2012: Шест опровергани теории за свършека на света

Автор: Брайън Хендуърк

Наближава краят на света – 21 декември 2012 г., ако трябва да сме точни – поне това е датата, сочена от различни теории, основани на едно предполагаемо предсказание от древните маи и раздухано от маркетинговата машина зад филма „2012“. Но наистина ли човечеството ще намери гибелта си през 2012-та, като бъде залято от апокалиптични вълни, връхлетяно от тайна планета, погълнато от разярено слънце или изхвърлено зад борда на препускащи континенти? И наистина ли древните маи, чиято империя в земите на днешно Мексико и Централна Америка е била във възхода си между 250 и 900 г. сл. Хр., са предсказали края на света за 2012 година?

Сигурно е, че темата за 2012-та е доста популярна, а мнозина я приемат твърде лично и със страх. Например един от сайтовете на NASA е получил хиляди запитвания за 2012 година и злокобните пророчества, като според Дейвид Морисън – водещ учен към Института по астробиология на NASA – някои от въпросите са били доста обезпокоителни. „Много от хората са истински наплашени“ – казва ученият. – „Двама младежи възнамеряваха да се самоубият, тъй като не искаха да са тук, когато светът свършва. Две жени пък през последните две седмици се колебаеха дали да не убият и децата си, и себе си, за да не страдат при свършека на света.“

За щастие, с помощта на учени като Морисън повечето от предполагаемите катаклизми през 2012-та лесно могат да бъдат опровергани.

2012 – ПЪРВИ МИТ
Маите са предсказали края на света за 2012 година

Календарът на маите не свършва през въпросната година, както твърдят някои. Древните не са гледали на тази година и като точното време, когато ще свърши светът. 21 декември 2012 г. (плюс / минус един ден) обаче наистина е била важна дата за тях:

„По това време според календара на маите приключва най-големият времеви цикъл – 1,872,000 дни или 5,125,37 години – след което започва нов цикъл“, казва Антъни Ейвъни, експерт за маите и археоастроном в Колгейтския университет, Хамилтън, Ню Йорк. „Те са обръщали внимание на времето, както почти никоя друга култура. В разцвета на империята си са създали обемистия кръгъл календар, който проследява корените на културата им назад чак до Сътворението.“

Наследството на древните маи

През зимното слънцестоене на 2012 г. изтича времето на настоящата епоха на календара, като началото на епохата е 11 август 3114 г. пр. Хр. – маите са записали тази дата (предшестваща с хиляди години цивилизацията им) като нулев ден или 13.0.0.0.0. През декември 2012-та свършва настоящата продължителна епоха и сложният цикличен календар ще бъде занулен, след което започва следващата огромна епоха. Г-н Ейвъни казва: „Идеята е, че времето се подновява, както и светът постоянно се подновява – обикновено след период на напрежения. По същия начин днес празнуваме Нова година или разглеждаме понеделника (след края на предната седмица).“

2012 – ВТОРИ МИТ
Разцепване на континентите ще унищожи цивилизацията

В някои катастрофални теории Земята се превръща в смъртоносен капан след смяна на полюсите – мантията и кората на планетата се изместват, като се завъртат около ядрото, подобно на обелката от портокал около месестата част. Филмът „2012“ представя пророчество на маите, според което полюсите сменят местата си – следствие от рядко „галактическо подреждане“, съпроводено с мощна слънчева радиация и прекомерното затопляне във вътрешността на планетата. Океаните и континентите полудяват, като потапят цели градове, палмови дървета се озовават на полюсите, а всичко това е гарнирано със земетресения, цунамита, вулканични изригвания и други бедствия.

2012 и континентите според Холивуд.

Учените не приемат подобни драстични сценарии, но някои изследователи са склонни да допуснат, че са възможни по-смекчени и дълготрайни изменения, ако дистрибуцията на вътрешната земна маса се промени като следствие от, да речем, разтопяването на полярните шапки. Геологът Адам Малуф от университета „Принстън“ усилено изучава смяната на полюсите и опитва да обори този мит за 2012-та в научно-популярния филм „2012: Countdown to Armageddon“, излъчен по National Geographic. Според Малуф магнитният анализ на скалите подтвърждава теорията, че континентите са имали драстични преобразувания, но процесът е отнел милиони години – твърде бавно, за да бъде усетен от хората.

