и децата на улицата?“ Не можеш да отказваш заповедта да стреляш, защото (командирите) могат да превърнат в ад живота ти в Ирак. Така че аз и неколцина други стреляхме, но се прицелвахме по покривите на сградите, вместо към цивилните. Обаче съм виждал много пъти как някои от войниците стрелят и по цивилните, когато някъде избухне експлозив.“

Маккорд споделя, че войната е оставила у него траен отпечатък:

„Все още живея с нея всеки ден. Щом затворя очи, виждам картини от онзи случай (показан на видеото), както и много други като него. Картините минават една след друга. Спомням си миризмите. Връхлитат ме и звуците от плача на децата. Хората, които управляват тази военна машина, нямат такива проблеми. Те живеят в техните имения за по 36 милиона долара и спят като къпани.“

Източник: OpEdNews.com

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

13 коментара за "US войник: Стрелбата по цивилни е стандартна процедура"

 1. zaharia  19.06.2010 г. | 23:49 ч.

  Действително войниците са длъжни да изпълняват заповедите на командирите си, но в армията тези войници са влезли ДОБРОВОЛНО и то ЗА ПАРИ, така че аз поне за себе си не намирам основание да ги оправдая, за тези разстрели на цивилни или да ги съжалявам, че разбираш ли изпитвали следвоенен стрес. Каквото са си надробили, това си сърбат. Да, има такива войници, на който им е трудно да отнемат човешки живот и съответно изпитват угризения на съвестта след това, но има и такива, които с истинска страст и без да им мигне окото стрелят по други хора и се забавляват при това, все едно играят CS или нещо подобно.

 2. Georgi  21.06.2010 г. | 10:30 ч.

  zaharia, това по филмите ли си го гледал или си бил там и знаеш?

 3. zaharia  21.06.2010 г. | 12:52 ч.

  @Georgi Не си падам много по военни филми (да не кажа изобщо), а и не разбрах кое по-точно е трябвало да го гледам на филм? То ако сме опрели до филмите за да си създадем мнение за нещо значи здраво сме го закъсали…

 4. Bravo!  21.06.2010 г. | 16:03 ч.

  Захария,

  Първо – много от тези войници не са знаели, че ще бъдат пратени в Ирак или Афганистан, когато са се записвали.
  Второ – съгласен съм с Георги, че краткото и повърхностно описание на войниците, което даваш, подозрително прилича да е изведено единствено от художествена литература или кино („Взвод, примерно), където героите са обикновено еднопластови и поляризирани – или много добри, или много лоши. Ако трябва да генерализираме, то може би по-близо до истината ще е да кажем, че американските войници са хора от работническата класа, които виждат в записването си в армията начин да придобият по-висок обществен статус, не толкова като пари, колкото като образование, престиж и опит. Разбира се, и това подлежи на много, много изключения.
  Прави ми впечатление манипулативното заглавие, което скрива умишлено частта, че става дума за поведение след експлозия. Не че е оправдано, но цялата картинка придобива малко по-различни измерения.
  И последно – войникът залужава адмирации за смелостта си да говори открито. Едва ли има друга армия в света, която да провежда толкова много вътрешни разследвания. Много от тях започват от войници като този. Такъв беше случаят и с Абу Гариб. Трябва да се отдате дължимото на американската армия, която май е единствената в света, която позволява подобни изказвания от войници, извършва разследвания и раздава вътрешни присъди.

 5. Стопанина  21.06.2010 г. | 17:10 ч.

  „Прави ми впечатление манипулативното заглавие, което скрива умишлено частта, че става дума за поведение след експлозия.“

  А защо не съм го скрил в текста, щом търся манипулация? Щях да ти кажа защо е така заглавието, но щом вече „знаеш“, е излишно. 🙂

 6. Bravo!  21.06.2010 г. | 18:03 ч.

  Г-н Стопанин,

  Хората, които имат да казват нещо, обикновено го казват, а не говорят с недомлъвки и загатвания.
  Вашето заглавие ми навява асоциации за прийоми от новата българска спортна „журналистика“ като следният:
  Заглавие: „Роналдо в ЦСКА“. После се оказва, че „Роналдо“ бил някой си бразилец от Копа Кабана, не Кристиано Роналдо.
  Това, че в самата статия се разяснява кой е „Роналдо“, не противоречи на факта, че заглавието цели евтина манипулация.
  Във вашият случай то вече създава у читателя известна нагласа и отношение.
  Ако не можете да видите това, то значи, че имаме разминавания толкова големи относно публицистиката, че едва ли една кратка дискусия в този форум би довела до някакво съгласие между нас.

