Пророчествата на Мама Шиптън (2)

„Тези знаци ще са на всекиго пред очите...“

ВТОРА ЧАСТ

Истинското име на Мама Шиптън е Урсула Сонтейл. Тя е родена през 1488 година в пещера, намираща се в близост до река Нид, Северен Йоркшир, Англия. Там имало древен извор, на който са приписвани магически качества. 15-годишното момиче, което ражда Урсула, се е казвало Агата и разказвало, че когато родила бебето си, от езерото замирисало на сяра и се разнесъл гръмотевичен тътен. Детето се родило едро и безформено. Мнозина вярвали, че бащата е самият дявол.

Когато момиченцето станало на две годинки, майката го изоставила и прекарала в манастир остатъка от живота си. От съвсем ранна възраст Урсула проявявала умения да предрича изхода от предстоящи събития. Можела и да изцелява редица болежки, за което била търсена от хората, които били по-отворени към неизвестното. На 24-годишна възраст Урсула се омъжила за Тоби Шиптън, един от местните дърводелци. Двамата нямали деца. Постепенно хората почнали да наричат Урсула с името Мама Шиптън, тъй като се отнасяла с любов и загриженост към проблемите на всеки човек.

Мама Шиптън записвала пророчествата си като поеми, но, за разлика от стиховете на Нострадамус, нейните думи не са толкова трудни за разтълкуване. Пророчицата умира през 1561 година. Ето едно от нейните пророчества за Последните дни:

Тези знаци ще са на всекиго пред очите,
щом хората крайно покварят си душите.
Мъже ще съсипват на децата живота,
nосягат им като на жени — с охота.

Човек ще мисли единствено за парите,
долни ще са делата, безчет — лъжите.
И човек ще върви като на сън, замаян,
встрани не поглежда, и богат, и окаян.
И мъже в желязо подвизи ще правят,
с железни каруци, конете се забравят.

Царете ще дават лъжливи обещания,
празни думи са техните занимания.
А народите ужасяваща война кроят,

невиждани неща тепърва предстоят.
Растат данъците, животът пропада,
от народите всеки един ще страда.

Но и по-явен знак ще види човек,
когато премине в следващия век.

Три спящи планини дъх си поемат,
пръскат кал и лед, животи отнемат.
А трусове поглъщат град след град
в земите на още неизвестен свят.

Двама християни взаимно се давят,
стенат народите, но нищо не правят.
А жълтата страна ще натрупа сила,
щом могъщата мечка вече е покорила.

Всеки от тези могъщи тирани ще реве,
че света не е могъл да раздели на две.
А делата им ще дадат плодове гнили,
с чумата си много народ ще са избили.

Лекарите ще търсят лек за тая зараза.
Напразно — тя е по-ужасна от проказа.

О, ще дойдат всички знаци черни,
писанията ми до едно са верни.

Превод: Иван Стаменов

Вижте и първа част.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

10 коментара за "Пророчествата на Мама Шиптън (2)"

 1. Стоян Стоянов  21.12.2009 г. | 17:58 ч.

  Стопанино, без да съм капацитет по теорията и практиката на окултните науки ще си позволя да изкажа собственото си мнение по въпроса, щом си ни предоставил тази възможност. Първо- поздравления за великолепния превод на поемите! Мнението ми обаче за пророчествата е следното: това са ала-бала.
  Четох и публикуваната тук статия на Брайън Хендуърк „2012: Шест опровергани теории за свършека на света“, където именно се опровергават някои от тези пророчества и които само подтвърждават моето мнение.
  И второ: има разлика между прогноза и предсказание. Едното се базира на причинно-следствени връзки на съществуващи факти и събития, а другото- на сънищата на някой „маг“. Освен това, предсказанията никога не са конкретни и всеки може да си ги тълкува както си иска. Всъщност, не съм съвсем прав. В тези на Мама Шиптън и на баба Ванга има и конкретни неща. Например, това на баба Ванга: „През 2018 година влаковете ще се движат на релси, идващи от слънцето. Добивът на нефт ще спре и Земята ще си отдъхне.“ Годината е конкретна- чудесно, за нефта- тоже, но за релсите и отдиха на Земята си трябва тълкуване.
  А ако възприемем, че някои от тези предсказания се базират на факти и връзки с други събития, то тяхната меродавност би следвало да бъде не повече от 10-20 години, а не 100 или 200.
  Иначе те би трябвало да се нарекат чудеса. Не че не вярвам в чудеса (особено по Коледа), но не бива да ги възприемаме като закономерни.
  Или пък да възприемем теорията на О.Уайлд: „Не вярвам в чудеса, разчитам на тях“.
  А ето едно „предсказание“ на Националния разузнавателен съвет на САЩ относно света през 2025г.
  Стопанино, интересни са ти статиите! Дерзай!
  Използвам случая да ти пожелая предварително весела Коледа и щастлива Нова година!

 2. Стопанина  21.12.2009 г. | 19:50 ч.

