Израел ли управлява света?

Вчера израелски военни атакуваха и превзеха един от турските кораби, който беше част от хуманитарна флотилия за Газа. Бяха убити 19 души и ранени много повече. Тъй като това се случи в международни води, не само представлява пиратско действие, но може да се определи и като военен акт. При тази атака бяха нападнати и невъоръжени цивилни мъже и жени, което показва моралните низини, в които е пропаднала еврейската държава. Един от репортерите на „Ал Джазира“, който е бил на борда, казва, че израелците са стреляли даже когато е бил издигнат бял флаг. Тази варварщина и потенциалните й последици трябва да бъдат заклеймени гръмко от международната общност… но нека бъдем реалисти и да не очакваме кой знае какво! Тепърва ще видим как Турция ще отговори на случилото се.

Защо толкова много държави се прекланят пред волята на Израел или си мълчат за престъпленията? Кое е това, което позволява на тази малка държава да има толкова голям контрол над решенията на по-могъщи държави? Израел отказва да спазва международните закони и споразумения. Незаконно окупира огромни територии от палестинска земя и налага незаконна блокада на Газа. Нещо повече – това е единствената страна, която безнаказано може да извършва покушения на чужда територия.

Ако някоя друга държава с по-малко население от това на Ню Йорк се държи по същия безобразен начин като Израел, ще бъде изолирана, бойкотирана и дори може би нападната. Виждаме как на израелските власти им се разминава това, че игнорират дългия списък с резолюции на Съвета за сигурност към ООН, докато Ирак на Садам беше нападнат, плячкосан и окупиран заради същия грях.

Израел има запаси от недекларирани ядрени оръжия и както наскоро се разбра от разсекретени документи, тази държава е била готова да продава ядрени глави и технология на Южна Африка по време на апартейда. Това е един факт, който влиза в противоречие с увещанията на САЩ, че Израел е отговорна демократична страна и никога не би доставяла оръжия за масово унищожение на престъпни държави. Иран, от друга страна, няма ядрени оръжия и за разлика от Израел, спазва споразуменията за мирно ползване на ядрените технологии (NPT). Но все пак на Иран бяха наложени санкции от ООН.

„Не е задължително да си евреин, за да си ционист.“
Джо Байдън, вицепрезидент на САЩ

Понякога събитията са такива, че се чудя дали столицата на Америка всъщност не е Тел Авив. Когато Иран и Бразилия обявиха плана си да сключат сделка за уран, която ще бъде осъществена на турска територия, Белият дом заподозря Техеран, че има скрити мотиви зад тази публична сделка и започна да упражнява натиск в Съвета за сигурност към ООН да наложи нови анти-ирански санкции. Държавният секретар Хилъри Клинтън каза, че всяко решение, което разхлабва примката около Иран, „прави света по-опасен, а не обратното“. В отговор турският премиер Реджеп Ердоган обвини САЩ и съюзниците им, че им „липсва честен и прям подход“. Той е абсолютно прав и изглежда, че бразилският президент споделя неговото мнение.

Съединените щати съвсем не са единствената страна, която играе по свирката на Израел. Властите от гръцки Кипър опитаха да попречат на група, включваща 17 ирландски, български и шведски официални лица, да отпътува с малки кораби, за да се присъедини към флотилията за Газа. Обяснението на кипърските власти беше, че това било в съответствие с „жизненоважните интереси“ на острова. Когато болшинството от западния свят се прекланя и клинчи пред стандартите, налагани от Израел, хората от хуманитарната флотилия заслужават адмирации, задето рискуват живота си, за да правят това, което е редно. Крайно време е международната общност да престане да се държи като мекотело и да последва примера им.

Автор: Линда С. Хърд

(Л. Хърд е опитен автор по въпросите за Близкия Изток. Можете да се свържете с нея на lheard@gulfnews.com. Превод и подбор на илюстрациите: Стопанина.)

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

9 коментара за "Израел ли управлява света?"

 1. Припомням  02.06.2010 г. | 10:40 ч.

  Следният цитат стои в началото на главната страница на един сайт: „Всеки път,когато направим нещо,ми казват-Америка ще направи това или онова.Аз искам да ви кажа нещо много ясно:не се притеснявайте за американския натиск върху Израел.Ние,евреите,контролираме Америка и американците знаят това.“ Ариел Шарон,3 октомври 2001
  Всеки да си прави изводите сам.

 2. Стоян Стоянов  03.06.2010 г. | 15:03 ч.

