Що е то “задължително” и що е “образователна система”

Тъкмо в САЩ се поуталожи скандалът “Фистгейт”, провокиран от решението на тамошен министър да обучава децата с порнографска литература, а “страната на свободните” вече е разтърсвана от друг образователен скандал. Накратко, уволниха даскалица за политически тормоз над дете. Нека резюмирам малко по-подробно историята с кратка извадка от статия на филаделфийския „Инкуайърър“:

Елизабет Колинс над две години е споделяла на блога си лична информация и учителския си опит. Една февруарска събота тя публикува становището си за доклад, изнесен в часа по английски език от една нейна ученичка. Учителката възразява на тона в доклада и на политическите възгледи, изложени от нейната възпитаничка.

Родителите на детето се оплакали в училището, че макар името на момичето да не било изрично споменато, от текста се разбирало срещу кого са насочени тези, цитирам, „атаки срещу дете“. Учителката пък е цитирана да се оправдава така:

„Казвала съм едно нещо на учениците си – да не злорадстват и да не държат враждебен тон в докладите (есетата) си. И тогава, разбира се, чух един доклад, който не спазваше нито едно от тези правила.“

Колинс добавя, че почувствала „раздразнение“, защото не била съгласна с политическата теза в доклада, и била „ужасно разочарована“ от това, че призивът за добър тон не бил спазен. Макар да не го пише в блога си, Колинс пояснява в интервю за „Инкуайърър“, че ученичката е държала доклад на тема „Лъжите на Обама“.

(Край на преразказа.)

Държавните училища са центрове за индоктринация.

Случаят с почитаемата леля Колинс е типичен пример как училищата (не само в Америка) отдавна не служат за образование, а за политическа индоктринация на хлапетата. Пословичен е аналогът от България, където една даскалица беше почувствала „раздразнение“ и „ужасно разочарование“, задето децата не знаят как по оруелски историята е пренаписана със задна дата и новата истина е, че „американците са ни освободили от турско робство“.

Не е ли гротескно само по себе си това, че едно дете трябва да преподава на учителката си един безспорен факт като този, че Обама е лъжец? Дали малката го е направила с безупречен тон? Не знам и не ме интересува. За мен важната е същината на казаното. Също така по-важното е, че Обама наистина не спази нито едно от предизборните си обещания. Ако онези предизборни речи за “прибирането на войниците от Афганистан” и “създаването на нови работни места” бяха крещящ пример за популизъм (но казван с тон, който явно гали нежните учителски уши), дори за мен е изненадващо, че Телепромптърният президент не спази барем малките си обещания.

Например обещанието, че ако го изберат за президент, ще работи за спиране на безразборното избиване на китовете. Точно по времето, когато Колинс се е възмущавала на “Лъжите на Обама”, FOX News обясняваше как Обама оставя и китовете на произвола на съдбата. Но да не се отплесваме с Телепромптърния президент – повече за училищните култове към него отдавна съм писал тук.

Дори училищата да служеха за образование, какво от това? Българската дума „образование“, за разлика от думите за същото в другите езици, най-добре показва, че образователната система създава бъдещите данъкоплатци по предварително зададен образ(ец), сиреч по шаблон. И съвсем не бих казал, че този образец включва каквото и да било полезно знание – Лев Толстой така добре го е разгледал от всички страни, че каквото и да кажа, ще трябва да го плагиатствам.

Плакат, нагледно показващ индоктринацията в култа към властници и политически доктрини от недалечното минало. Първата работа на всяка диктатура е да посегне на умовете на младите поколения. Старите, които помнят миналото, все някога умират, а младите – помнят само това, което им е дадено да знаят.

Образователната система в сегашния й вид не подпомага демокрацията (която е невъзможна без чудесно информирани граждани). Напротив, образованието винаги е служело за индоктринация в статуквото. Така е било по времето на бабите и дядовците ми, така е било, когато майка ми и баща ми са били ученици, така беше в преходното време, когато вашият Стопанин хвана малко от старата и малко от новата образователна система. Така е и сега. Разликата е, че

в наши дни индоктринацията става по-очевидна от всякога

Ето, предучилищната подготовка вече е „задължителна“. За да пратите детето си „задължително“ да го учат какво да знае и какво няма право да знае, трябва „задължително“ да му платите предучилищна такса. А още по-рано в кръвоносната му система „задължително“ трябва да има пълен комплект от тежките метали и канцерогенните токсини, вкарвани с ваксините.

Задължително: ? ? ? Към кланицата ? ? ?

Ще ме прощавате, но думата “задължително” се ползва от властите за тези родители, които не са научили нищо полезно от образователната система, а още по-страшното е, че не са научили нищо и в живота си след излизането от тази система. Понякога не е задължително да се знае много. Достатъчно е човек да знае поне конституционните си права – да речем, че има право на телесна неприкосновеност (вкл. от ваксини) и че има право на образование, независимо дали е платил такса за училищната лавка, или не; независимо дали в здравния му картон има печати за всички имунизации, или пък няма. Конституцията е над всички противоречиви закони и над тези, вечно подлежащи на субективни тълкувания.