  „поздравления за великолепния превод на поемите!“

  Благодаря!

  „Мнението ми обаче за пророчествата е следното: това са ала-бала.“

  Окей. И все пак имай предвид, че мненията са си мнения, фактите са си факти.

  „Четох и публикуваната тук статия на Брайън Хендуърк “2012: Шест опровергани теории за свършека на света”, където именно се опровергават някои от тези пророчества и които само подтвърждават моето мнение.“

  Там не се опровергават пророчества, а научни теории, спекулации по календара на маите и прогнози за подреждането на астрономическите тела. Както сам пишеш, има разлика между прогноза и предсказание. Коренна разлика. А пророчеството е нещо съвсем трето. Статията за 2012-та не може да ти служи за аргумент.

  „Освен това, предсказанията никога не са конкретни и всеки може да си ги тълкува както си иска.“

  Има конкретни, има и такива, които залагат на алегории и окултни стойности, като съответно могат да се разберат само от окултисти. Като цяло си прав – обикновено едно пророчество първо се сбъдва и чак тогава хората си дават сметка за това. Все пак има и изключения.

  „В тези на Мама Шиптън и на баба Ванга има и конкретни неща. Например, това на баба Ванга: “През 2018 година влаковете ще се движат на релси, идващи от слънцето. Добивът на нефт ще спре и Земята ще си отдъхне.”“

  В това пророчество на Ванга няма нищо конкретно, ако не броим годината. Но обикновено годините са много условни, защото пророкът ги казва, като се води по други близки събития за ориентир. И като казва, че хората ще пътуват с влакове до Слънцето, Ванга няма предвид БДЖ или която и да било друга железница от материалния свят. Просто няма начин – нелепо е дори.

  Става дума за светлинните връзки в духовния нематериален свят, които свързват отделните небесни тела, включително Земята и Слънцето. Тези връзки са по двойки и наистина наподобяват позлатени влакови релси. По тези релси се движат (за ускорение или за ориентир) „огнените кълбета“ или (ако ползваме библейския термин) „огнените колесници“ – това са светлинните превозни средства на обитателите на тези светове. Понякога няколко огнени кълбета се движат много близко едно до друго, сякаш са вагони на влак, само дето не са скачени.

  Убеден съм, че Ванга говори за това. Също така съм убеден, че човечеството ще може да ползва този транспорт много след 2018 година – най-рано след апокалипсиса, сиреч свършека на настоящата епоха и началото на Епохата на Светлината, когато ще се възобновят частично преките контакти между материалния и горните светове. А до този свършек на сегашната епоха имат да се случват още много, много неща. Същото важи и за отдъхването на планетата и нейните нефтени находища. Бих могъл да напиша още детайли, но трябва много да се разпростра. Тези неща ги има в първата ми книга „Пътят към слънцето“, която ще кача за безплатно четене на сайта. Ако имаш интерес, имай и търпение.

 3. Стопанина  21.12.2009 г. | 20:11 ч.

  Ето нещо, което писах за пророчествата в друга тема. Мисля, че ти си по-зрял от предишния ми събеседник и си струва да го повторя с някои допълнения:

  Човешкото развитие на Земята (и за още по-нататък) е предопределено. От гледна точка на хората, които ще живеят на Земята след 5000 години, нашият разговор например е нищожна част от едно тъмно и забравено минало. Ние просто живеем в един отрязък от Времето. В целокупния си вид Времето няма начало и край, не се “случва в момента”, а просто го има: съчетава бъдеще, настояще и минало в едно цяло.

  Утрешният ден за повечето днешни хора може да е нещо неясно, но духовно пречистените хора могат да надникват в отрязъците от време, които са бъдещи или минали от съвременна гледна точка. Както радиото може да се настройва, за да хваща различни станции, така и пророците могат да приемат информация от по-високи честоти. Сиреч да гледат на Времето „от горе“ – в неговата цялост. За разлика от “научнообоснованите” ТЕОРИИ и гадания, пророците направо получават информацията, която са готови да приемат и разберат. Накратко, учените предполагат и гадаят – пророците сред човечеството ЗНАЯТ (макар и не всичко).

  Същото за предопределението можеш да намериш и във философията. А дори и в материалистичната наука. Там обаче не се говори за “предопределение” и “пророчества”, а за т.нар. твърд детерминизъм. Според него действията на човек са предопределени от по-ранни негови действия, от влиянията на други хора или от външни събития. Същото важи и за избора – избор имаме, но какво ще изберем, също е предопределено. Най-красноречивият пример е, че пророчествата, правени преди 2000-3000 години днес се случват едно към едно.

  Ако човек можеше да измени потока на Времето в друга посока, тоест да промени бъдещето, това щеше да е станало – помисли колко милиарди хора са имали този шанс! Шансът обаче е илюзорен, тъй като, както вече казах, бъдещето не може да бъде променено, тъй като де факто е едно минало от гледната точка на по-далечното бъдеще. Ако хората разбираха смисъла от пророчествата, нямаше да се оставят да ги манипулират през Студената война, като ги плашат с ядрен Апокалипсис. Нямаше да се оставят да ги връзват с щуротии за 2012-та, и т.н., и т.н.