(Бел. преводача.: Хипотезата за континенталния дрифт, макар господстваща и поддържана от специалисти като г-н Малуф, си има горещи противници и в научните среди. Освен това не е популярна в средите на хората, които се интересуват от древни цивилизации, пророчества и циклите на духовна еволюция. Не по-малко „магнетични“ свидетелства могат да се посочат в подкрепа на противниковата хипотеза за потъването и изникването на континенти, застъпена в митологията и религиозните виждания на множество народи по целия свят, включително редица индиански племена, вярващи, че преди да населят Америките (Острова на Костенурката), са живяли на потънал остров. Също така все по-оспорвана става хипотезата за устройството на планетата ни, като мнозина от хората, интересуващи се от пророчества и древни цивилизации, са привърженици на схващането за т.нар. „куха Земя“ или Hollow Earth.

Накратко, г-н Малуф „опровергава“ една недоказана теория чрез две оспорвани хипотези. Преводачът се разграничава от твърденията на този учен, като приема само опревержението на невярното твърдение, че маите са пророкували за обръщане на полюсите през 2012 година.)

2012 – ТРЕТИ МИТ
Галактическо подреждане вещае гибел

Някои звездобройци вярват, че 2012-та ще приключи с „галактическо подреждане“, което ще се случи за пръв път от 26,000 години насам. В този сценарий се твърди, че пътят на Слънцето ще премине през това, което, гледано от Земята, прилича на центъра на нашата галактика – Млечния път – и при определени условия на наблюдение наподобява облачна ивица на нощното небе.

Страховете са свързани с идеята, че подреждането на небесните тела по някакъв начин ще изложи Земята на пътя на могъщи и непознати галактически сили, които ще доведат до поголовно изтребление – или чрез смяна на полюсите, или чрез поглъщането на планетата от свръхмасивна черна дупка, намираща се в сърцевината на нашата галактика. Други пък разглеждат предполагаемото събитие в положителна светлина – като зората на нова ера в развитието на човешкото съзнание.

2012: Галактическо подреждане

Дейвид Морисън от NASA е на различно мнение: „През 2012-та няма да има никакво галактическо подреждане, не и такова, което е извън обичайното.“ Той обяснява, че известно „подреждане“ се случва при всяко зимно слънцестоене, когато Слънцето, гледано от Земята, се появява на небето до това, което прилича на център на Млечния път. „Авторите на хороскопи може и да се вълнуват от подреждания,“ – казва Морисън. – „но истината е, че подрежданията не представляват интерес за науката. Те не означават нищо. Те не предизвикват гравитационни промени, слънчеви изригвания, изменения в орбитите на планетите, изобщо нищо, което би повлияло на живота по Земята. Съвсем обикновени астрономични събития се обличат със страхове от хората, които, така или иначе, вече мислят, че светът ще свърши.“

(Бел. пр.: Не се и очаква от „човек на науката“ да вижда нещо повече от „случайности“ в подредбата на „неодушевени обекти“ в „безбожното пространство“, но в конкретния случай няма да се заяждам с г-н Морисън, тъй като по-важното следва… )

Говорейки за галактически подредби, Дейвид Стюарт от Тексаския университет, изследовател на културата на маите, е категоричен: „Няма текст от древните маи, нито изображение, което да загатва подобно нещо (предстояща галактическа катастрофа на тази дата).“ Археоастрономът Ейвъни смята, че краят на настоящия цикъл по времето на зимното слънцестоене през 2012-та говори за това, че маите може би са имали завидни астрономични познания: „Не изключвам идеята, че астрономията е играла роля в избора на 2012 година за най-късната дата в календара.“

Астрономите на маите са имали обсерватории и като са наблюдавали нощното небе и са правели математически изчисления, са могли точно да предсказват затъмненията и други небесни феномени. Ейвъни смята, че календарът на маите е свързан със сезонните цикли в земеделството и е бил ключов за оцеляването на древните.

(Бел. пр.: Въпросният календар се „подрежда галактически“ с духовните учения на други индиански народи, както и на такива от всяка точка на планетата. А именно, че има времеви цикли, Епоха на Тъмнината, Епоха на Светлината, като те се редуват през огромни интервали от време. Така че и дума не може да става за земеделски цикли. Явно не може да става и дума „човек на науката“ да има очи за подобни „подредби“ или съпоставяния на духовните вярвания на мнозина свои предци и съвременници.)


2012 – ЧЕТВЪРТИ МИТ
Планетата Х ще се сблъска със Земята

Твърди се, че тя е някъде там. Мистериозната Планета Х, известна още като Нибиру, е устремена право към Земята… или поне ще премине катастрофално близо. Директен сблъсък ще изпепели Земята. А близкото преминаване – опасяват се мнозина – ще доведе до дъжд от смъртоносни астероиди.

