Интимен преглед на някои реклами, предлагани от Google

Да ухапем нежно ръката, която ни храни…

Един наш писател – Пасков ли беше, друг ли?! – разправяше, че книгите били като децата:  отглеждаш ги, докато са малки, след което ги освобождаваш да водят свой живот. Същото разправят и чужди литератори като Стивън Кинг. Сайтът ми е като дом, но и като отгледано хлапе. За няколко години „От извора“ порасна достатъчно, за да може да си намери първата работа, от която да се издържа самичък. Помогнах му за начало, нали си ми е свидно… Не къде да е, а стана партньор на Google – сериозна корпорация с (дебели) връзки в ЦРУ, Пентагона, Министерството на пропагандата от „1984“ на Оруел и сама по себе си една от най-големите рекламни агенции в света. Знаех си, че хлапето няма да е много добре там, както и че с припечеленото не ще изхранва своя старец, но поне за данък-име (домейн) и наем на квартира (хостинг) ще припечелва. Какво ми направиха с детето! Развалиха го, направиха го неграмотно, пълнят главицата му с простотии. Сега ще се сдърпаме с Google – за начало нежно; ако пръстите на рекламните им отдели продължават да оставят мръсни отпечатъци по белия ми сайт, така ще се захапем, че ще прегризем всякакви връзки.

Не всичко е пари, почитаеми партньори!

Договорът с Google е дълъг. На няколко места изрично се забранява да цъкам по доставяните реклами или да поощрявам гостите си да го правят. Нямам такова намерение! Всъщност ще направя точно обратното. Ще призова посетителите да стоят далеч от реклами като следните:

Вашият (днес откровено) нелюбезен Стопанин пита: Какви ключове към живота ми предлагате, след като сте неграмотни? Буквите са един от ключовете към живота, а вие предлагате – и на мен, и на гостите ми – лоши дубликати, с които няма да се отворят дори скриновете с чеиза на баба ми, камо ли тесните двери към Бога? Ало, ключарите, дето се правите на Св. Петър, научете се да пишете на български и се върнете подготвени. Аха, за целта първо ще трябва да научите български. Ако бяха две-три правописни грешки или тук-там пропуснат пунктуационен знак, щяхме да намерим ключа към търпението и да ги преживеем. Но то и граматични грешки бе! Все едно текстът е превеждан с безмозъчния Google Translate.

Следните три реклами са култови:

Към злокобните ми рекламодатели: Ей, галфони, “послужете се” със следните ми наблюдения, за които, за разлика от вас, няма да ви искам 8 лева без ДДС. Първо, в морално отношение седите по-долу от плужеците, дето пъплят в калта, така че в някакъв извратен смисъл вече сте мъртви. Поне като хора. Инак си живейте като плужеци колкото щете! Второ, по сметките на моя “калькулятор” последната от рекламите ви горе с малко повече фантазия може да се приема като заплаха за убийство. Ахъм! “Ние знаем кога ще умреш” – като знаете, що ми не кажете как ще стане? Или някой трябва да ви пита в съд?

Вярвам ви, че курсът е професионален! Край на сарказма. Сега един ускорен курс от мен. На английски заглавията може и да се пишат с главни първи букви на думите, но на български не е така. А не може някой, който не знае български, да учи българи на английски. Ако трябва да съм съвсем педантичен, подзаглавията дори на английски не се капитализират. Така че… Айде, наистина край на сарказма.

Грамотността не е обвързана с интелекта, а още по-малко с духовността… Но все си мисля, че е проява на някаква интелигентност да си проверяваш рекламите за елементарни грешки, преди да ги пускаш по хиляди сайтове, за да ги четат милиони хора. На български имаме нещо такова като задпоставен пълен член. Тъй като, както излиза от горната реклама, авторите май не са много наясно с родовете, нека им помогна да се изяснят, като им забия един пълен и един непълен член – по средата и отзад на това банерче:

Дано ви е харесало поставянето на членовете, така ви помагам да изясните рода си. Вие сте ми от по-любимите рекламодатели – досега сте ми донесли няколко цента и бях длъжен да ви върна услугата.

Наистина изненадваща реклама! Често казано, откроява се от всичките. Хем грамотна, хем с ненатрапчиво чувство за хумор. Не може всяка година зимата да ни изненадва! Трябват ни изненадващи гуми и изненадващо свестни реклами. Много им здраве на договорите! Поощрявам ви, ако имате интерес, да подкрепяте грамотните и духовитите хора. От моя сайт, от друг, все тая.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

16 коментара за "Интимен преглед на някои реклами, предлагани от Google"

 1. Фен  13.01.2010 г. | 02:41 ч.