Думата “задължително” кара невежия да се… самозадължи.
И нищо повече.

Може би ще прозвуча като развален грамофон на редовните гости, но смятам, че се налага да повтарям следното: Свобода не се дава даром. Не се и купува. Не се и отвоюва в съдебни битки. Или имаш свободата в себе си, или я нямаш. Ще повтарям това неуморно. Ще повтарям и единственото решение за “задължителните” противоконституционни закони – мирното гражданското неподчинение. А че това е решението, личи и от желанието на някои модерни диктатори да цензурират именно блогърите, които пропагандират за неподчинение. Личи и от опита на Ганди в Индия. Мирното гражданско неподчинение на всичкото отгоре е напълно законно по земните и Божи закони.

Някой ще каже: “Ама има глоби.” В превод това означава, че този някой няма свободата. Няма и представа, че ако отстъпи сега, след време ще трябва да отстъпи и за друго, и за второ, и за трето… Вижте статиите ми за скандала “Фистгейт” (особено тази), вижте и материала за “задължителните” камери в училищните бани и тоалетни, после тази за религиозната пропаганда в училищата. За финал препоръчвам и една от първите ми публикации по темата за училищната индоктринация, в която отново става дума за култа към властници и до какви морални низости може да падне държавното образование.

Има глоби – така е – но има и начини (за предпочитане законни) да се заобикалят. Едно е сигурно – няма безплатен обяд. Ако не платим за едно, си плащаме с друго и/или по друг начин. Защо обаче трябва да плащат и децата с умовете си?! Освен за законното гражданско неподчинение, държа на всичко, което съм проповядвал относно домашното образование и за внимателно подбраните частни училища. Ако ще се плаща, поне да има за какво.

Децата са на родителите и най-вече родителите имат отговорност да образоват малките в навик за четене и в умението да пресяват и да анализират информация. Само така хлапетата ще могат да придобият нещо ценно от държавната мащеха – образователната система – но ще могат и да се пазят от плявата. Началното образование е преди всичко възпитанието на склонността към самообразоване, което ще рече децата да търсят сами допълнителни източници на знание според това, което ги влече.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

7 коментара за "Що е то “задължително” и що е “образователна система”"

 1. zaharia  10.06.2010 г. | 22:44 ч.

  Да, много сполучлива аналогия е направил Стопанина м/у думата образование и оформянето „по образец“. И аз съм хванала нещичко от старата система и много добре разбирам какво значи „индоктриниране“ и „промиване на мозъци“. Народа ни обаче изглежда има доста слаба памет, не мога да повярвам че само за 20 години вече всичко е забравено, а историята се повтаря!

 2. Нед  10.06.2010 г. | 23:54 ч.

  Интересно четиво по темата:
  http://www.ivanstamenov.com/forum/index.php?topic=84.0


  (От Стопанина: Нед, благодаря. Обемът обаче е твърде голям за коментарите, затова преместих текста във форума, като съм ти дал заслужения кредит.)

 3. Stanil  13.06.2010 г. | 00:48 ч.

  Браво, Стопанино, една от много силните ти статии!

  „Думата “задължително” кара невежия да се… самозадължи.“

  Това изречение казва абсолютно всичко за „задължителните“ неща!

  „Децата са на родителите и най-вече родителите имат отговорност да образоват малките в навик за четене и в умението да пресяват и да анализират информация. Само така хлапетата ще могат да придобият нещо ценно от държавната мащеха – образователната система – но ще могат и да се пазят от плявата. Началното образование е преди всичко възпитанието на склонността към самообразоване, което ще рече децата да търсят сами допълнителни източници на знание според това, което ги влече.“

  Този абзац казва абсолютно всичко за правилното образование!

 4. Мислещ  15.02.2012 г. | 20:45 ч.

  Доста се порових, докато намеря подходяща тема, където да сложа следната новина „Умопомрачително предложение на ГЕРБ“ проект за ЗАКОН ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

  Предлагам ви единственият коментар за сега, написана от Валери Найденов във в.24часа. Коментар който дава ясна представа какъв ни го готвят относно образованието и бъдещето на нашите деца:

  Чл. 281. (1) Субсидията от държавния бюджет за държавните дейности по образованието за частните детски градини и частните училища включва средства за издръжка на дейностите по отглеждане, възпитание и обучение на децата и учениците.

  Истинският гвоздей на този закон е в чл. 281. Алинея първа гласи:

  „Субсидията от държавния бюджет за държавните дейности по образованието за частните детски градини и частните училища включва средства за издръжка на дейностите по отглеждане, възпитание и обучение на децата и учениците.“

  Полюбувайте се на този текст, защото той е исторически. За първи път в българската история той дава възможност за приватизацията на обществените средства, с които се субсидира българско училище. И в по-далечен план – за постепенно ликвидиране на общественото образование.

