Амнести: САЩ и ЕС крият военни престъпления на Израел

В тазгодишния си доклад „Амнести Интернешънъл“ обвинява Израел в систематично потъпкване на човешките права в Газа чрез продължителна икономическа обсада. Правозащитната организация пише още, че САЩ и страните-членки на Европейския съюз възпрепятстват международното правосъдие, като използват влиянието си в Съвета по сигурността към ОН, за да прикриват военните престъпления на Израел в миналогодишната война в Газа.

От „Амнести“ посочват конкретно последиците от икономическата блокада, наложена върху палестинското население, резултатите от която са липсите на нормална или каквато и да било храна, а също и на източници на питейна война. По-нататък са описани случаите на атаки срещу цивилното население, целенасоченото избиване на медицински персонал, ползването на хора, включително деца, като „живи щитове“ и безразборното разпръскване на смъртносния „бял фосфор“ в гъсто населени области. Само избитите деца са над 300, а бройката на жертвите сред възрастните е над хиляда.

В доклада не са пропуснати и негативите от действията на Хамас.

Източник: Haaretz

Коментар от Стопанина: Доколкото ми е известно, умишленото умъртвяване чрез масов глад се води за военно престъпление според актуалните международни закони. В този смисъл не съм съгласен, че „Амнести“ има основания да отделя „икономическата обсада“ от останалите „героизми“ на „демократичен Израел“.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.