Щатската армия ползва Афганистан и Ирак за бунища

Американските военни продължават да горят боклуци в огнени ями в Афганистан, въпреки че преди 18 месеца щатският Конгрес забрани тяхното ползване. Само в една от ямите (при Camp Taji) всеки ден се изгарят 120 тона отпадъци, а такива ями нямат чет и брой не само в Афганистан, но и в Ирак. Причината да не се знае тяхната точна бройка е, че досега никой не е допуснат да изследва екологичните последици от разливанията на токсични материали, незаконното изхвърляне на пепел и смет, както и тайните погреби на всевъзможни опасни материали в немаркирани местности.

Миналия месец Американската армия се изтегли от долината Корангал в провинция Кунар, като я отстъпи на талибаните. Западните медии отразиха събитието, но никой не пита: „Американците взеха ли си опасните отпадъци, които са разляли, погребали или разпиляли по долината? Възстановили ли са мястото такова, каквото е било, преди да дойдат?“ Отговорът, разбира се, е „не“. Няма и никакви данни за направено екологично разследване, за взимане на проби от почвата, камо ли за почистващи акции на войниците, преди да изоставят базите си.

Източник: Uruknet.info (репортажи от Ирак)


Коментар от Стопанина: Тези горящи ями не подгряват ли планетата? Въглеродният диоксид на 120 тона боклуци/дневно не се ли брои за парникови газове? Пентагона ще си купува ли разрешително от Ал Гор и ортаците му за тези вредни емисии? Или не трябва да мислим по тези въпроси, защото ще стигнем до неприятния извод за двойните стандарти? Някак е „политически некоректно“. Някак си е против евро-атлантическите ценности да се мисли, че американските окупатори и техните европейски съюзници ползват чуждите държави за бунища.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.