  Ето например сметта и почистването на снега, строежите на магистрали и спортни зали се заплащат от данъкоплатеца чрез обществен бюджет, но парите отиват в частни ръце. Защо същото да не стане с началното и със средното образование? Даже е чудно, че още не се е случило. Не е нормално в най-приватизираната европейска държава училището да продължава да е обществено.

  Още повече, че за това от години се борят „мозъчните тръстове“ у нас. Както е известно, в тези тръстове си носят килимчета, за да могат по три пъти на ден да коленичат и да бият чело пред иконката на Тачър. В техните сайтове е пълно с проекти как държавните пари трябва да си вървят с ученика независимо дали ходи в частно училище.

  Най-сетне родните тачъристи постигат своето – частните училища ще делят обществените субсидии наравно с обществените. Доколкото разбирам от интервютата, сега средният стандарт за издръжката на един ученик е 1200 лева на година. Логично е да очакваме, че това ще е размерът на субсидията. В момента таксите в частните училища са между 2000 и 5000 на година, което им пречи да се разгърнат. С малко лобизъм и творческа аритметика субсидията може да се изравни с тези суми.
  На Запад има много спорове дали приватизацията на училищата подобрява, или влошава образованието.

  Едно е безспорно – то радикално се влошава за бедните. Логично е да очакваме, че в България тази приватизация ще се покаже откъм най-лошата си страна.

  Разбира се, от министерството веднага ще заявят, че изобщо не става дума за приватизация. Но на практика тя ще се получи по естествен път. Първо, парите за обществените училища ще намалеят – едва ли днес Дянков би извадил от джоба си повече, а следващото правителство гарантирано ще е по-бедно. Лишени от достатъчно деца и средства, нови и нови училища ще се закриват или по-вероятно ще се дават на частниците на безценица. Това са процеси, които родната бюрокрация не е в състояние да управлява.

  Училищната приватизация ще предизвика радикални социални промени. Децата на по-заможните българи изобщо няма да имат контакти с обикновените деца. Ще се увеличи неравенството, ще намалее социалната мобилност в обществото.

  Обществените скандали ще се изострят многократно. Но това са си мои мисли, при това донякъде лицемерни. Аз лично дадох дъщеря си на частно училище и да призная, изобщо не съм доволен.

 5. Стопанина  15.02.2012 г. | 20:50 ч.

  Ами така е, Оги. Троичен социален организъм и напълно независими школа – това е решението, ама гадовете теглят в обратната посока.

 6. Мислещ  15.02.2012 г. | 21:29 ч.

  Мдаааа ….. с нарастването на авторитарното, материалистично мислене и стремеж към политическа власт държавата все повече се опитва да подчини както икономическите, така и духовните сили на обществото, и да ги насочва в една посока, определена от облечените във власт държавници. Докато имаме сливане и преплитане на икономическия, духовния и правовия живот, не може да има свобода, равенство и братство

 7. Светльо  22.01.2019 г. | 13:28 ч.

  Из „Национална стратегия за детето 2019-2030“

  „Интегрираният подход предполага информационна свързаност между всички заинтересовани страни. Интегрираните бази данни са в основата на успеха на интегрирания подход в политиките за детето и родителите му. Споделянето на обща информация за детето е отправната точка за разбирането на конкретната ситуация на детето и неговите родители, за да се планират мерки от страна на системите и на професионалистите. Интегрирането на данните трябва да се планира както вътре в отделните системи, така и между тях, за да може всяка необходима информация за детето да води до адекватна образователна подкрепа, лечение, мерки за сигурност и закрила, както и други форми на подкрепа. За целта следва да бъде създаден интеграционен модул, позволяващ координиран и защитен обмен на данни за децата чрез различни нива на достъп между отделни информационни системи и подсистеми (в здравната, социалната и образователната сфера). В нея следва да се планира и администрира необходимата нужда от подкрепа на детето и на семейството му и да се проследява развитието на детето, конкретната подкрепа и реакцията на професионалистите в общността. Работещите в системата на здравеопазването, образованието, социалните услуги и в системата за закрила на детето, както и полицията, а когато се налага – прокуратурата и правосъдната система, трябва да бъдат в постоянна връзка помежду си за всяко дете и родител, както и да координират своите усилия на всеки етап от управлението на случая в своята система.“

  В контрапункт на ТСО, унитарната държава възнамерява да затегне все повече и повече обръча към подрастващите. Все още във проект, но значт къде да пипат с мръсните си ръце и се сещам за това какво беше казал Оруел, перефразирам – „Ако искате да си представите човек през 21-ви век – то представете си го с премазано лице от кален ботуш“…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.