ГМО тревога: САЩ опитват да наложат цензура на етикетите

Получих тревожно съобщение от Джефри Смит (редактор на Natural News) за опасно развитие на международната CODEX конференция. Представителите на САЩ опитват да прокарат план, в който е заложена цензура на етикетите за всички ГМО, които ще се разпространяват по света. Това ще доведе до масово заблуждаване на потребителите – когато хората купуват храни, няма да знаят дали са модифицирани генно, или не. Има спешна нужда от вашата помощ за разпращането на информацията до държавния секретар (Клинтън), министъра на земеделието (Вилсак) и представителя на здравните служби (Себелиъс) – те трябва да спрат нечестните опити на САЩ да наложат глобална заблуда за генно-модифицираните продукти. Вижте тази онлайн петиция. Моля, разберете, че САЩ искат да забранят отбелязването на естествените храни като такива върху етикетите им, което ще направи незаконно те да се рекламират като такива на собствените им етикети. Ако САЩ се наложат, Федералната служба за контрол на храните ще има право да изземва нормалните храни само заради етикетите им. САЩ ще могат да водят и дела чрез Световната търговска организация (WTO) срещу всяка държава, която отбелязва върху етикетите кои стоки са ГМО и кои – естествени.

Защо САЩ иска да наложи такива нечестни и зловещи действия? Защото, както добре знаете, на практика цялото федерално правителство обслужва финансовите интереси на могъщи корпорации, сред които са и земеделски гиганти като Monsanto. Те искат да патентоват собствената си продукция и да унищожат естествените (органичните) храни и тяхната защита. Искат да превърнат всички органични храни в „престъпници“ и да ги премахнат от щандовете в магазините. Те искат да държат американските потребители на тъмно – невежи за опасностите, идващи от ГМО. И разбира се, искат да доминират на хранителния пазар в САЩ, където необезпокоявано да продават своята ГМО реколта. Тези могъщи и опасни корпорации биха направили всичко, за да постигнат мащабните си планове, включително да наложат глобална цензура по въпросите за ГМО. Може и да го постигнат, освен ако не дадете своя глас против тези нечестни и опасни действия.

Автор: Майк Адамс

Източник: Natural News

* * *

Коментар от Стопанина: Онзи ден търсих доматено пюре за спагети. В близкия супермаркет можеха да се намерят седем предложения – шест вносни и едно българско. Само едно от тях беше органичен продукт. Още по-неприятното беше, че това не беше пюрето от България (в което имаше нишесте и соя), а някакъв внос от Италия. Въпросният италиански органичен продукт беше и единственият с що-годе читав етикет. При другите бяха ползвани странни съкращения (нямам предвид само пословичните Е-та) и два от тях дори не изреждаха цялото съдържание, а завършваха с „и др.“.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

8 коментара за "ГМО тревога: САЩ опитват да наложат цензура на етикетите"

 1. zaharia  05.05.2010 г. | 00:52 ч.

  Не всеки има собствена земя, за да си отглежда сам продукцията. Аз имам, но не вярвам, че има спасение от ГМО(тровите), защото те се разпространяват от вятъра. А попадне ли и едно ГМ семенце в нивата ти, сред реколтата ти, колкото и да се опитваш да я опазиш чиста, то тази реколта вече не е твоя, тя принадежи на Монсанто, защото те притежават патента! И съответно Монсанто има право да ти конфискува цялата реколта! Това вече се случва в Щатите, а съм сигурна, че скоро ще се случва и тук (нали все искаме да ги стигнем Американците).

  Наскоро гледах един документален филм – „The future of food“, който направо ме потресе, горещо го препоръчвам на всички, които не са наясно с „проблема ГМО“. Някои хора може би си мислят, че този проблем не ги засяга, но това е едно от проявленията на злото, които тепърва ще ни дойдат на главата. Контролирайки храната ни, корпорациите ще контролират и нас (което е и целта им). Филма го има по торент тракерите.

 2. Коко  10.06.2010 г. | 17:08 ч.

  Най-лошият вариант за държавата – жив и здрав пенсионер)))

 3. Стопанина  28.11.2012 г. | 12:04 ч.

  Задължителният етикет за ГМО отпадна с подмяна в Закона за фуражите

  С подмяна на едно „и“ с „или“ в един от текстовете за промяна на Закона за фуражите между първо и второ четене в петък депутатите гласуваха окончателно, че не е задължително вписване в етикетите, което да информира изрично за генно модифицирани фуражи.

 4. Огнян (Мислещ)  30.11.2012 г. | 00:01 ч.

  Нека да видим в детайли прочита на двата варианта:

  (2) Производителите и търговците на фуражи по ал. 1 са длъжни да предоставят на купувачите информацията, че фуражът съдържа или се състои от ГМО, както и уникалния код на ГМО, в писмен вид в придружаващите партидата документи И на етикета на продукта и на следващите етапи от пускането й на пазара.

  Законопроектът, редактиран на второ четене:

  ДОКЛАДЧИК ХРИСТИНА ЯНЧЕВА: Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на §15, който става §20:

  „Чл. 23г. (1) Операторите във фуражния сектор, които пускат на пазара пакетирани или насипни фуражи, съдържащи, състоящи се или произведени от ГМО, са длъжни да предоставят на купувачите резултати от лабораторни анализи за това, че фуражът съдържа, състои се или е произведен от ГМО, както и уникалния код на ГМО в придружаващите партидата документи ИЛИ върху етикета на продукта.

  Ще кажете, ама къде е разликата!:
  Ще отделя двата текста, за да може всеки сам да ги анализира, осмисли и да проникне в техния смисъл.

