Чие е писмото Линеар Б

Автор: Георги Сотиров
Превод: Иван Стаменов

linearb2

В своя труд, посветен на опита на Майкъл Вентрис да разчете писмото Линеар Б, професор Джон Чадуик умело се промушва между многото исторически и лингвистични рифове в пътешествието си за разгадаване на проблема с писмеността преди времето на Омир. Читателят несъмнено ще остане заинтригуван от новите данни по темата и ще се унесе от мелодията, носеща се от текста в изложението. […] В същото време професор Чадуик не звучи ни най-малко смутен от факта, че древните историци – от първия до последния – правят доста различни твърдения от неговите за произхода на Линеар Б и населението в земите, където тази писменост е била разпространена…

ЦЯЛАТА СТАТИЯ: PDF (28 стр.; 312 KB)

От стопанина: статията за пръв път бе публикувана в сборника „Българи в античния свят“, 2006 г., поредица Брегалница II, съставител Йордан Табов, изд. „Ziezi ex quo Vulgares“. Както в повечето материали на тема история, палеолингвистика и археология, и тук пояснителните бележки са в изобилие, затова считам, че публикацията онлайн е най-удачна в PDF формат.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.