Възможно ли е такава непозната планета наистина да долети през 2012 година? Поне малка вероятност? Е, не може! Астробиологът Морисън казва: „Няма такъв обект. По-ясно едва ли бих могъл да се изразя.“

Измислената планета Нибиру връхлита...

Произходът на тази теория всъщност предшества интереса към 2012 година. Популяризирана е отчасти от една жена, твърдяща, че получава послания от извънземни. Първоначално сблъсъкът с Нибиру беше насрочен за 2003-та. (Бел. пр.: Тук National Geogrpaphic – и по-точно авторът Хендуърк – премълчават факта, че създател на щуротията за планетата Нибиру и „извънземните“ анунаки е американският псевдо-шумеролог Зекария Сичин. Защо обвиняват някаква женица за абсурдната теория, а не истинският „откривател на Нибиру“? Защото Сичин пише небивалици на килограм, но и някои верни данни, които объркват теориите на археолози, физици и шумеролози. Между „науката“ и „псевдонауката“ отдавна се води война. При пропагандните и военни действия в случая го отнася някаква си предполагаема контактьорка.)

Г-н Морисън казва: „Ако там имаше планета, кафяво джудже или каквото и да било в Слънчевата система, което ще застраши живота ни след три години, астрономите вече щяха да го изучават от десетилетие, а към днешна дата щеше да е видимо и с невъоръжено око. Няма такава планета там.“

2012 – ПЕТИ МИТ
Слънчеви бури ще връхлетят Земята

Има и сценарии, в които Слънцето е главният злодей. Нашата най-близка и приятелска звезда – разправят някои – щяла да ни изпържи със слънчеви пламъци. Слънчевата активност се повишава и понижава през цикли от приблизително 11 години. Големите изригвания действително могат да опустошат комуникационните и други земни системи, но учените не разполагат с данни, подкрепящи теорията, че в близко време се задават (космически) бури, достатъчно силни да изпепелят планетата.

Става напечено...

„На Слънцето още не му е дошло времето“ – казва Морисън, астрономът на NASA – „Очакваме върховата точка на настоящия цикъл да не е през 2012-та, а една или две години по-късно.“

2012 – ШЕСТИ МИТ
Маите са имали предсказания за 2012-та

Ако маите не са очаквали края на света, какво са предрекли за тази година? Редица изследователи, разглеждали внимателно разпръснатите паметници на маите, са на мнение, че империята не е оставила ясни данни за нещо конкретно, което ще се случи през 2012-та. В действителност са имали графично изобразяване на сценарий за края на света, но не може да се каже за коя епоха се отнася. Документът е известен като Дрезденски кодекс и описва опустошаването на планетата от потоп – събитие, отразено в много други култури и вероятно реално преживяно от древните.

2012

Археоастрономът Ейвъни пък смята, че потопът не би трябвало да се тълкува буквално, а като урок за човешкия морал. Той е на мнение още, че маите не са си падали много-много по пророчествата:

„Цялата им дейност по отчитането на времето е с акцент върху миналото, а не за бъдещето. На паметниците се чете за събития, свързващи управниците с (прочути) древни предци и божественото. Колкото по-назад можеш да проследиш корените си, толкова по-силен аргумент можеш да намериш за това, че си законен (наследник). По тази причина си мисля, че маите са разглеждали такива огромни периоди от време. (В календара) няма конкретно предсказание за предстоящи събития.“

Източник: National Geographic

Превод: Иван Стаменов

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

16 коментара за "2012: Шест опровергани теории за свършека на света"

 1. ChangSifon  14.12.2009 г. | 13:46 ч.

  Според мен ….какво означава „КРАЙ“ на света .. просто и хората се притесняват за каквото дават по кутията(телевизора).

 2. realist139  25.02.2010 г. | 20:56 ч.

  Браво!

 3. Stanka  08.03.2010 г. | 14:45 ч.

  А какво мислите за архитект Мариана Везнева,която заедно с десетина учени от БАН са влезли в контакт със цивилизацията правеща житните кръгове през 2009г? Сега през март 2010, контактът ще продължи. Зададени са 10 или 12 въпроса. Единият е какво ще се случи 2012г? Отгворът е в пиктограма с вулкани,обръч и глава на мексиканец.

 4. Стопанина  08.03.2010 г. | 15:09 ч.

  Мисля си следното:
  1. Не знам защо се сещам за вестникарски сензации.
  2. За учените на БАН – залудо работи, залудо не стой.
  3. По какво се различава главата на мексиканец от главата на перуанец и от главата на чилиец?!? Ами от моята със сомбреро?