  Преди поправката:
  на етикета на продукта и на следващите етапи от пускането й на пазара.

  След поправката:
  в придружаващите партидата документи ИЛИ върху етикета на продукта.

  Във варианта който имамхме до сега, имаше информационно проследяване от – до
  Във варианта приет тези дни, имаме свобода на действие, тоест важното е да фигурира някъде информацията за ГМО, Но че това се допуска да присъства само в Придружаващите партидата документи и изключва следващите етапи от пускането на продукта на пазара………..какво ви говори?
  На мен за „Слънчево затъмнение“ 👿

 5. Огнян (Мислещ)  30.11.2012 г. | 11:37 ч.

  Сини депутати искат президентско вето върху ГМО поправка на ГЕРБ

  Сините депутати се срещнаха с юристите на държавния глава да търсят разрешение на казуса с т.нар. ГМО поправка.
  Припомняме, в средата на миналия месец с промяна на текста в последния момент и замяната на едно „и“ с „или“ Комисията по земеделие и горите, с председател Десислава Танева, внесе поправка в Закона за фуражите, която на 14.11.2012 г. беше приета без дебат на второ четене в Народното събрание.

  С нея отпадна задължителното етикетиране за наличие на ГМО във фуражите.

  Неправителствени организации скочиха срещу поредната според тях лобистка законодателна поправка, с която се нарушават европейските регламенти за задължително етикетиране за наличие на ГМО във фуражите.

  Друг аргумент е, че въведената промяна е крачка назад, защото в досега действащия Закон за фуражите е предвидено задължително етикетиране за наличие на ГМО във фуражите.

  Тези текстове според синия депутат Ваньо Шарков силно притесняват хората, които разбират от ГМО. Има три варианта за изход от ситуацията, според него.

  Едната възможност, за която и от комисията по земеделие са заявили съгласие е, да бъде променен законът и това недоразумение да бъде изчистено в преходните и заключителни разпоредби на Закона за рибарството и аквакултурите, обясни Шарков. Това обаче не е добра правна практика според експертите.

  Другата възможност е президентът Плевнелиев да наложи вето върху този член от Закона, обясни Ваньо Шарков.
  Очакваме или президентът да наложи вето, или законът да бъде променен, подчерта синият депутат.

  Пълен идиотизъм, приемат поправка в един закон – Закона за фуражите, а после искат да направят поправка чрез друг – В преходните и заключителни разпоредби на Закона за рибарството и аквакултурите.
  За тези които не са наясно с родната парламентарната практика, принципно, така се прокарват лобистки поправки, които не трябва да бъдат забелязвани.

 6. Огнян (Мислещ)  03.12.2012 г. | 10:03 ч.

  ГЕРБ поправя грешката за ГМО във фуражите
  Управляващите отричат, че поправката е лобистка – получила се от недоглеждане

  ГЕРБ са признали на среща с природозащитни организации законодателната си грешка, която допуска възможността да не се отбелязва ГМО върху етикета на фуражите, научи „Сега“. Представителите на земеделската комисия са се съгласили, че направената в последния момент поправка в чл. 23г на закона позволява тълкуване и е двусмислена. Според управляващите обаче не става дума за лобизъм, а за недоглеждане. Те държат на тази позиция, въпреки че шефката на ресорната комисия в парламента Десислава Танева отричаше да има грешка и уверяваше, че поправката цели да се затегне още повече режимът за контрол върху съдържанието на ГМО във фуражите.

  Текстът, в който съюзът „и“ бе заменен с „или“, позволява резултатите от лабораторните анализи за наличие на ГМО да не се обозначават върху етикета, а само в придружаващите документи, които не се четат от фермерите при закупуване на фуражи.

  За да не признаят публично грешката си обаче, депутатите от ГЕРБ обмислят да поправят спорния текст чрез преходните и заключителни разпоредби на друг закон – този за рибарството и аквакултурите, който и бездруго предстои да се променя. Този вариант препоръчват и юристите на Плевнелиев, за да се избегне президентското вето. За целта обаче Законът за фуражите трябва да влезе в сила след обнародване в Държавен вестник, което ще отнеме най-малко две седмици.

  ПРАКТИКА

  Порочната практика с един закон да се променят други не е от днес. Цялата пенсионна реформа например беше въведена с текстове в бюджетните закони. Фундаменталната промяна да се облагат с данък доходите от лихви беше прокарана със закона за ДДС. Въвеждането на нова такса за достъп до ел. мрежата за производители на „зелен“ ток пък стана през Закона за контрол на оръжейния експорт.

  Нема такава държава! – се пее в песен на Слави Трифонов.
  А подобни “ Лобистки Недоглеждания“ са редовна практика. Ще припомня само Закона за горите

 7. Светльо  04.12.2012 г. | 15:47 ч.

  Почти всички храни са пълни с ГМО

  Трябва да има повече информация, проследяване и санкции, смята екозащитникът Борислав Сандов

  Почти във всяка пакетирана храна, особено в захарните изделия има ГМО. Това каза екоактивистът Борислав Сандов пред bTV. По думите му законът задължава 25% от стоките да пише „присъства ГМО“, но за съжаление това не се изпълнява. Според екозащитници допълнението в Закона позволява информацията за съдържанието на ГМО във фуража да не бъде посочвана на етикетите, а само в придружаващата стоката документация.

  Грешка, каква грешка, тя грешката е сторена отдавна. Сега се опитват да я узаконяват…

 8. zaharia  07.12.2012 г. | 14:25 ч.

  Освен ГМО, храната ни вероятно съдържа и наночастици.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.