Убийството на храната: За опасностите от ГМО

Генно модифицираните храни навлязоха в търговската мрежа потайно и чрез измами. Някои твърдяха, че чрез генното модифициране на храните ще се сложи край на световния глад. На пръв поглед това звучи като страхотна идея. Генното модифициране води до по-богата реколта, по-продължителен сезон на добив и дори до по-големи животни. Но също така е истина, че тези генно модифицирани храни причиняват стерилизация на населението, повишават смъртността сред децата и изискват повишено ползване на пестициди в глобален мащаб.

Светът бързо осъзна, че няма полза от консумирането и произвеждането на генно модифицирани (ГМ) храни. Потребителите казаха мнението си и гласовете им бяха чути. Естествената храна, в която няма генетично изменени добавки, в наши дни е най-бързо продаваната стока на дребно. След като информацията за ГМ храните стигна чак до масмедиите, хората се ядосаха. Те потърсиха някого, когото да обвинят, и не им се наложи да търсят по-далече от Monsanto.

Monsanto е международна земеделска и биотехнологична корпорация, която се занимава с производството и продажбата на ГМ семена (и с производството на диоксин и дефолианти за Американската армия – бел. Стопанина). Това са семената, от които се получава генно модифицираната реколта. Monsanto така е узурпирала индустрията, че днес произвежда 90% от тези семена за САЩ. Това е същата компания, която разработи т.нар. Волски хормон на растежа, последиците от който предизвикаха низ от масови скандали. Беше установено от много здравни експерти, че този хормон е изключително опасен, като някои от тях го свързват с ракови заболявания и други опасни за живота здравословни проблеми.

Редица проучвания доказаха, че генно модифицираните храни са крайно рискови за здравето, но и без да сме запознати с тях, просто трябва да видим как се създават тези храни, за да осъзнаем колко са опасни. Следното е кратка извадка от «Сляпо здраве: Списание “Форбс” обяви “Монсанто” за Компания на годината» – статия, в която изобличих генно модифицираните храни и която беше акцент в множество водещи новинарски сайтове:

Самият биоинженерен процес е доста абсурден. Всяка година се харчат милиарди за генетичната промяна на хранителните запаси, като се замърсяват с генетично модифицирани франкенхрани (игра на думи, аналогия с чудовището на Франкенщайн – бел. Стопанина). Генетичното модифициране на храната се състои в подправянето на генетичния код на реколтата и/или на семената. Процесът включва пренос на гени от един организъм на друг, например взимането на определени гени от прасе и поставянето им в домат. Това не само е против природата, но води и до цял куп здравословни проблеми.

Заради сложността в генетичната структура на живите организми, е невъзможно да се предвидят всички дългосрочни последици от консумацията на генно модифицирани храни. Привнасянето на гени в дори най-простите бактерии може да причини какви ли не проблеми, което говори и за това, че “простите” организми всъщност са доста сложни. Привнасянето на нови гени в особено сложни организми, каквито са животните и растенията, е съвсем рисково действие.

Когато привнесеният ген се озове в приемника, като цяло е невъзможно да се предвиди реакцията. Генетичният интелект на приемника може да се обърка след въвеждането на новия ген и да се задейства реакция на противодействие. Наистина няма начин да се знае дългосрочният ефект от генетично модифицираните храни, тъй като има твърде много променливи величини. Когато е замесена Monsanto, просто няма място за наука.

(Статията продължава с мерките, които се предприемат срещу ГМО в страни като Индия и с информация за съдебните процеси, които се водят срещу Monsanto в САЩ – бел. Стопанина.)

Автор: Антъни Гучиарди
Източник: Info Wars

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

5 коментара за "Убийството на храната: За опасностите от ГМО"

 1. zaharia  14.05.2010 г. | 12:57 ч.

  У нас явно има огромна дезинформация по въпроса за ГМО, защото повечето хора, с които съм разговаряла по темата(които хора са земеделски производители)смятат, че ГМО е еквивалентно на хибрид и не могат да проумеят, че двете понятия са коренно различни. Също така не могат да проумеят и какво толкова лошо има в използването на ГМО, щом подобрява реколтата.

  Някои мои познати пък още преди години започнаха да използват Раундъп(препарат за растителна защита, който се произвежда от Монсанто). По мое мнение в България на доста места растат ГМ организми и необезпокоявано замърсяват околната немодифицирана продукция (това дето се плямпа по телевизията, че в България е забранено използването на ГМО си е само пепел в очите). Не е далеч деня, когато няма да остане нито една чиста нива.

 2. Стоян Стоянов  19.05.2010 г. | 14:08 ч.

  Който желае може да подкрепи тази подписка против разпространението на ГМО в Европа.

 3. Georgi  18.01.2011 г. | 16:46 ч.

  За мен авторът е идиот, нищо доказано не пише, замърсява съсзнанието на хората с темата за световната конспирация която е доста актуална. За мен ГМО означава подобрен сорт, без пестициди и по-добре издържащ на вредители, всъщност това е и причината да се произвеждат ГМО, това е еволюцията, това е бъдещето. Предпочитам да ям ГМО а не тези дето се продават на пазара пълни с всякакви пестициди химикали и какви ли не боклуци с които са напомпани и ни тровят по малко всеки ден и хич не си даваме сметка за това.

 4. Zukerman  19.01.2011 г. | 01:58 ч.

  До Георги

  Това е според вас.

  А според фактите ГМО е нещо, което не съществува в природата, създадено е в някоя лаборатория с двойно предназначение и се изпитва безплатно върху самоуверени чешити, които с лекота раздават квалификации за всички околни, които имат различно мнение от тяхното. Оттук до кладите има по-малко от 1 стъпка.

  Как, какво и защо пише авторът (Антъни Гучиарди-Anthony Guchiadry)може лесно да се провери – има едни нещица, които се казват търсачки.

  Иначе успех в папкането на ГМо и по-здрави – моето скромно мнение…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.