Цензурата на интернет в действие

Приемането на закона за държавната цензура на интернет вече си има очакваните последствия. В кафенетата из Англия е разлепен следният плакат, който предупреждава потребителите, че ако отварят „екстремистки“, „обидни“ или „нежелани“ сайтове, ще бъдат предадени на полицията и е възможно срещу тях да бъде заведено съдебно дело. Розовите плакати не крият и факта, че всички собственици на кафенета са задължени да работят в сътрудничество с полицията, като следят клиентите си какви страници зареждат на компютрите в заведенията или на личните си лаптопи.

Розовият плакат със зловещото предупреждение из английските кафенета.

Криките срещу цензорския закон и неговото приложение не секват. Журналисти посочват, че терминологията, ползвана в закона и на розовия плакат, подлежи на своеволни тълкувания – кой и по какви критерии ще определя дали даден сайт е „екстремистки“, „обиден“ или „нежелан“? Нежелан от кого? Финалният текст гласи: „Свалянето или зареждането на известни (certain) материали може да бъде сметнато за криминално действие.“ Дори в цензорския закон престъпните материали не са „известни, нито“ „определени“. Оставени са на субективната преценка на цензорите.

Почна се. Вижте за приемането на закона в последните чуждестранни новини тук. Първата ми публикация относно убийството на свободния интернет можете да намерите тук.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

2 коментара за "Цензурата на интернет в действие"

  1. Stanil  06.05.2010 г. | 20:05 ч.

    Тези усещат ли се какъв неспасяем автогол са на път да си набучат 🙂

  2. случаен  12.05.2010 г. | 00:31 ч.

    http://www.theregister.co.uk/2010/05/11/police_photographers_terrorism_act/
    (незнаех къде да сложа новината като коментар)

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.