София не вярва на сълзи – особено на московски

Русия иска по-високи такси за прием на ядрените ни отпадъци – България е притисната от ситуация, в която според евродиректива трябва да спре да вози в други страни ядрените си отпадъци още до края на настоящата година, докато на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ вече са се натрупали над 4 600 касети с отработило ядрено гориво (ОЯГ), а в същото време Русия иска да повиши таксите за приема на българските касети.

Шефът на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов заяви, че в момента се водят преговори с руската страна относно поисканото от тях повишение на цената за съхранение, но в случай, че не се договорят, не е проблем отпадъците да останат в басейните. След това да се преместят в цеха за сухо съхранение, който ще заработи в средата на 2012 г.

Москва с ултиматум за „Бургас – Александруполис“: Русия може да отложи за неопределено време изграждането на петролопровод през България и Гърция, ако София не приключи ревизията на проекта през следващите няколко месеци, заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко пред Държавната Дума.

Русия готова да строи „Белене“ наесен, Първанов зове за експедитивност: Руската „Атомстройекспорт“ (АСЕ) е готова да започне строежа на първия блок от  „Белене“ още от 1 октомври, необходимо е само НЕК да намери финансирането. Това заяви в сряда Генадий Тепкян, шеф на компанията изпълнител на проекта.

Президентът не вижда основателни причини да се противопоставя проектът „Белене“ на проекта за развитие на комплекса „Козлодуй“ в дългосрочен план. „Трябва да сме по-експедитивни, защото повишеният интерес към ядрените технологии вече значително повишава цената на  новите атомни централи в световен мащаб“, посочва Първанов.

Внимание! Радиационно рубладжийство!

Коментар от Стопанина: Да резюмираме новините! Русия рекетира България за ядрените отпадъци. Русия поставя ултиматуми за петролопровода. Другарят Гоце зове за експедитивност, че току-виж сме изпуснали шанса да плащаме поколения напред на Русия за строежа на „Белене“. Един проект, от който няма да се облагодетелстват самите българи, а рубладжиите в провинция България и техните московски господари.

А и чисто принципно да разгледаме проекта „Белене“, нещата стоят така:

На гол тумбак чифте електроцентрали.

Предвид събитията, които предстоят да стават оттатък Дунава, имам основания да прогнозирам, че проектът „Белене“ ще си остане завинаги само проект. Ако някога бъде реализиран, никога няма заработи. Подозирам „саботажи“ свише, за да бъдат предпазени българите и българските земи. Интересно ми е как тази намеса от „горе“ ще се прояви на земен план, но че ще има намеса по един или друг начин, съм готов и да се обзаложа.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

11 коментара за "София не вярва на сълзи – особено на московски"

 1. Георги Георгиев  11.06.2010 г. | 09:26 ч.

  На гол тумбак чифте електроцентрали.
  ^^^^^^^^^^^^^^^^^
  Като извадим пред скоби Гоце и руските имперски амбиции..предстои изваждане от експлоатация на 2 или 3 ТЕЦа от Марица-изток(числото не мога да конкретизирам, че нямам време да ровя в момента)…автомобилната индустрия минава откровено и мощно към чисто електрозадвижване, също така климатизирането на помещенията е стандарт, а пипъла категорично се отоплява зимата на ток, а лятото що да не си ползва климатика след като го е купен….според теб, какво бихме правили с ключовата дума „енергия“ след десетина години?

 2. Стопанина  11.06.2010 г. | 11:09 ч.

  Мислиш, че ще има недостиг на енергия?

 3. Георги Георгиев  11.06.2010 г. | 11:55 ч.

  Определено. Според едни изследвания, които няма как да ти покажа(може да ги приемеш за лъжа, няма проблем) БГ ще изпита недостиг на енергия след 7-8 години, което дори не включва трансформацията на транспорта.
  Естествено, въртикоптерите и соларките не решават никакви проблеми и вероятно ще минат в графата биодизел и рапица, демек….няма лошо, ама на свободен пазарен принцип, без дотации. Наскоро четох някъде, че Дания отчита като икономическа катастрофа създаването на огромните си ветропаркове.
  Вторият абзац са си мои разсъждения

 4. Георги Георгиев  11.06.2010 г. | 12:05 ч.

