Корпорацията „Монсанто“ иска патент и за месото

Международните корпорации, разработващи генно модифицирани семена, следват стратегия за получаването на контрол върху всички ресурси за производството на храни. Както показа наскорошно разследване, корпорации като „Монсанто“ не се задоволяват само с патенти върху ГМ растения, но търсят монопол и за други стоки, включително месото. Мотивацията да поискат патент е, че животните, отглеждани за месо, се хранят с генно модифицираните растения на компанията.

В кандидатура за патент WO2009097403, която чака одобрение, компанията иска да монополизира дори бекона и бифтеците. Подобна е и кандидатурата за патент WO201027788, подадена през март 2010 година, където обект на корпоративния интерес е рибата, хранена с ГМО.

Източник: GMWatch (с линкове към документите)

Коментар от Стопанина: Ако някой корумпиран служител им даде патент заради тези мотиви, следва да се запитаме – какво следва? Щом месото на прасетата, които ядат ГМО, е патент на „Монсанто“, да не би и хората, които ядат месото на тези прасета, да са собственост на тази корпорация?

И какво стана с наивно-идеалистичните обяснения, че ГМ стоките ще премахнат световния глад? Сега излиза, че всичко опирало до патентите и печалбите на една мегакорпорация. Не че съм изненадан, но риториката за „борбата със световния глад“ продължава нахално да се ползва до ден-днешен.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

4 коментара за "Корпорацията „Монсанто“ иска патент и за месото"

 1. Георги Георгиев  31.05.2010 г. | 23:20 ч.

  То това е ясно…казаното от стопанина. Обаче на мен ми иде една друга връзка на акъля….начи, като ядем ГМО мисир, на човек не му става нищо,безвредно и без последствия, щото …..и т.н.

  Обаче месото, получено от ядене на ГМО е нещо променено от самата храна, след като е заявено за патентна защита. Чудна работа! Или аз не мога да събера 2 и 2, или ..??

 2. zaharia  31.05.2010 г. | 23:50 ч.

  Ха, ама разбира се че ще искат и патент в/у месото(даже се чудя как по-рано не са се сетили). Тя лакомията граници няма(също както и простотията).

  Но и да получат някакъв патент за животните не е толкова страшно, за разлика от патентите на семената. В крайна сметка животните не се размножават по въздуха и по-трудно биха могли да замърсят потомството на околните немодифицирани организми.

 3. Georgi  01.06.2010 г. | 12:19 ч.

  Алчността ще погуби света

 4. Митко  01.06.2010 г. | 12:26 ч.

  В един от филмите Зайтгайст съвсем открито се говори за това чия собственост са американските граждани. Не се учудвам, че корпорациите, които гледат на хората като собствени активи, са започнали да се конкурират помежду си за главите ни.
  Кой знае на кого и за колко са ни шитнали нас!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.