  Нужно ли е да обяснявам, че до „края на света“ (настоящата епоха) имат да се случват още стотици важни събития, предсказани в сериозни пророчества, а не в „учените“ бълвочи за един календар? И да стане нещо през 2012 г., какво от това? И сега стават катаклизми, ще стават още по-страшни и след това.

  Учените на БАН да вземат да се образоват духовно, преди да харчат парите на данъкоплатците за контакти с извънземни. Дори да предположим хипотетично, че наистина го правят, как ще гарантират, че тези инопланетяни не са от тия, дето не ни желаят доброто и могат да лъжат заради едната тръпка?

 5. Oliver  28.03.2010 г. | 18:42 ч.

  Nai posle edna podkrepena s argumenti statia!
  blagadaria vi!

 6. zukerman  30.05.2010 г. | 18:14 ч.

  Г-н Хендуърк използва израза „едно предполагаемо предсказание от древните маи“, макар че става дума не за предсказание, а за конкретен факт – краят на календара им.

  Г-н Ейвъни пък твърди, „сложният цикличен календар ще бъде занулен, след което започва следващата огромна епоха“ – едно твърдение, „за“ и „против“ което има равен брой гласове в научните среди, така че то с повече основание може да бъде наречено „предполагаемо“. Да не говорим, че краварската сметка „1,872,000 дни или 5,125,37 години“ просто няма как да е вярна, може би почитаемият Г-н Ейвъни е мислил за 5 125.37???

  Иначе катастрофичните предсказания са много удобен параван за плановете на ЕДНИ ХОРА за NWO (National Geographic също е техен). Почти колкото „войната срещу тероризма“ или 9/11. Всъщност древните предсказват за качествено нова епоха на духовно развитие, в която е много вероятно линеарните рептилски мозъчета на левитската шайка просто да бъдат бракувани и пратени за претопяване, а ПОРТАЛЪТ към ТЕХНИЯ бог за бъде зазидан, запечатан и заключен, а ключоветезавинаги загубени. Голяма мъка…

 7. zukerman  30.05.2010 г. | 18:20 ч.

  И само още две думи:
  „Ейвъни смята, че календарът на маите е свързан със сезонните цикли в земеделството и е бил ключов за оцеляването на древните.“

  Несъмнено, за доенето на кравите и саденето на царевицата им е трябвал календар, който е само с 16 секунди годишно по-неточен от съвременния, да-а…

  Или, „Археоастрономът Ейвъни пък смята, че потопът не би трябвало да се тълкува буквално, а като урок за човешкия морал.“
  Това го оставям на „морала“ на учения г-н Ейвъни, предвид БЕЗБРОЙНИТЕ доказателства, че потоп е имало. Но може би СПОНСОРИТЕ на г-н Ейвъни ще го ритнат от хранилката, ако дръзне да изследва тези доказателства…

 8. Gergana  30.05.2010 г. | 18:44 ч.

  zukerman пише: Несъмнено, за доенето на кравите и саденето на царевицата им е трябвал календар, който е само с 16 секунди годишно по-неточен от съвременния, да-а…

  Хахаха, много точно наблюдение.

 9. Marieta  04.03.2011 г. | 14:11 ч.

  не знам дали наистина ще се случи,но дано да не се случи?! 🙂

 10. Marieta  04.03.2011 г. | 14:13 ч.

  🙂 🙁 :* 😉 ;( ,,. вие искате ли дано не…. ;(

 11. Стефан  19.03.2011 г. | 01:22 ч.

  Може и да стане някога,Но не сега !!!Твърде рано е за това.

 12. Ангел  25.05.2012 г. | 10:32 ч.

  Нищичко няма да стане.Края на света е предвиден след 1 милиард години когато Земята ще стане прекалено гореща за да е обитаема и 4 милиарда години по късно когато слънцето нараства във свръх гигант и ни изпепелява.Това е сигурно.

 13. Александър  25.05.2012 г. | 15:28 ч.

  Ще стане на 99% според мен , ай на бас за 1 пържен метеорит с масло?

 14. Александър  25.05.2012 г. | 15:30 ч.

  Просто сега е идеалната възможност за установяване на Нъсъръ , тъй като 99% от масите са запознати (почти всекидневно imprint-вани) за 21.12.2012:twisted:

 15. Ангел Кънчев  27.05.2012 г. | 19:14 ч.

  Ще си добавя фамилията, че гледам и друг Ангел шета из сайта…
  Дано няма друг Ангел Кънчев 😉

 16. Александър  28.05.2012 г. | 11:25 ч.

  тука във Варна има 1 улица „Ангел Кънчев“ , ама не мисля че ще дойде тука да пише :mrgreen:

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.