Полската армия: Видеото от Смоленск е автентично

На специална пресконференция представители на полската армия потвърдиха, че любителското видео, направено в първите минути след катастрофата на президентския самолет, е автентично. Според тях е възможно звуците също да са неподправени. Военни следователи от Варшава продължават с разследванията на трагичното събитие, като събират свидетелски показания и анализират наличните данни. Източник: SE Poland

Въпросният клип с увеличение на някои ключови области и със студийно усилване на звуците.

Превод от английски на репликите:

0:13 Успокой се!
0:18 Погледни го в очите.
0:22 Успокой се!
0:29 Боже мой!
0:30 Всичките!
0:31 Убий ги!
0:38 (Сирената на летището се включва)
0:45 Обградете го! Заобиколете! Изплъзва се!
0:47 Дай ми оръжие..
0:49 Върни се, копеле!
0:50 Убий го!
0:51 Не ни убивайте.
0:51 Не ни убивайте.
0:55 Боже мой, Боже мой, какво е това?
0:55 Стреляй.
0:57 (Изстрел #1)
1:01 Никога няма да ви се размине!
1:07 (Изстрел #2)
1:09 (Смях)
1:13 Смяна на плана – върни се!
1:14 Всички да се върнат – по-бързо!
1:14 (Изстрел #3)
1:17 (Изстрел #4)
1:20 Да се махаме оттук.

Коментар на Стопанина: Не съм убеден, че репликите са тези. Не казвам, че звуците не са автентични, а че със сигурност на места английският превод на руската и полската реч не е точен. За полските думи не мога да твърдя със сигурност, но доколкото разбирам руски и чувам добре, има известни разминавания в смисъла. Това, което е сигурно, е, че в първите минути след катастрофата виждаме странен екшън, който много наподобява военна операция. Изстрелите не се нуждаят от превод.

Междувременно се появи и непотвърдената новина, че любителят, заснел този видеоклип, е бил намушкан три пъти с нож от неизвестни извършители. Нападението е станало в гр. Кижов, като полякът е починал по-късно в болницата. Знаете мнението ми за „случайностите“, при които ключови свидетели замлъкват завинаги…

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

3 коментара за "Полската армия: Видеото от Смоленск е автентично"

  1. Desi Nedelcheva  17.05.2010 г. | 01:14 ч.

    Известно ли е с какво е било заснето това видео?

  2. Стопанина  17.05.2010 г. | 01:28 ч.

    С видеокамера, предполагам. 🙂

  3. Владимир Помаков  20.06.2010 г. | 18:52 ч.

    Много смущаващо Стопанино! Аз не можах да чуя подробности и въобще не съм много сигурен какво чувах – малко съм си глух вече – но тези хора, които се мяркаха не са ли били от местните, които са видели как самолетът пада сред дърветата и са изтичали да видят какво е станало? И евентуално да окажат някаква помощ? Мисля, че имаше интервюирани такива хора. Ама знае ли човек – всичко може да бъде подправено и натаманено. А този поляк, който е заснел този клип – той какъв е бил? Как се е озовал там? Как клипът е стигнал до полските разследващи след като той е бил убит в Кижов? Извинявам се за въпросите (може би глупави) но досега не бях разглеждал тия материали… Съжалявам!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.