Как се прави политика „мъничко“ и „гигантски“ с корпоративни медии

Из статията „Арктрическият лед нараства след почти рекордно лятно топене“ на Ройтерс: „Както изглежда, тази година ледената площ е над минималната. Ледът се е възстановил мъничко за последните две години, но все още е под средните количества за последните десетилетия.“ Цитатът е от норвежеца Ола Йоханесен, оглавяващ тамошния Nansen Environmental and Remote Sensing Center. Редакторите подсилват „мъничко“ (a bit) с още един епитет, като казват, че „сателитните снимки свидетелстват за малко (tiny) увеличение в обема на леда“. Добре, нека приемем, че 500 хиляди квадратни километра възстановен лед са нещо… „мъничко“. Но има още един наскорошен материал на Ройтерс, който обърква представите ни за „малко“ и „много“.

В статията „Отцепи се внушителен (massive) леден блок“ се казва следното: „Гигантски (huge) леден блок от 55 квадратни километра на север от Канада се отцепи миналия месец, а останалите блокове се свиват с бързи и обезпокоителни темпове (“massive and disturbing” rate), което е поредният знак за скоротечните климатични промени в този отдалечен район… „

Да обобщим двете статии:

500 хиляди кв. км. възстановен лед (над четири пъти територията на България!) са нещо мъничко или малко.

55 кв. км. изгубен лед са нещо гигантско или внушително.

Малко много лед

Снимка: малко много лед. Или ако предпочитате: на много малко лед.

И така, митът за „глобалното затопляне“ (или „климатичните промени“), се поддържа от масмедии като Ройтерс чрез своеволната употреба на прилагателни. А пък „глобалното затопляне“, което уж било „причинено от човешката дейност“, въпреки че „виновникът“ е Слънцето, е повод за прокарването на какви ли не корпоративни и политически идеи.

До какво водят статии като тези на Ройтерс и „реалностите“, които се налагат чрез тях:

За да не сте виновни за смъртта на белите мечки, си купете новите вредни електрически крушки, намаляващи емисиите на CO2. За да не сте виновни за отчупването на гигантски парчета лед, приемете новия данък CO2, който вече се въвежда в Европа. За да направите мъничкото възстановяване на леда внушително, си купете екологичните продукти, които предлагат бизнес-партньорите на Ал Гор – щатския политик и глобално-прегрял активист. За да оцелее планетата – измрете в масови количества или престанете да раждате деца, както му се ще на поредният ненормалник, намерил служба и спонсори във висшите политически среди. Предлага се и евтаназия – за деца, бременни жени, ненужни старци с хронични болести и прочие „рискови групи“ за твърде многото лед в добре известни среди, за които техният Ройтерс традиционно мълчи.

А съответно и всички останали, защото всички цитираме Ройтерс. Всички знаем, че е така, но се правим, че не е… баш така. Верваме ли си и защо тогава цитираме Ройтерс? – that is the question. Казват, че който няма пипе да съчинява и твори – или цитира, или декламира. По Ройтерс май ще се познаваме…

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

2 коментара за "Как се прави политика „мъничко“ и „гигантски“ с корпоративни медии"

  1. Боряна  30.11.2009 г. | 01:27 ч.

    Тук сякаш ми се губят няколко мнения. Не мога да си открия моето мнение, което съдържаше несъгласие с някои неща. Може и аз да се бъркам и да не е било към точно тази статия. Но е хубаво да знае човек дали, ако имам по-различни виждания от автора – мога да пиша или да не си правя трудът, защото така или иначе ще бъда изтрита.

  2. Стопанина  30.11.2009 г. | 09:26 ч.

    Нищо не съм трил – мнението ти е в темата “Антропософски анализ на евгениката и здравната конспирация”, раздел Свинщини. Нямам нищо против противникови мнения, стига да са подкрепени с източници. Защото голите твърдения ги атакувам безмилостно. Ще те помоля да изчетеш всичко, което пускам от седмица насам в раздела „Климат и хора“, за да си подготвена. Предния път не беше.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.