Разврат и мъчения – години след „освобождението“ на Ирак от САЩ

Правозащитната организация Human Rights Watch e интервюирала 42 мъже от затвора „Ал Русафа“ – те са били сред 300 затворници, преместени от тайния затвор на мястото на бившето летище „Мутана“ (управляван от иракски и американски войски). Повечето от мъжете, повечето от които не са престъпници или бунтовници, били с пресни рани – резултат от редовни мъчения, включващи обесване нагоре с краката, лишения от въздух, бой с камшик, удари с други предмети, електрически шокове, содомия… Разказите на затворниците били достоверни и се допълвали взаимно.

Един от бившите затворници разказва, че е бил заловен с 33 други, провесен надолу с главата, пребит до загуба на съзнание, след което го свестили с електрически шок в половите органи. Мъжът казва, че след това е уринирал кръв. Друг от затворниците – педиатър – разказва как съкилийникът му бил отведен за „разпит“. Щом надзирателите върнали съкилийника, педиатърът забелязал подуване над черния дроб – сериозен кръвоизлив. Въпреки че надзирателите били уведомени, че човекът се нуждае от незабавна медицинска помощ, го оставили да умре в килията си. Трети от интервюираните – бивш генерал в иракската армия, вече британски гражданин – бил насилван сексуално с дръжката на метла. 21-годишен мъж разказва, че след като е бил пребит и проснат на земята, надзирателите накарали друг от затворниците да го насили. В един от случаите баща и син били заплашвани, че ако бащата не признае каквото искат от него, ще насилят сина му – а ако синът не признае, ще изнасилят бащата. Синът бил насилван с дръжката на метла. 24-годишен мъж се оплакал, че няколко нощи се напикавал нощем, след като бил насилван с дръжка от метла и дулото на пистолет. Надзирателите го заплашвали, че ако не подпише самопризнания, ще изнасилят майка му и сестра му.

От Human Rights Watch излязоха със следното становище: „Това, което се е случвало (и се случва) в „Мутана“, е пример за потресаващото насилие, което уж твърдят, че искат да остане в миналото (има се предвид режимът на Садам). Всички замесени от най-високите до най-ниските нива трябва да отговарят за действията си.“

Тайният затвор „Мутана“ е под прякото ръководство на иракския премиер.

Коментар на премиера Нури Камал Ал-Малики: „Затворниците сами са горили телата си с кибритени клечки, за да си оставят фалшиви белези от мъчения.“ В изявление за Irakiya TV марионетката на войнолюбците от САЩ казва още: „Америка е символ на демокрацията, но все пак имаме историята с мъченията в Абу Гариб. Американското правителство предприе строги мерки и ние правим същото, така че какъв е проблемът и за какво е цялата тази врява?“

Вижте и този източник.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.