  Принципно си прав, но в случая, поне според мен, по-добре би било да си „над нещата“! Причините са няколко и не ми се ще да се впускам в подробности, но основната според мен е, че ние твоите читатели, в случая сме „над нещата“. Имаме и пълното разбиране за мотивите ти да сложиш реклами тук. Това е мое мнение разбира се, а дали е вярно ще се разбере от другите коментари тук.

 2. BOBBY  13.01.2010 г. | 09:26 ч.

  AZ GO PROBVAH TOIA I.Q. TEST,ZA DA TI PRATIAT REZULTATA TRIABVA DA SI DADESH NOMERA NA TELEFONA.SLED TOVA KATO PO4NAHA DA MI PRASHTAT SMS,RINGTONES,PREDLOJENIA ZA BEZPLATNI EXKURZII,TA KAKVO LI NE.EDVAM SE OTARVAH,TRIABVASHE DA SE OBAJDAM NA EDIN NOMER PONE 10 PATI,TA DA ME OSTAVIAT NA MIRA.

 3. Стопанина  13.01.2010 г. | 09:35 ч.

  Че аз съм си над нещата.
  Приеми статията това, което е – НАДсмиване.

 4. Николай Филипов  13.01.2010 г. | 18:16 ч.

  Аз съм противник на рекламите от подобни „услуги“, били те на Гугъл или на друга компания. Взел съм мерки с подходящ софтуер да блокирам всякакви бисквитки и непоискани търговски съобщения във всички страници, които посещавам, като включително с това се блокира и това съдържание от Гугъл. Уверявам ви, че раглеждането е доста по-бързо, всичко е по-пъргаво и надеждно. А иначе това, което аз съм виждал и препоръчвам в случая да се поместват реклами на клиенти, за които се знае какви са и могат да предложат добре оформени и съдържателни реклами. Тях бих посетил и бих се информирал.
  Поздрави към стопанина за добрата статия!

 5. sprihav  13.01.2010 г. | 18:17 ч.

  Има една много хубава добавка за Firefox- Adblock Plus. Силно я препоръчвам на всички.
  Стопанина явно не я е инсталирал, или е деактивирана за собсвеният му домейн, или ползва IE, в противен случай нямаше как да направи шотовете, показани по- горе.

 6. Стоян Стоянов  13.01.2010 г. | 23:00 ч.

  Стопанино, има три начина да припечелиш нещо от сайта си.
  Първият, който си избрал, е публикуване на реклами от Гугъл (adwords), които ти използваш и за които си стигнал до логичния извод, че само ти загрозяват перфектния сайт с ужасни реклами. На тях никой не цъка, а ти се чувстваш принуден да ни се извиняваш, за да не помислим, че са твое дело.
  Вторият е платен достъп до съдържанието, който използва Красимир Иванджийски за сайта си – http://www.strogosekretno.com , като може да се използва програмата joomla, за да се въвеждат паролите от mobio.bg или fortumo.bg , получени чрез изпращане на sms от читателите.
  И третият вариант е този, който използва Иво Инджев за своя блог – подкрепа от читатели, които имат желание да го направят. Лично аз ти препоръчвам този вариант.
  При всички случаи труда, който влагаш трябва да бъде заплатен. Първо- защото сайта е прекрасен, второ- защото има посетители, които с удоволствие биха подкрепили финансово сайта, и трето и четвърто – защото така е по цял свят.

 7. Стопанина  14.01.2010 г. | 09:22 ч.

  „На тях никой не цъка, а ти се чувстваш принуден да ни се извиняваш, за да не помислим, че са твое дело.“

  Цъкат. Ще излъжа, ако кажа, че сайтът не си изкарва за домейна и хостинга. За друго става въпрос, а не за извинения. Ако искам, мога да филтрирам реклами като описаните. По-скоро правя услуга на неграмотниците – диагнозата им е лечима. С малко усилия. Ако не дават пет пари за грамотността си, поне да ги дадат на гладен коректор. Така и добро на ближен ще направят, и на бизнеса си ще помогнат.

  „подкрепа от читатели, които имат желание да го направят.“

  И дума да не става. Вярно е, че всичко на този свят си има цена, но в конкретния случай няма да я плащат читателите ми. Добре съм финансово, мога да си плащам за разходите по сайта, но е редно той да си изкарва за тях. Да не е малък вече! 🙂 Хостингът и домейнът струват едни 80 лева годишно – не са ми проблем. Мотивът да напиша статията е изцяло принципен.