  Доколкото знам Турция е член на НАТО, а Израел- не. Де факто Израел напада член от тази организация, която би следвало да реагира незабавно в защита на своите членове.

  (Бел. Стопанина: Това не важи, когато е замесена Израел Божествената. Нека този случай служи за ранно предупреждения на наивниците, които вярват, че Турция никога не би опитала да вземе български земи, защото сме членове на НАТО. Лелеяните ни евро-атлантически „партньори“ няма да си мръднат и пръста, когато това стане.)

 3. ARRI  03.06.2010 г. | 15:53 ч.

  Стоянe , ми тя и Гърция беше в НАТО , пък им взеха половината Кишър . Не очаквай помощ от тях .

 4. Владислав  07.09.2010 г. | 21:32 ч.

  Категорично не съм съгласен със статията. Израел е дал на палестинците автономия да си направят държава , Хамас и Фатах 2007 водеха гражданска война , Хамас надделя и сега непрекъснато обстрелват с ракети Касам Израел? Защо ли – защото искат да унищожът Израел като държава. А как би реагирала една държава , която непрекъснато я обстреват с ракети?. Да не говориме , че Турция и Иран са ислямистки държави и всички ги знаеме с техните джихади и т.н. Какво искате глобално ислямистко правителство ли , искате Турция и Иран да завладеят света ли? Аз не искам. Да не говориме , че т.н. хуманитарна флотилия беше пълна с оръжие за терористите от Хамас. Ако Турция се отвърди като велика сила с ядрено оръжие и се изплъзне от контрола на Сащ , това ще е твърде зле за нас – защото ще ни превземат и то не икономически , политически и културно както сега , а буквално със сила ще отцепят Родопите и ще действат както преди – ще изнасилват жените и след това ще ги изгарят живи , така както са изгаряли живи преди тези които са откажели да приемат ислямската религия. Така , че не , аз ЗАСТАВАМ ПЛЪТНО ЗАД САЩ И ИЗРАЕЛ. Пък освен това еврейте не са ни държали 500 години под робство , не са избили няколко милиона българи и помюсюлманчили още толкова (по-правилно беше да кажа поюдеичили) , не са извършили геноцид над българите 1913 , не са извършили атентати във вагон с майки с деца и не ни контролират чрез една сепаратистка и етническа партия. Моля мислете кого защитавате първо.

 5. Гошко  09.09.2010 г. | 14:23 ч.

  Ех Владислав, Владислав, говориш с телевизора си…!

  Да ме извини Стопанина, но заради някои неща, които казва Владислав, ще поизляза извън темата. Може пък да се позаинетересува момчето и да потърси някои Истини.

  „Израел е дал на палестинците автономия да си направят държава…“

  Как ще се почувстваш, ако вляза с взлом в твоя дом/Палестина/, изтрепя роднините ти и тръбя навсякъде, че това е моя дом/Израел/? Е, ще бъда така „добър“ и ще ти предоставя възможност да преживяваш… , но в килера/концлагери „Газа и „Западен бряг“/!
  Всеки нормален човек би казал, че не съм прав и това ще бъде вярно.
  Позаинтересувай се как са действали терористичните еврейски отряди „Иргун Цевай Леуми“, и ще установиш, че действията им са били точно като „моите“/примера-въпрос/.
  Така е създаден Израел, Владислав.
  Помагам ти, ако решиш да търсиш Истината с малко по-обширен материал на Т. Шишманова:
  http://imadrugpat.org/Judasracizm.htm

  Ти казваш:“Пък освен това еврейте не са ни държали 500 години под робство , не са избили няколко милиона българи и помюсюлманчили още толкова (по-правилно беше да кажа поюдеичили)…

  Пак си в Голяма Грешка…!
  Нашествието на селджуците става с парична помощ на венецианските евреи.
  Прочети материла на М.Варшавски:
  http://imadrugpat.org/jews-bg.html

  Сюлейман/Соломон Леви Явиш/ паша, Мушон/Моше/ бей, Мустафа Кемал и др. са все от техните…, но прикрити. Наричат се дьонмета.
  Виж за дьонметата материала на Натанаел Капнер-‘бивш’ евреин, сега Православен Християнин!
  http://grigorsimov.blog.bg/politika/2009/12/31/mladoturcite-evrei.464322

  „….Хамас и Фатах….“

  Организацията Хамас е дело на Моссад/еврейското ЦРУ/!

