Наследниците на КГБ си гласуват фантастични права

В петък руският парламент гласува нови правомощия на ФСБ – наследника на КГБ – включващи свободата да бъдат пращани на съд и хора, които „са склонни да извършат престъпление“. Още същия ден организации за защита на човешките права предположиха, че с тези разширени права ФСБ ще могат законно да задържат опозиционни активисти и независими журналисти.

Владимир Улас – член на опозиционната комунистическа партия – казва:

„Това е стъпка напред към изграждането на полицейска държава. Може да се разглежда и като забрана за всякаква истинска опозиционна дейност.“

Законопроектът, който позволява на ФСБ да връчва законни призовки за съд на всеки, който с действията си „причинява или създава условия за извършването на престъпления“, беше приет още на първото от три възможни четения в Държавната Дума.

Източник: Киев Пост (Новината беше препечатана и от „Ройтерс“, където отбелязват, че този закон подкопава обещанието на президента Медведев, че ще работи за подобряването на гражданските права.)

– Медведка, трябва да разкараме онази досадна журналистка…
– Ама и нея ли… като Политковска?
– Не бе, Медведка, ще я арестуваме.
– Ама, шефе, на какво основание?
– Така и не се научи, а уж ме слушаш. Първо се действа, после се измисля нещо. С новия закон можем да кажем, че е щяла да напише статия, която би могла да вдъхнови някой двуметров и червендалест мужик да ни сгъне на четири под едната си мишница. Арестуваме я, за да предотвратим това престъпление.
– Шефе, ти си гений!
– Медведка, Медведка, още нищо не си видял. Много имаш да учиш…

Коментар от Стопанина: Фантастичният филм „Специален доклад“ (Minority Report) беше точно за ченге от бъдещето, което анализира данни и арестува гражданите, които най-вероятно в близко време ще извършат престъпление. Във ФСБ явно е пълно с Том-Крузовци и щатни врачки.

Най-комичното е, че дори старият комунист се възмущава от своеволията на КГБ в нео-комунистическа Русия.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

3 коментара за "Наследниците на КГБ си гласуват фантастични права"

 1. Георги Георгиев  12.06.2010 г. | 11:12 ч.

  които “са склонни да извършат престъпление”
  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

  Всичко ново е добре забравено старо.
  „Широко да се прилагат разтрелите спрямо съдействащи и СПОСОБНИ да съдействат на …….“ – Владимир Улянов

 2. zaharia  12.06.2010 г. | 12:15 ч.

  Сега в Русия, а скоро и у нас… Ни най-малко не се съмнявам, че ако и у нас се предложи такъв закон, ще бъде приет също на първо четене.

 3. Владимир Помаков  12.06.2010 г. | 21:16 ч.

  Сега чета книгата на Иво Инджев „Президент на РъБъ“. Сетих между другото и за Нейчо Неев (така се казваше, нали), който преди петнайсетина години беше казал „Ега ти държавата щом аз съм й вицепремиер!“ Та си рекох, че тоя човек е много над Параванов – „Ега си държавата щом тая отрепка й е президент!“
  Та по темата – ами то се вижда с просто око – Барабойко пробва как ще мине това или онова точно в тоя дух. И понеже ние не сме народ от поне 65 години вече – ще мине лесно и безболезнено! После ще се тюхкат някои но каква полза?

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.