 8. Стоян Стоянов  14.01.2010 г. | 21:52 ч.

  Вярно е, че всичко на този свят си има цена, но в конкретния случай няма да я плащат читателите ми. Добре съм финансово…
  Приятел, ти жена имаш ли? Жена ти чете ли ти коментарите? Да не спиш на изтривалката пред вратата заради едната гордост?
  Народът е жаден, статиите ти са хит в някои форуми (bg-mama и пр.) и се коментират от мало и голямо, а ти от девет баира вода ни носиш да я пием безплатно ?!?
  В една от книгите си академик Норбеков описва следния случай: „В 10 часа трябваше да изнеса лекция за началото на курс по подобряване на зрението. Аз отидох в 11.30. Защото знаех, че ще ме дочакат само тези, които действително искат да ме чуят. По-нетърпеливите си бяха тръгнали. Първите ми думи, когато започнах лекцията бяха, че курса, който ще водя не е безплатен и струва примерно 100 долара. Залата напуснаха още десетина човека. Но… за тези, които останаха знаех, че ще завършат курса успешно!“
  Ха, това май нямаше връзка със статията ти. Както и да е…
  Исках да кажа, че не се нуждаеш от коментарите ни, че си губиш времето да ги обсъждаш и че заради това ще ни оставиш да си умрем жадни.
  Всъщност, ако искаш да коментираш масовата неграмотност ще ти трябва поне още един сайт, с който да ограмотиш малко както даскалите, така и някои професори и бивши министри на културата, пишещи например „збогом“.

 9. Стопанина  14.01.2010 г. | 22:44 ч.

  „Приятел, ти жена имаш ли? Жена ти чете ли ти коментарите? Да не спиш на изтривалката пред вратата заради едната гордост?“

  Не бой се, нямам жена, нямам и мъж :), направил съм си сметката. Имам си работа за хляба и кесаря, работата ми по сайта и книгите е за Бога и в полза на ближните. Книгата също ще я пусна поне като начало безплатно – ако се приеме добре и издадателство прояви интерес, ще си прекърша принципите само заради по-доброто разпространение и удобството да се чете на хартия.

  За академик Норбеков… Време е да прочетеш от изпатили за проблемите, които идват след „успешното завършване“ на курсовете. Голям праз, като ти помагат за едно, а ти вредят за други две неща. Имам познати, които до ден-днешен не могат да се излекуват от лечението му.

  И друго: не помня Христос или апостолите му да са взимали по 100 долара, за да лекуват слепите и да гонят бесовете. Човек може да си усуче по хиляда начина мисълта, за да оправдае лакомията. Понякога и аз се улавям, ама гледам да се озаптявам навреме. Но със сигурност няма да върна ослепяващ или сляп човек, защото нямал 100 долара. Това да не е ObamaCare?! Прилича и на нашите „екстрасенски“ и „вестникарски пророци“, дето ти искат по 900 лева, за да ти развалят смъртна магия – ако не дадеш, щели да те оставят да умреш. Чудовищно е, ако питаш мен. А се пишат, че служат на Бог. Знам го техния бог – Мамончо му викат.

  За министрите ни… Стивън Кинг пише в книгата си за начинаещи писатели, че „всеки, който може да мисли, може и да пише“. Не можеш да научиш някого да пише нормално, ако мисълта му се огъва като вейка при най-слабия повей на вятъра. За мое най-голямо съжаление, след години ще дойде време, когато ще трябва да ги уча с личен пример как се мисли, как се пише, как се прави политика. И колко жалко, че докато дойде това време, България вече няма е същата – нито териториално, нито в каквото и да било друго отношение. Но трябва да се мине през този зор – мъките пречистват. Ако не се мине през това, което иде, никакъв шанс да помогна на страната с нещо повече от пишуване. Сещаш се – доброто, идващо в неподходящо време, всъщност е зло. Сиреч чакам си времето…

 10. Петър  15.01.2010 г. | 16:48 ч.

  Според последните редове на Стопанина става ясно, че той е оня, с прашката, прославил се в библейска битка срещу един исполин. Имаш ли сигурни доказателства за това?

 11. Стопанина  15.01.2010 г. | 17:17 ч.

  Не съм сигурен, че те разбирам.
  И не съм сигурен, че си наясно с какво ВСЪЩНОСТ се прослави Давид, ако намекваш за него. Това с прашката е само началото, а във Вехтия завет е представено алегорично, иносказателно. Странно колко внимание днес се обръща върху най-незначителното. Акцентът не е върху прашката – това е символ. Силата на Давид е в думите, с които „пребори стотици хиляди“, докато войниците на Саул с меч и огън надвиваха само над хиляди.

