Голите скенери повишат риска от рак

Щатски учени предупреждават, че радиацията от скандалните скенери по летищата е била сериозно подценявана и може да доведе до повишен риск от рак на кожата, като рискът е най-висок при децата. Дейвид Агард, специалист по биохимия от Калифорнийския университет, твърди, че за разлика от други видове скенери, радиацията от тези устройства облъчва предимно кожата и подкожните тъкани. „Въпреки, че дозата лъчение е безопасна, ако се разпредели равномерно по целия обем на тялото, то облъчването върху кожата може да бъде в опасно високи граници“ – казва още д-р Агард. – „Йонизирано лъчение като рентгеновите лъчи от тези скенери има потенциал за увреждане на хромозомите, което може да доведе до рак.“

Друга опасност е, че проблемите със софтуера или евентуалните проблеми в захранването на устройствата могат да предизвикат повишена доза радиация в даден участък от кожата. Предупрежденията идват преди въвеждането от догодина на скенерите за проверка в Австралия, които са част от поредицата решения на правителството за подсилване на сигурността по летищата.

Според Дейвид Бренер, ръководител на Центъра за радиационни изследвания към Калифорнийския ениверситет, концентрацията върху кожата – една от най-чувствителните на радиация части от тялото – означава, че радиационната доза е реално 20 пъти по-висока от официално обявените. Д-р Бренер казва, че най-голямата опасност от скенерите е вид рак на кожата, наречен базално-клетъчен карцином, който се появява основно по главата и шията, като в общия случай се поддава на лечение. Калифорнийският учен е участвал в съставянето на ръководствата за експлоатация на уредите през 2002 г., но уточнява, че не би подписал документа, ако е знаел, че скенерите ще бъдат използвани толкова масово.

Той обяснява:

“Към този момент не разполагаме с друга технология с която можем да сканираме такъв огромен брой хора. Докато рискът при сканиране на един човек е пренебрежително малък, рискът при сканирането на целия поток пътници е огромен.”

Изследвания показват още, че децата са особено застрашени от увреждания заради радиацията, тъй като  клетките им са в процес на постоянно делене по време на растежа. Съответно мутация, причинена от радиацията, може да доведе до рак в зряла възраст. Представители на Щатската агенция по сигурността на транспорта (TSA)  и Отдела по контрол на храните и лекарствата се опитаха да смекчат ситуацията, като твърдяха, че са нужни хиляди минавания през скенера, за да се достигне дозата облъчване, която човек поема при обикновена рентгенова снимка в болница.

Д-р Бренер е поставил проблемите пред Съвета на биохимиците в САЩ, но до този момент темата не е била разгледана. Д-р Агард и негови колеги, измежду които д-р Джон Седат – молекулярен биолог, ръководителя на научната група д-р Марк Шуман – специалист по ракови заболявания, както и Робърт Страуд – специалист по биофизика и биохимия, са отнесли случая до д-р Джон Холдрън – научен съветник на президента Обама. Учените призовават за по-задълбочени изследвания преди навлизането на скенерите в масова употреба. Бренер смята, че късовълновите скенери, които използват радио вълни вместо рентгенови лъчи, са по-добър вариант, тъй като не излъчват радиация.

Скенерите отдавна станаха повод за скандални спорове за посегателства срещу личноста, заради съмнения, че голите снимки са в нарушение със законите срещу детската порнография. Те бяха критикувани също като неефикасни, тъй като не могат да засичат няколко вида експлозивни материали, използвани досега от терористичните групи.

В друг скандален случай по-рано този месец служител на летищната охрана беше уволнен заради нападение над свой колега, който отправил подигравателен коментар за размера на половия му орган след преминаване през скенера. През март служителка на английско летище заяви, че ще съди шефа си заради подхвърлени похотливи реплики към нейна „гола“ снимка от скенер.

Автор: Кейт Шнайдър

Източник: News AU

Превод: Костадин Стоянов

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

2 коментара за "Голите скенери повишат риска от рак"

  1. Stanil  08.06.2010 г. | 20:27 ч.

    Знаете ли на кои летища и за кои полети се прилагат въпросните голи скенери? Само на основните британски летища и само за презокеанските полети или…??!

    (Стопанина: За момента са предимно американски летища. Но Холандия и Германия бяха сред държавите, които също обмислят такива. Нещо се чува напоследък и за Австралия.)

  2. Stanil  08.06.2010 г. | 22:00 ч.

    Интересува ме, ако тръгна да кръстосвам Европа с нискобюджетните линии по второстепенните летища, да не ме изненадат с някакъв такъв скенер някъде, че без да мисля ще им тегля една майна и ще се прибирам на автостоп!!! То по принцип самолетния превоз е доста извратено нещо за всеки истински пътешественик, ако трябва да сме честни. Чудя се кога ще го отрека напълно, ама пуста му липса на време…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.