  „Разделяй и владей“, „Теза + Антитеза = Синтеза“ или „Проблем/Фатах/- Реакция/създаване на Хамас от Моссад/ – Решение/“вътрешни боричкания“…-слаб противник/.
  Виж това видео, което може да ти отговори на много въпроси…
  „Хамас избиват палестинци в Газа“
  http://www.youtube.com/watch?v=I1M4eH9Kk7I
  Няма кървища.

  Чети и зарежи телевизора и близките до него… средства за масово оглупяване!

 6. Владислав  13.09.2010 г. | 17:07 ч.

  Така Георги , аз говоря с телевизора си , ама определено и ти не говориш със собствената си глава , а говориш с интернет. Нека сега да обясня някой неща

  1 Казавш , че палестинците се борели за свобода и независимост , че Израел бил безжалостният тиранин дето влизал и ги убивал? А те защо истрелват ракети Касам срещу Израел и защо пращат камикадзета да се взривяват. Еврейте имат право да имат собствена държава. Дано някой ден палестинците успеят да си решът проблемите и направят собствена държава , още повече , че и сега се водят преговори. Относно създаването на Израел и „Иргун“ не ми кзавш нищо ново , но по тази логика един чужденец може да каже , че Левски и Гоце Делчев и съответно Брцк и Вмро са били терористични организаций , борещи се срещу „законната османска власт“.

  2 Казваш , че аз греша , но ТИ БЪРКАШ В СЛУЧАЯ. Сюлейман Паша може и да е бил еверйн по народност (май ще трябва даго есхумираме за Днк анализ) но е изповядвал ислямската вяра , наричал се е турчин и е правел тези неща в името на ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ не на Израел. Човек не избира какъв да се роди , но избира какви да бъдат действията му и убежденията му. Освен това днешна Турция са ислямисти и пак продължават с разложителната си политика спрямо България , остава дакажеш , че и Ердоган е ислямист.

  3 Така по третата точка вие хубаво ми сипматизирате на Хамас , а защо пък палестинците да са прави и мъченици по цял свят , а кюрдите никой не обелва дума за тях , за това , че и те се борят за свобода така както са се борели Левски и Ботев за свобода. Защо не видиме и другата страна на въпроса – отношението на Турция към кюрдското малцинство в нея

  http://www.vbox7.com/play:3bcb859e

  http://www.vbox7.com/play:4b4ae1c3

  http://www.vbox7.com/play:e1f08038

  http://www.vbox7.com/play:f6ecf251

  http://www.vbox7.com/play:2f7823e2

  Турция не е по-различна , там също не се зачитат човешките права , правата на малцинствата и религиозните права и свободи. Та така като говориме по темата ще стигнее до:

  ТОЧКА 4

  Турция е неоосманистка и пантюркистка държава и се стреми да възстанови османската империя пък макар и под друга форма и за това се стреми да наложи влиянието си в бившите си владения в Близкият изток и на Балканите. Знаеш ли , че турците отдавна са решили да разкъсат България по един или друг начин , за сега действат по мирен път чрез доктрината „Йозал“

  http://www.voininatangra.org/modules/news/article.php?storyid=252

  http://vbox7.com/play:039395ab

  http://vbox7.com/play:9e94b2a1

  http://vbox7.com/play:6d105d4f

  Но не изключват и военни път

  http://www.monitor.bg/article?id=1258

  http://vbox7.com/play:03b589f6

  http://vbox7.com/play:ab9aa3e8&al=1&vid=

  И знаете ли защо е цялата тази пиар акция – за да спечели Турция славата на защитник на мюсюлманският свят и Ердоган да си вдигне рейтинга. Аз мисля , че е по-важно да опазиме нашата държава , не да решаваме проблемите на другите , защото и да искаме трудно можеме да го направиме. Та така кои са по-важни – палестинците или българите?

 7. Стопанина  13.09.2010 г. | 17:29 ч.

  „Та така кои са по-важни – палестинците или българите?“

  Палестинците са точно толкова важни и точно толкова хора, колкото и българите. Справедливост за едни, която е несправедливост за други, не е никаква справедливост.

  Моля, пренесете дискусията си във форума.

 8. Гошко  14.09.2010 г. | 13:51 ч.

  Благодаря за предложението Стопанина, но ще се въздържа.
  Не ми се налива в „продънена каца“. То да бе поне пукната, а то?!
  Дал съм си и малко почивка от „форумни битки“;)
  В тази тема просто не се сдържах като чух, какво ми „говори телевизора“.

  Рано или късно, определени… хора ще разберат за, какво иде реч, както в тази, така и в други подобни теми тук. Ще им светне дето се казва и ще кажат:“Ааааа,…. Аха!“.

  Лек ден.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.