 7. Стопанина  21.06.2010 г. | 18:55 ч.

  „Във вашият случай то вече създава у читателя известна нагласа и отношение.“

  В моя случай заглавието е такова, каквото е, за да се вмести на два равни реда в акцента на първа страница. Естетическо решение, наложено от едно ограничение на шаблона. Няма никаква друга причина.

  Конкретно по забележката: Моята нагласа НЕ се променя, независимо дали е уточнена причината за военното престъпление – а именно избиването на цивилни. Военното престъпление си е военно престъпление, ако ще да валят бомби над американските солдати. Ако вие оправдавате избиването на невинни хора заради греховете на други, проблемът е във вас, а не в мен.

  Също така, както знаем от по-рано публикувани материали като видеото на WikiLeaks, на някой американски войници не им трябват нито поводи, нито заповеди за убийството на цивилни и журналисти. Двата случая всъщност са свързани. Така че прецедентът вече го има и отдавна е създадена „известната нагласа“ у читателите ми.

  И последно: Слабо ме вълнува какви асоциации ви навява заглавието ми. На друг може да му изникват асоциации за детски игри с фунийки, на втори – за някой филм, на трети – за зверствата на Никифор срещу скитските деца. Всеки с асоциациите си.

 8. zaharia  21.06.2010 г. | 20:54 ч.

  @Bravo!

  Първо – не малка част от кандидатите за армията се записват ТЪКМО заради това, че ще ги изпратят на мисия в Афганистан или на друго място, защото когато са на мисия получават повече пари.

  Второ – иска ми се (много даже ми се иска) представата, която имам за войниците и за войната да беше изведена единствено от литературата и от филмите, но за съжаление не е така, защото познавам човек, който е бил на такава мисия с Френския чуждестранен легион(преди 10-тина години). Та от него съм чула някои неща и мисля, че не ме е излъгал. Освен това дядо ми е бил убит на фронта по време на ВСВ, но при него е друго, защото тогава задължително се е ходело в казармата. Все пак това не променя факта, че е бил само на 22 години, когато са го убили (а също и това, че баща ми е виждал баща си само на снимка).

  И Трето – все пак ще се съглася с Вас, че може би коментарът ми е действително прекалено коравосърдечен, а това не ми е присъщо. Това е защото темата ми е неприятна, отганически ненавиждам не само войните, но и агресията във всичките и форми. Най-вече ми се гади, когато става въпрос за нападения над невъоръжени, цивилни лица или деца.

  И разбира се, съгласна съм и че този войник заслужава адмирации, не само защото се е осмелил да говори открито, но и защото осъзнава грешките си и съпреживява болките на пострадалите.

 9. Bravo!  22.06.2010 г. | 02:32 ч.

  Г-н Стопанин,

  щом толкова слабо ви вълнува мнението на читателите Ви, защо не вземете направо да премахнете коментарите? Или сте уважителни и добри само когато Ви аплодират в този така трудоемък, но „благороден“, спред вас, кръстоносен поход срещу американците и техните „злини“.
  Междувременно се поразчетох из Вашия сайт, има неща с които бих се съгласил, ако обаче не си личеше очевидната Ви неприязън към американците и явната самоцел – да се очерни този народ и държава, вместо да се защити справедливостта като цяло. Когато изначално усилието извира от подобна порочна емоция, то хвърля сянка на всичко, което казвате и в което вярвате. Примерно, самодоволното ви цитиране на някой си, според когото всяка минута в Америка се раждал идиот, или постоянното ви натякване за „глупостта“ на американците в статията за световната анкета относно нападение над Иран очевидно разкриват изначалната цел на твърденията Ви. В основата на подобни позиции е същото човекомразие и негативизъм, което Вие приписвате на „враговете“ си.
  Казаното от Вас относно стрелящите по цивилни е манипулация, понеже се опитвате да създадете мнението, че повсеместно американските войници са хладнокръвни убийци на цивилни, като се позовавате на изолирани случаи, които стават обществено достояние именно благодарение на…американските войници. Само че онези, които имат съвестта да информират обществото за вас не са типичният американски войник, а предпочитате да запазите тази си представа за убийците и агресорите, повечето от които биват разследвани и съдени за тези си военни престъпления. Защо ли? Според мен, защото, както вече споменах, Вие нагласяте аргумените си спрямо предварително издигнатата теза за „зловредността“ на всичко американско.
  В противен случай можехте да отдадете дължимото на хилядите американски войници и техните командири, които изпълняват задълженията си съобразно международните норми, въпреки, че Буш се опита дори да твърди, че Женевката конвенция не се отнасяла за подобен вид бойци като ислямистите. Но вместо безгранично да се злоупотребява с военна сила, налице са автокоректни механизми, които аз лично поне не съм чувал да има в друга армия. Не съм чул някой руски войник, примерно, да е осъден за военни престъпления от руски военен съд.
  Някога хрумвало ли Ви е, че високите стандарти, според които държите американците отговорни за нарушаване на правата на човека са издигнати именно от самите американци? Може би от онези, дето се раждат в другата част от минутата, след идиота.

