„Покушението над Юстиниан“ — приложение 9: Юстиниан и „Енциклопедия Британика“

Автор: Георги Сотиров. Под редакцията на д-р Асен Чилингиров

 „Покушението над Юстиниан“ — приложение 9: Юстиниан и „Енциклопедия Британика“

Приложение 9
Юстиниан и „Енциклопедия Британика“

В деветото издание на „Енциклопедия Британика“, публикувано през 1881 година, намираме статия за Юстиниан, която е подписана не от друг, а от самия Джеймс Брайс. От нея научаваме, цитираме дословно, че „юстиниановото семейство, ако се съди по имената, които са носили членовете му, е било или тевтонско, или славянско. Последното обаче изглежда по-вероятно. Неговото собствено име е било Управда“.

Както видяхме, Брайс открива Vita Iustiniani две години по-късно, а публикува своята статия през 1887 година, когато вече не вярва в славянския произход на Юстиниан. Би трябвало да се очаква, че той е направил съответните промени за следващото издание на енциклопедията. Но читателят напразно ще търси такива корекции в единадесетото издание от 1910-1911 година. В него старият материал за Юстиниан продължава да носи инициалите на Джеймс Брайс, но вече е допълнен и от други публикации, сред които и книгата на Шарл Дил.1 От статията на Брайс за English Historical Review няма и следа.

Но и никъде другаде Брайс не връща назад думите си за Мърнавич, нито пък актуализира статията си за енциклопедията, която повторно излиза през 1910-1911 година. Той определено е пропуснал възможността да обясни на света как така семейството на Юстиниан от вероятно славянско през 1881 година е станало неславянско през 1887-ма, а после отново се е пославянчило през 1910-1911 г.

Изданието на „Енциклопедия Британика“ от 1968 година включва още един бисер. Там Юстиниан вече е посочен като латиноeзичен илириец (a Latin speaking Illyrian).2 Ромул Августул, последният император на Запада, бил син на Орест (Orestes) — секретаря на Атила. Започваме да се чудим кога ли ще ни заявят, че Атила е бил латиноезичен хун.

Читателят може би ще се запита: ако Юстиниан е бил славянски княз, защо тогава в младежките си години се е борил срещу българите, след като и те са славянски народ? Отговорът е: Юстиниан не е бил по-малко българин от българите, срещу които е воювал. Той обаче е държал на страната на Цариград (Константинопол), докато разбунтувалите се негови сънародници са опитвали да създадат независимо царство. Това, което се е случило, е било гражданска война в самата империя, а от етническа гледна точка войната е била братоубийствена.

Тук е подходящото място да се отбележи, че, според Лукари,3 Лудовик Туберо (Ludovic Tubero, 1459-1527) идентифицира българите с древните одриси — прочут тракийски народ, чиято територия някога е обхващала почти целия Балкански полуостров. Книгата Commentariorum de temporis suis liblri XI на Туберо излиза във Франкфурт през 1603 година.

« Славянската писменост преди девети век | Бележка за сборника, съдържащ Iustiniani Vita »


Бележки:

 1. Charles Diehl, Justinien et la civilisation byzantine au VIe siècle. Paris 1901. [^]
 2. Бел. ред.: Същата формулировка се среща вече често и в другите публикации за Юстиниан и Юстин, и то главно в справочниците, като напр. статията на Klaus Rosen, Iustinus I. (Kaiser), в Reallexikon für Antike und Christentum, XIX/2001, кол. 763-778. [^]
 3. Пос. съч., с. 50. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

3 коментара за "„Покушението над Юстиниан“ — приложение 9: Юстиниан и „Енциклопедия Британика“"

 1. Петьо  04.05.2016 г. | 15:49 ч.

  „Това, което се е случило, е било гражданска война в самата империя, а погледната етнически — войната е била братоубийствена.“

  Тук не трябва ли да е „…, а последната етническа – …“, т.е. а вместо и?

 2. Стопанина  04.05.2016 г. | 16:02 ч.

  Сега е така: „а от етническа гледна точка войната е била братоубийствена.“

 3. Петьо  04.05.2016 г. | 16:16 ч.

  Едва сега разбрах какво се има пред вид с „погледната етнически“ 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.