Британски лекари определиха хомеопатията за магьосничество

Доктор Том Долфин – заместник председател на Британската медицинска асоциация – заяви следното на проведена конференция: „Хомеопатията е магьосничество. Позорно е, че Националната болница по хомеопатия се намира между Центъра по неврология и болницата на улица „Грейт Ормънд“ (в Лондон), като дори получава финансиране от Националната служба по здравеопазване.“

Алтернативната медицина, изнамерена през 18 век от немския лекар Самуел Ханеман, се основава на теорията, че веществата, които предизвикват болестни състояния у здрави хора, след като бъдат значително разредени, могат да се ползват за лечението на същите тези здравословни проблеми.

Източник: Телеграф UK

Коментар от Стопанина: Дори да приемем за момент, че хомеопатията е вещерство, това по никакъв начин не променя факта, че ортодоксалната медицина е касапщина. Добрият чичо доктор Долфин пропуска да отбележи какво значение има дали хомеопатията е магьосничество, ако в крайна сметка помага на хората или поне не им вреди. Интересно ми е дали почитаемият доктор има акции в някоя фармацевтична компания…

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

16 коментара за "Британски лекари определиха хомеопатията за магьосничество"

 1. jolito  17.05.2010 г. | 00:16 ч.

  Не знам дали хомеопатия в превод означава вещерство, но съм сигурен, че на думата „фармация“ превода е буквално черна магия или witchcraft, което пък в превод си е баш вещерство:)

 2. Desi Nedelcheva  17.05.2010 г. | 00:59 ч.

  Аз лично не съм привърженик на хомеопатията, за разлика от билкарството, иглотерапията и други неконвенционални методи. Просто не съм убедена, че не е равнозначна с ефекта на плацебо, а това не достатъчен аргумент, за да й се позволи да бъде приемана като средство за лечение.

 3. Стопанина  17.05.2010 г. | 01:06 ч.

  Деси, пробвала ли си лично хомеопатично лечение?

 4. Artemida  17.05.2010 г. | 11:10 ч.

  Деси, тогава как ще обясниш плацебо ефекта при животните, малките деца и бебета?
  Не съм защитник на хомеопатията, но мисля, че трябва да се изказваме, поне на базата на личен опит или на статистически данни.
  п.п. Не че статистиката е това, което беше. Особено, като знам как се правят в днешно време статистиките…

 5. Припомням  17.05.2010 г. | 11:15 ч.

  Стопанино,аз съм пробвала хомеопатия за лечение на алергични състояния.Няма ефект.Освен това не мога да приема,че ако поглъщам причинителите на заболяването в разреден вид,това ми помага по някакъв начин.Поради каква причина организмът ми ще реагира положително на същия причинител,макар и разреден?
  Освен това някои хомеопатични препарати са едни и същи бели гранули,различни по големина и еднакви на вкус-всички са сладки.Как така например Осцилококцинума,който има в състава си екстракт от гъши черен дроб,пак представлява бели сладки гранули?Дали все пак фармацията не „помага“ в този вид лечение?

 6. Припомням  17.05.2010 г. | 11:21 ч.

  До Артемида-плацебо ефектът е всъщност въздействие върху психиката на пациента.Той не знае,че таблетките,които поглъща всъщност не съдържат друго освен пудра захар и нишесте,примерно.Той си мисли,че на него му дават нещо съвременно,много „пречистено“ и много ефикасно.Което доказва /според мен /,че в човешката психика може да се търсят причинителите на голяма част от заболяванията.

 7. Стопанина  17.05.2010 г. | 11:35 ч.

  Артемида не питаше какво е плацебо ефект, а как Деси ще обясни, че хомеопатичните средства въздействат върху бебета и животни. Хомеопатично лекарство удължи живота на санбернара ми с две години. Плацебо ефект върху куче?! Да, кучето ми беше доста умно, ама чак пък толкова…

  Още един аргумент против твърденията за плацебо ефект. До 20 години бях хипертоник. Кръвно: често до 190/120. Лекарствата на фармафията го смъкваха, но лекуваха симптомите, а не причините. Затова на следващия ден кръвното пак скачаше. Ходил съм на иглотерапия, ходил съм и по „екстрасенси“ – нищо не помогна, а би трябвало, ако съм податлив на плацебо ефект. Когато почнах с хомеопатичното лекарство, бях краен скептик заради по-ранните разочарования. Но то ме излекува – над 10 години вече много рядко вдигам кръвно, никога не е толкова високо, колкото преди, направо забравих, че някога съм бил хипертоник.

  Как да си го обясним?
  Питаш:

  „Поради каква причина организмът ми ще реагира положително на същия причинител,макар и разреден?“

  Народът го е казал кратко и ясно: Клин клин избива!

 8. Artemida  17.05.2010 г. | 11:38 ч.

  Припомням, това което пишеш не е хомеопатия!
  Истиската хомеопатия е създадена от д-р Ханеман.
  Ти пишеш за Боаронската хомеопатия, която е създадена с други подбуди.
  Класическата хомеопатия създадена от Ханеман, няма нищо общо с белите бонбонки и Осцилококцинум.
  Едно класическо хомеопатично интервю трае минимум час и половина и да, класическият хомеопат изхожда от индивидуалността на пациента.
  Нали се сещаш, че на едно бебе или животно няма как да му внушиш плацебо ефект.

 9. Мемо  17.05.2010 г. | 11:41 ч.