 10. Стопанина  22.06.2010 г. | 09:08 ч.

  „щом толкова слабо ви вълнува мнението на читателите Ви, защо не вземете направо да премахнете коментарите?“

  Изкушавам се да го направя. И най-вероятно ще го направя много скоро. Популярността на сайта нараства, идва народ от кол и въже, и вече плявата е три пъти повече от ценните критики и мнения.

  „Междувременно се поразчетох из Вашия сайт, има неща с които бих се съгласил, ако обаче не си личеше очевидната Ви неприязън към американците и явната самоцел“

  Ще се аргументираш ли? Дай пример. В настоящия си вид това е хула, а такива „мнения“ наистина не ме интересуват.

  „Примерно, самодоволното ви цитиране на някой си, според когото всяка минута в Америка се раждал идиот, или постоянното ви натякване за “глупостта” на американците в статията за световната анкета относно нападение над Иран“

  Статията не е моя и в нея няма мои твърдения. То си е написано и даже почернено, но няма кой да чете. Ако беше чел като хората, а не беше „поразчитал“, и беше видял, че авторът е Кърт Нимо – американец, нямаше да звучиш толкова нелепо и за всичко останало.

 11. Bravo!  22.06.2010 г. | 11:27 ч.

  По принцип аз имам добро впечатление от американците като хора. Според мен имат добро чувство за ред, законност, и най-вече общност. В този ред на мисли ми е трудно да си представя как от това население би произлязъл демонът, се опитвате да изобличите.
  Ако съм се заблудил, че първоначалната идея тук е да се хули Америка и особено нейните граждани по подразбиране, моля да ме извините.
  Но дори и да е това, всъщност всеки има право на мнение, а вашето е добре аргументирано поне, и все пак не забравяйте, че истината е най-често по средата.

 12. Стопанина  22.06.2010 г. | 11:38 ч.

  „По принцип аз имам добро впечатление от американците като хора.“

  Аз гледам и преценявам хората индивидуално. Последното, което ме интересува, е етническият им произход. Ако някой пише нещо, което се вписва в миротворческата и човеколюбива политика на сайта ми, го превеждам.

  Повечето преводни материали тук са от британци и американци, въпреки че презирам британската и американската вътрешна и външна политика. Важното е, че тези британци и американци също я презират, заради което съм склонен да ги приема като братя… за разлика от например българите, които са модерна версия на някогашните рубладжии, само дето сега приемат и импортират „евро-атлантически ценности“.

  „Ако съм се заблудил, че първоначалната идея тук е да се хули Америка и особено нейните граждани по подразбиране, моля да ме извините.“

  Извинен си. Няма как да не те извиня, особено след като си първият(!) досега, който признава грешката си, че мнението му се е базирало на предразсъдъци. Моите почитания за това.

  „Но дори и да е това, всъщност всеки има право на мнение, а вашето е добре аргументирано поне, и все пак не забравяйте, че истината е най-често по средата.“

  Истината е извън и над всичко човешко.
  Моля, да не принизяваме Истината така! 😉

 13. nupkc  16.07.2010 г. | 18:03 ч.

  Всъщност във видеото от WikiLeaks единият от екипажа на хеликоптера казва (по адрес на недоубития репортер) „Айде бе, извади оръжие, извади оръжие, дай ми повод!“ Такова поведение на кръвожадни селяндури е недопустимо, особено в армия, която „раздава демокрация“ по цял свят и има някакви претенции…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.