  Макар силно да съм против руските шашми(меко казано), лично аз бих желал да имаме заместващи мощности на тези, дето ще бъдат извадени и смятам, че една АЕЦ, ще ни дойде тъмън. Дали ще е Белене или десетина от тези микрореактори на Тошиба или на американския проект за подобни….лично за мен няма особено значение. Бъдещето, както го виждам аз, принадлежи на тези, дето имат енергия. Все пак Били Гейтс инвестира пари в американския проект, а той знае къде да си дава парите. И двата проекта са готови за пазара
  http://www.toshiba.co.jp/env/en/energy/nuclear.htm
  http://www.guardian.co.uk/environment/2008/nov/09/miniature-nuclear-reactors-los-alamos

 5. Стопанина  11.06.2010 г. | 12:25 ч.

  „Бъдещето, както го виждам аз, принадлежи на тези, дето имат енергия.“

  Има много видове енергия. Бъдещето, както на мене ми се разкрива, не включва енергия ни от ВЕЦ, ни от ТЕЦ, ни от АЕЦ. Предвид невъобразимите катаклизми, които предстоят през идните 30-40 години, не е никак разумно да си минираш територията с АЕЦ-и. Затова и прогнозирам, че нов АЕЦ ще бъде „саботиран“ свише.

 6. Aha  11.06.2010 г. | 14:53 ч.

  В тази връзка

  http://www.blitz.bg/news/article/80994

  http://www.blitz.bg/news/article/81003

 7. Aha  11.06.2010 г. | 14:56 ч.

  Не мога да повярвам, че ББ се съобразява, с желанието на хората в Бургас или може би странно съвпадат този път желанията на неговите господари и това на хората!

 8. Emil Zahariev  12.06.2010 г. | 15:07 ч.

  + Иване, бъдещето е на тези дето имат енергия! Георги Георгиев е прав във случая! Може да се доказва коя е най евтина, или технически безопасна, но това е страничен проблем!

  (От Стопанина: Кулминацията на Последните времена ще е през настоящия век. След грандиозния завършен на настоящата епоха няма да има нито ВЕЦ-ове, нито ТЕЦ-ове, нито АЕЦ-ове. Представите ви за бъдещето ще си отидат заедно с всичко останало, присъщо на сегашното време. В бъдещето, което е предопределено, хората ще ползват съвсем друг тип енергия.

  Времето ще покаже кой е крив и кой е прав, много бързаш да теглиш чертата с равносметката. В рамките на следващите 20-30 години ще се случат поне една трета от нещата, които предсказвам. Живот и здраве, пак ще си говорим тогава.)

 9. Emil Zahariev  12.06.2010 г. | 15:45 ч.

  + Да, може да бъде съвсем друг източника на енергия! Като на пример генераторите на Кирил чуканов и много други подобни изобретения! По отношение на енергията виж спектъра на носителите на енергия!

 10. Emil Zahariev  12.06.2010 г. | 15:53 ч.

  Квантовият физик д-р Кирил Чуканов: Без човеци на Земята след 2068 г.

  (От Стопанина: Този чичо тотално се е предал на Аримановата доктрина. Пускам линка с антихристката проповед на Чуканов, за да се види за какви човеконенавистни и богоненавистни гадости може да служи интелектът. Отделно… Емиле, престани да спамваш с линкове, към които дори няма кратко описание накъде водят. Престани да пускаш и линкове към сайта за Фоменко, който няма нищо общо с темата. Това е спам и взе да ми додява да ти пиша едно и също.

 11. Владимир Помаков  13.06.2010 г. | 19:12 ч.

  За АЕЦа Белене Стопанинът е напълно прав! Дори и нищо да не се осъществи от пророчествата (а това си е Божа работа и аз поне не мога да съдя за тия неща, колкото и да съм скептик по възпитание, не по природа) на България абсолютно не й трябва тоя АЕЦ. Който при това – както досега са се развили нещата – няма да е неин, а руски; просто един руски анклав в границите на България. И би било добре г-н Емил Захариев да вземе предвид нашата, на България, нищожност в енергийния бизнес, та да види че е просто смешно да се напъваме да сме ньякакъв фактор в него. Вярно, досега според вестниците и разни експерти там са изчезнали 2 милиарда лева – много пара е, но през миналите 20 години комунистите окрадоха от българската държавица и народец доста повече, може би 15-20 пъти повече(само пенсионният фонд натрупан през 45-те години явно комунистическо управление беше около 25 милиарда май), та и тия 2 ще се преживеят някакси.
  Освен това – мисля тук, в тоя сайт, беше даден линк към книгата на Антъни Сътън „Орденът на черепа и костите“ и там, още в предговора са споменати 2 вида нови източници на енергия, които най-малкото ще направят излишни днешните колосални системи за пренос на електроенергия с всичките положителни последствия от това. Без да има нужда хората да изчезват от лицето на Земята… Трябва да опитам да прочета нещо от г-на Кирил Чуканов…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.