  Давид и Саул са известни с играта на котка и мишка, с надлъгването помежду им. И се вижда кой е бил по-добрият, на всяка страница от библията личи. А ключовото при Давид е, че е цар с малки пророчески заложби. Няма достъп до високите нива като баш пророците, но получава достатъчно „от горе“, за да е наясно с Божията воля. 😉 А разправят, че пишел много добре разни псалми. Нормално, защото библията сама по себе си не пояснява какво се разбира под това, че преди да стане цар, е бил пастир. Под „пастир“ в окултен смисъл се разбира посветен, грамотен човек в тайните школи, а не простак, който крещи по говедата и ги бие с гьостерицата.

  Но да не спекулираме… Рано е. Всичко ще се разбере и ще се нареди с времето.
  Каквото и да ти кажа сега, ще трябва да ми вЕрваш, а аз не съм Кобург, за да искам подобно нещо.

 12. hpd  15.01.2010 г. | 22:18 ч.

  Стопанино, бихте ли споделили по-подробно за проблемите след упражненията на Норбеков или пък дайте някой линк за информация

 13. Стопанина  12.03.2010 г. | 20:41 ч.

  hpd, съжалявам за забавянето на отговора. Темата потъна и те забравих. Запушват чакри, без да разбереш. Крадат енергията ти, без да разбереш. Правят един куп гадни неща, докато само частично ти помагат за едно нещо. Не помагат на всеки, но също така и не се гъбаркат с всеки! Сложно е и няма начин да се докаже с ортодоксални средства. Няма как да ги хванеш, ако не си ясновидец или не се опариш от тях. Не е нужно да ти давам линкове – казвам ти го от първа ръка. Някои от изкаралите курсовете вероятно ще ми възразят, тъй като просто ще са сред щастливците, на които норбековци са помогнали и които са били пощадени от черните практики. Те затова и оставят такива доволни хора – за да им адвокатстват убедително. Но ги има и другите, меко казано, недоволните хора.
  Свободен си да ми вярваш или да не ми вярваш.
  Длъжен съм да го кажа, останалото си е твой избор.

  Горното е за платените курсове. Колкото до книгите с методи за самолечение, има 90 процента напътствия в тях, които принципно вършат някаква работа, но също така принципно лечението за всеки човек трябва да е индивидуално с най-подходящата за него програма. Универсални книги от този тип са просто печалбарски. И има упражнения за очите, които са опасни – например това с въртенето на очната ябълка и задържането й нагоре за продължително време. Мога да напиша и цял ферман защо точките по ушите, които показват, съответстват на съвсем други неща, но няма да го правя в мнение под тема. Има си и честни хора, които отдавна са писали верните методи. Норбековци не са сред тях.

  Обратно по темата – поредната култова реклама:

  На батко умничките...

  Аз виждам, че няма верен отговор, защото виждам 14 квадрата. И виждам, че тези, които искат парички, за да ми кажат колко съм умен, не са завършили основно образование и може би заради това не правят разлика между квадрат и куб

 14. Борис  14.04.2010 г. | 13:17 ч.

  Господин Стопанин, прочел съм няколко от статиите в сайта Ви и почвам да ви уважавам, но точно за това ми стана и леко смешно на последния Ви коментар. На рекламата за квадратите всъщност няма нито един такъв(не 14 както какзвате Вие).Там са нарисувани ромбове, които образуват илюзията за различен брой кубове. Иначе сте прав, че няма верен отговор.

 15. Борис  14.04.2010 г. | 13:56 ч.

  Много често забелязвам по форумите как хората ужасно яростно критикуват обвинявайки дадени мнения за „тъпи“,“селски“ и т.н. меко казано.Това става без да съзнават, че в езика който ползват или мненията, които дават прозира същото за тях. Трябва да разберем, ние не сме идеални и допускаме грешки за да не съдим и квалифицираме строго.Това е един проблемите, който стои пред нашия народ. Между другото горе виждам, че и аз допускам грешки 😉

 16. Стопанина  14.04.2010 г. | 19:45 ч.

  Ромбът с прави ъгли е квадрат. Зависи как гледаме на изображението. Ако е 2D – значи имаме ромбове. Ако имаме опит за представяне на кубове (на които всяка страна е квадрат), в случая гледаме квадрати от известен ъгъл. И в двата случая няма верен отговор, което е просто изумително.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.