  Разбира се, земните философии гледат твърде ограничено на детерминизма в сравнение с духовната наука или окултизма. Има някои условности и особености, но изписаното дотук трябва да ти дава представа как работят нещата. Още една аналогия: Пророчествата са като гледане на филм. Повечето хора не знаят какво следва след първите 60 минути от филма и могат да гадаят или да прогнозират. Но този, който има достъп до стаичката на режисьора и монтажистите, може да се ориентира частично или с почти пълна точност по таблицата с подредбата на ключовите сцени. Затова такъв човек не гадае, а знае. Не изцяло, но в общи линии.

  Сънищата изобщо не са за подценяване. Магове, не магове, всички ходим в астралния свят, докато спим – а тези, които не забравят какво правят и виждат там, лесно могат да си обяснят „конкретни пророчества“ на други пророци и много други неща. Стояне, разбира се, ти си свободен да вярваш на това, да не вярваш в онова, но в крайна сметка си е ясно как стоят нещата, сиреч фактите са си факти.

 4. Стоян Стоянов  21.12.2009 г. | 20:44 ч.

  Хе, хе! Стопанино, знаеш ли какво е манипулация? Когато събеседника ти мисли като теб, но му противоречиш умишлено за да изкопчиш още информация.
  Жив и здрав!
  А баба Ванга е нещо уникално! Никога няма да забравя срещата й с нея преди 30г.

 5. Стопанина  21.12.2009 г. | 21:54 ч.

  Защо е нужно да прибягваме до манипулация? 🙂 Не си поискал, не съм ти дал информация. Не че разбирам всичко от „научна гледна точка“, не мога да обяснявам нещата като Щайнер или Дънов, но пък имам доволно много личен опит с тези неща. В известен смисъл „по рождение“. Бъди смел – почукай и ще ти се отвори.

  Разкажи за срещата с Ванга, ако не е нещо лично.
  Аз се познавам с нея само съновно.

 6. Петър  28.12.2009 г. | 14:02 ч.

  Добре поднесени факти, в серия от взаимосвързани по между си статии. Поздравления! Чакаме с нетърпение обещаната тук книга.

 7. Hristo Petrov  28.01.2010 г. | 14:59 ч.

  Аз искам първо да благодаря на Иван Стаменов(Стопанина) за всичко което е направил и прави!След това да го поздравя искрено! И си пожелавам дано има повече такива хора.Аз съм музикант в момента уча в Консерватория в Холандия, но силно се интересувам от такава литература и този сайт е място където намирам много интересни неща!Още веднъж поздравления и благодаря!

 8. inranxan  05.05.2011 г. | 20:07 ч.

  забележете че Мама Шиптън казва ,че китаиците ще покорят могъщата мечка…а Слава Севрюкова че м-ду китаи и русия кръв ще се лее и Китаи ще отнеме Сибир от Русия

 9. Ivan  15.11.2018 г. | 15:42 ч.

  Здравейте, събеседници.
  Аз съм художник-илюстратор. Напълно потвърждавам думите на гадателката, ние всички сме свидетели на същото описано в зловещите й, но правдиви думи. Само ще допълня нещо лично преживяно и не искам да ме сметнете за шарлатанин или измамник. С майка ми едновременно сънувахме един и същи сън в една и съща нощ. Не е било плод на филми или книги непосредствено прочетени или гледани преди лягане. Та значи намирахме се в трюма на огромен плавателен съд подобен на самолетоносач заедно с други стотици хора. Не можехме да стоим на караката си, защото отвън вилнееше страшна буря и вълните бяха като планини. Това клатеше страшно и всички бяхме уплашени до смърт. Както е възможно на сън едновременно виждах отвън и отвътре и някак си знаех, че това се е случило на целия свят. А най-плашещото е, че и аз и майка ми описахме едни и същи детайли от кораба приличен на втори ноев ковчег. Но много години преди този сън видях себе си на терасата на жилищния ни блок. Беше нощ и хеликоптери идваха да ни спасят с въжета от терасата, а навън валеше без да спре и тъмна стена от вълни като планини изпълваше хоризонта. Беше по-реалистично от съзнателното ежедневно живуркане, в което сме приковани. Усещах през цялото време, че тези сценарии предстоят да станат. Сега, виздаме наистина света е побъркан, обезумял, безсмислен, погълнат от алчност и агресия. Как мислите ще завърши всичко това!?…

 10. Telemag  15.11.2018 г. | 16:23 ч.

  Здравей, Иване.
  Отговори ми, на един въпрос. Къде живееш сега? И на втори въпрос, според съня от къде ви(от кой град/страна) спасяваха с хеликоптерите?

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.