  Ха, при мене пък точно алергия, която изобщо не се влияеше от ежеседмични разходки по кабинети и инжекции, беше окончателно излекувана от хомеопатията. По принцип цялата работа около хомеопатията си е доста съмнителна за мен, и преди и сега съм повече скептик, и си признавам че не я разбирам много тази наука, ама за едно съм сигурен – не може да ти навреди, а само да помогне 😉

 10. Georgi  17.05.2010 г. | 11:47 ч.

  Хомеопатията действа – казвам го от личен опит. Децата ми, когато бяха малки имаха екземи (появяваха се от праскови, шоколад, ягоди и какво ли осхте не). Какво предписваха „нормалните“ лекари – кортикостероидни кремове. Да – действат, но временно. С хомеопатията решихме проблема за по-малко от месец. Преди това бях скептик. Сега ползваме редовно хомеопатия за хреми примерно. Разбира се появи ли се температура или зелени сополи – не рискуваме. Да не забравяме все пак, че съвременната медицина, която сега наричаме традиционна, не е била традиционна само до преди век и нещо… Светът е шарен.

 11. Припомням  17.05.2010 г. | 12:00 ч.

  Добре,Стопанино,имам един въпрос:кога престана да консумираш месо?
  И всъщност още едно питане: лекарството за кучето специално приготвено ли беше?
  /Видях го на снимката-санбернарът е едно от най-красивите животни.Но аз имам пристрастия към породата/.

  (От Стопанина: Окончателно го отказах преди 7 години, като още по-рано го бях намалил до минимум. А специално от пилешко ми се гади някъде от 10-годишен.

  Да, лекарството за кучето беше специално, май по някаква китайска рецепта. Допускам, че може би и рейкито е помогнало в значителна степен.)

 12. Припомням  17.05.2010 г. | 12:09 ч.

  Последно от мен по дискусията за хомеопатията-да,направиха ми интервю повече от два часа,съставиха ми схема,по която трябваше да пия лекарствата.Но,както казва Артемида,рецептата беше изпълнена с Боаронови препарати.Не ми е известно хомеопатични лекарства да се предлагат на други места освен по аптеките.Съгласна съм обаче,че хомеопатията поне не вреди.

 13. Artemida  17.05.2010 г. | 13:38 ч.

  Припомням, това което са ти предписали не отговаря на класическата Хомеопатия.
  1. Независимо колко заболявания имаш, то лекарството трябва да е само едно!
  2. Лекарството не се купува от аптеките, а се дава от самия хомеопат.
  3. Попаднала си на хомеопат, който явно няма нищо общо с класическата Хомеопатия.
  Успех!!!

 14. Припомням  17.05.2010 г. | 14:50 ч.

  До Артемида – хомеопатът не беше един.Умишлено съм ходила при различни.При някои от тях лекарствата бяха в кабинета,други ми даваха рецепта за изпълнение в аптека.И едните,и другите препарати представляваха бели сладки гранули,само имаше разлика в диаметъра им.Всички се поставят под езика до пълното им разтопяване и т.н.,и т.н.Впрочем тези,които ми бяха дадени в кабинета,ги имаше и в аптеката.Може при мен да нямат ефект,може би времето за употреба да не е било достатъчно – кой знае…Има и други начини човек да се отърве от болежките си – стига да има воля за това.
  Нека читателите да не възприемат думите ми като пълно отрицание на хомеопатията-след като има голям брой пациенти излекувани чрез нея,значи тя има своето място.

 15. Desi Nedelcheva  17.05.2010 г. | 17:03 ч.

  Здравейте,
  Приятелят ми е ползвал хомеопатични лекарства, вече съм забравила за какво са били и прочие и е нямало ефект. Личен опит нямам, просто съм чела по въпроса и мнението ми е на база това. Що се отнася до лечението като цяло, смятам, че конвенционалната медицина може да помогне за някои неща, но не за всичко. Привърженик съм на природни и древни методи, но също така съм на мнение, че много хора, които си нямат понятие как действат, ги прилагат неправомерно, а и голяма част от знанието е вече загубено. Смятам, че всички болести без изключение идват от слаба имунна система, която пък се отслабва на база психика, която от своя страна е свързана с духовното у човека. Въобще има ли „дисбаланс на енергиите“, това веднага се отразява на тялото.

  Понеже някъде в сайта видях и тема за имунизациите, ще засега и тях – аз имам само една имунизация през живота си, тъй като като дете имах заболяване и имунизациите ми бяха забранени. Изкарах всички нормални детски болести. В резултат на това бях доста болнаво дете, но след пубертета пък здравето ми е много добро и сезонните грипове почти не ги усещам. Значи може и без тях, но пък родителите ми винаги са били много отговорни по отношение на карантина, за да не разболея други деца. Малко се отплеснах, но ще ме извините =)

 16. Галка  11.02.2012 г. | 12:18 ч.

  случайно попаднах на тази статия и искам да изкажа и аз своето мнение. По принцип съм твърдо за лечението с билки и хранителни добавки. за хомеопатичното лечение,четох в едно списание,(което ми даде една позната) че не е полезно,Пишеше много неща,но не съм ги запомнила. За традиционната медицина също не мога да кажа добри неща,но по някога я използвам.В една книга „ТВОЕТО ТЯЛО ПЛАЧЕ ЗА ВОДА“ пише,че много болести се получават от недостатъчно вода в организма.Трябва поне 2 литра вода да се пие на ден.Ако човек яде повече плодове и зеленчуци и по малко месо, а също се избягват някои храни и напитки като колата и другите газирани напитки,кафето,готовите храни в които има много консерванти,маргаринът и други храни (в които не знаем какво слагат) също може да подобри здравето си.Аз имам много здравословни проблеми и в момента пия билки,а също и хранителни добавки.Наскоро си правих изследвания и резултатите са добри.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.