Печели ли някой от кризата?

Автор: Ростислав Иванов

Разбира се. Когато някой губи, друг печели. Кризите са най-подходящото време за натрупване на бързи печалби. Повечето хора не знаят какво се случва, докато малцина просветени ги ограбват.  Така е навсякъде и при всяка икономическа криза. Предлагам на вниманието ви няколко примера от съвременна Америка.

Countrywide Financial Corporation е финансова институция, занимаваща се основно с ипотечно банкиране. През 2006 г. финансира 20% от всички ипотеки в САЩ.  В доклад на Fannie Mae тази компания е посочена като пример за „недискриминационно кредитиране”, която работи с малцинствата и следва „най-гъвкавите гаранционни критерии, които са разрешени”. Countrywide през 1992 г. е обвързана с $1 милиард кредити на лица с ниски доходи. Тази сума нараства до $80 милиарда през 1999 г. и до $600 милиарда в началото на 2003-та.
Компанията издава ипотечни облигации отделно от Fannie Mae и Freddie Mac. Шефовете естествено са наясно, че тези облигации ще са на загуба, когато изкуствено надутият балон се спука. От 2005 до 2007 г. шефът Angelo R. Mozilo продава по-голямата част от акциите си в Countrywide, като реализира $406 милиона печалби (1). На 11 януари 2008-ма Bank of America обявява, че планира да закупи Countrywide, а на 1-ви юли финализира сделката.
Каква е схемата? Банката дава на лица с ниски доходи заеми в размер на много милиарди долара. След това обединява тези заеми и създава различни ипотечни облигации, които продава на инвеститори. Вътрешните лица знаят, че растежът на пазара на недвижими имоти няма да продължи вечно. В подходящия момент продават акциите си, пазарът се срива и банката фалира, но те не губят почти нищо от това.

Washington Mutual преди да фалира е шестата по големина банка в САЩ. През 2007 г. нейните активи възлизат на $327.9 милиарда (2). Голяма част от бизнеса й е в сферата на ипотеките. Банката се занимава с раздаване на заеми на лица с ниски доходи. По телевизията се въртят реклами, в които черни „хора от народа” представляват Washington Mutual, а другите банки са представени от стари бели банкери. Негрите играят ролята на носители на промяната, която се изразява в раздаване на рискови кредити.
Ипотечната криза, разбира се, засяга и тази банка. Официално причината за фалита е липсата на ликвидност. Вложителите масово теглят влоговете си – $16.7 милиарда са изтеглени в дните между 15-и и 25-и септември. Това не пречи последният главен изпълнителен директор на име Alan Fishman, заемащ тази длъжност в продължение на 17 дни, да получи общо $19.1 милиона. При назначаването си на поста на 8-и септември 2008-ма той получава скромната сума от $7.5 милиона. На 26-и септември е уволнен и обезщетен за това с $11.6 милиона. Нелоша печалба за две седмици, но трябва да имаме предвид, че е получена с къртовски труд: акциите на Washington Mutual, които през 2007 г. достигат до $45, по време на неговото управление падат до под 1 долар. Доста труд се изисква за това, нали?

Предшестващият го изпълнителен директор Kerry Killinger пък прибира $14 милиона за една година, което също не е никак зле. През нощта на 24-и срещу 25-и септември правителството продава банката чрез таен търг на JPMorgan Chase за $1.9 милиарда (3). Продажбата е твърде съмнителна, тъй като става под масата, а активите на банката все още надвишават пасивите много над $1.9 милиарда.

American International Group (AIG) е национализирана от Федералния резерв, който придоби 79.9% от собствеността срещу $85 милиарда, а по-късно реши да даде още $37.8 милиарда. Новината, че AIG е в криза, шокира света. Това беше най-голямата застрахователна компания в САЩ и 18-тата най-голяма компания в света. Нейните активи към момента на национализацията възлизат на $1.1 трилиона, а клиентите й са наброяват 74 милиона в 130 държави. Българската БТК, между другото, също е нейна собственост. Причината за колапса?
AIG беше основен играч на пазара на „credit default swaps” – това е договор между две страни, при който едната страна се задължава да плати определена сума на другата в случай на фалит на финансова институция или финансов инструмент. На практика компанията застрахова желаещите да се застраховат, в случай че не могат да получат парите си от лошите кредити, раздадени на лица с ниски доходи. Докато застрахова, компанията печели и се лапат печалби. Когато лошите кредити стават твърде много, AIG няма ликвидност – не може да изплаща всички поети задължения. В една пазарна икономика който не може да изплати поетите задължения, би трябвало да фалира. Това обаче не се случва в САЩ.

Fannie Mae и Freddie Mac са превърнати от управляващите в най-големите играчи на ипотечния пазар. Двете компании се отплащат, като дават пари на политици. На 18-и април 2006 година Fannie Mae е наказана с $3.8 милиона за нелегално спонсориране на политици. През останалото време спонсорирането, изглежда, е било законно. В САЩ „лобирането”, сиреч даването на пари на политици за прокарване на определени интереси, е регламентирано от закона.
Както бе посочено в предишния материал по темата с кризите, „спасителния план” за $700 милиарда е предложен от Джордж Буш и подкрепен от Барак Хюсеин Обама и Джон Маккейн. Последните двама са спонсорирани предимно от банки и инвестиционни компании. Goldman Sachs е най-големият спонсор на Обама с над $691 000, а също се явява и сред главните спонсори на Маккейн.

Големият печеливш от кризата е банката Goldman Sachs. Двама от нейните служители – Michael Swenson и Josh Birnbaum, продават ипотечни облигации, реализирайки огромни печалби. Тези печалби се изчисляват около $4 милиарда. Настоящият финансов министър на САЩ – Henry Paulson, упълномощен да прави каквото си иска във връзка с кризата, преди да заеме тази длъжност е бил изпълнителен директор на Goldman Sachs (до 2006 г.).

Компаниите, които се сриват, но вътрешни лица се обогатяват, са на практика всички компании, които изгоряха при ипотечната криза. Едно задълбочено разглеждане на всеки случай ще е прекалено обширно. Може само да споменем някои от останалите имена – Bear Stearns, продадена на JPMorgan Chase; Merryl Lynch, продадена на Bank of America…

Отправки

(1) Inside the Countrywide Lending Spree
@ The New York Times

(2) FORM 10-K/A, Amendment No. 1
@ www.sec.gov

(3) JPMorgan Chase Acquires Banking Operations of Washington Mutual
@ www.fdic.gov

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Един коментар за "Печели ли някой от кризата?"

  1. Владислав Григоров  09.01.2009 г. | 13:40 ч.

    Дали печели някой от кризата? Достатъчно е да погледнем индекса на световните фондови борси. От всички тях – има само една, която расте нагоре – фондовата борса в Тел Авив. То на всички е ясно, че евреите стоят в основата на всяка криза – особено финансова такава, но може би е време да се замислим, имайки впредвид, че 45% от погребаните и закътани „спящи“ пари на света са в Израел (другите 45% са по банките в Швейцария), дали всъщност евреите не са по-опасни и по-мощни от другите нанасящи поражения на света фактори – като Хамас, Ал-Кайда и ИРА взети заедно. Бизнесмени и финансови структури от еврейски произход в днешно време са плъзнали буквално навсякъде, без дори да ги забелязваме (Kaufland, Mall of Sofia, HIT, Kamor Auto-BMW и др.) и ако имат достатъчно добра координация, биха могли не само да печелят от една подобна криза, не само да я направляват в желаната от тях посока, но дори и да предизвикат нова такава.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.